Van Giffen in de hoofdrol in Nieuwe Drentse Volksalmanak 2016

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Vandaag verschijnt de 133ste editie van de Nieuwe Drentse Volksalmanak. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de archeologen Wim van Es, Diderik van der Waals en Piet Kooi. Zij waren allen conservator bij het Drents Museum, net als hun illustere voorganger Albert Egges van Giffen die op 12 december exact honderd jaar geleden zijn ambt aanvaardde.

 

Van Giffen is van groot belang geweest voor de archeologie van Drenthe. Niet alleen heeft hij talloze opgravingen verricht en heeft hij zich opgeworpen als de hoeder van de hunebedden, hij was ook van grote betekenis voor de collectievorming in het Drents Museum. Onder zijn beheer is de collectie uitgegroeid tot een van de belangrijkste van Nederland.

Op 12 december wordt in het Drents Museum eveneens de tentoonstelling ’t Spittertien van Drenthe  geopend over Van Giffens aanstelling in 1916, zijn eerste Drentse opgraving in 1917, zijn netwerk en zijn belangrijkste wapenfeiten in Drenthe. De tentoonstelling is te zien tot en met 12 maart 2017.

De archeologische artikelen in de Nieuwe Drentse Volksalmanak 2016 hebben allemaal op een of andere manier iets met Van Giffen van doen. Auteur Pieter den Hengst beschrijft bijvoorbeeld de resultaten van Van Giffens opgraving in de Magnuskerk in Anloo en Leo Verhart belicht het driedelige hunebeddenboek van Van Giffen dat in de jaren 1926 en 1927 verscheen. Het boek was Van Giffens meesterproef om als archeoloog te laten zien wat hij in zijn mars had.

De nieuwste editie van de Nieuwe Drentse Volksalmanak bevat nog meer interessante kost.

Het onderzoek van Ada van Dijk-Van Eerden werpt nieuw licht op de tichelwerken langs het Peizerdiep. Naast grote opdrachtgevers zoals kloosters en kerkelijke instellingen waren ook particulieren actief op de baksteen- en dakpannenmarkt. Joan Hemels schrijft over letterzetter Harm Schoemaker die zijn herinneringen aan zijn 50-jarige loopbaan bij Van Gorcum optekende in een schriftje.

Tjalling Waterbolk deed onderzoek naar de liedjes die gezongen werden bij het maken van fluitjes en ‘huppies’ en Bart Wever schrijft over het bisschoppelijk kasteel te Vollenhove, dat in de middeleeuwen werd verdedigd door een legertje Drentse borgmannen. Die borgmannen waren door de bisschop beleend met een boerderij in Drenthe. Geschiedenis, archeologie, historische geografie, monumentenzorg, architectuur en beeldende kunsten, de Nieuwe Drentse Volksalmanak bestrijkt een breed veld en biedt elk jaar 200 pagina’s bouwstenen voor de regionale geschiedschrijving. Wie geïnteresseerd is in het lange en rijkgeschakeerde verleden van Drenthe mag de Nieuwe Drentse Volksalmanak niet missen.

Boekgegevens

Titel: Nieuwe Drentse Volksalmanak 2016 
Subtitel: Jaarboek voor geschiedenis en archeologie
ISBN:  9789023255475
Prijs: €17,50
Verschijningsdatum: 12 december 2016

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden