Hulp bij zoeken in Duitsland

Deel dit artikel

,

Zoeken in Duitsland

HCC!genealogie is in het bezit van een – gedeeltelijke - index op het ‘Deutsches Geschlechterbuch’ (delen 1 t/m 216). Deze serie, te vergelijken met het ‘Nederlands Patriciaat’, vormt een standaardwerk voor genealogen. De index bevat ca. 445.000 verwijzingen naar in het Geschlechterbuch voorkomende namen. Leden die op zoek zijn naar bepaalde namen kunnen wij aan deze verwijzingen helpen.

 

 

Werkwijze
Stuur (maximaal) vijf gezochte familienamen (of naamvarianten) aan Fred Baltus, adviseur genealogie onder vermelding van ‘Geschlechterbuch’. De verwijzingen op de index naar deze namen worden per omgaande toegezonden.

 

Opmerkingen
De inhoudelijke gegevens uit deze boeken kunnen wij niet verstrekken. Een gedeelte ervan (delen 1 t/m 100) bezitten wij op CD-ROM, de inhoud hiervan kan op onze bijeenkomsten worden bekeken (maar niet gekopieerd); voor het overige moeten wij belangstellenden verwijzen naar de oorspronkelijke boeken, die bij het CBG en (gedeeltelijk) bij de NGV aanwezig zijn.

Tenslotte
Het blijft zo dat gegevens die langs deze weg beschikbaar komen, een belangrijke impuls tot - c.q. aanvulling op - eigen onderzoek vormen, maar dit onderzoek nimmer kunnen vervangen!
Nadere vragen over dit onderwerp kan men richten aan Fred Baltus, adviseur genealogie.

Om teleurstellingen te voorkomen wordt nogmaals benadrukt dat deze service alleen beschikbaar is voor leden van de hcc!genealogie.

Zelf zoeken
Wil je zelf aan de slag, dan is de site
genealogy.net een goed startpunt. Hierop is heel veel informatie te vinden. Je vindt er ondere andere:

  • een genealogiesche database (gedbas)
  • een mogelijkheid om in een soort kontaktdienst te zoeken (FOKO)
  • zoekmachine voor vroegere en hedendaagse plaatsen (GOV)
  • zoeken in adresboeken
  • familieadvertenties
  • gedachtenisprentjes
  • foto's
  • wiki

Behalve deze toegangen zijn de nieuwsgroepen (Mailingliste) heel belangrijk. Je hebt er de gesloten niewsgroepen (geschlossene Vereinsliste) en de open nieuwsgroepen (offene Liste). In de meeste nieuwsgroepen wordt verwacht dat je je vraag in het Duits stelt. Een enkele kan je ook met een andere taal terecht (engels, heel soms nederlands). 

Voor meer informatie en om je op weg te helpen, kan je terecht bij Fred Baltus, adviseur HCC!genealogie.

Bekijk ook zijn presentatie over zoeken in Nederland, Duisland en België. Klik hier voor de PowerPoint.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden