De huwelijkse bijlagen worden namelijk los van de akte bewaard en moeten daarom apart worden aangevraagd. In het Nationaal Archief te Den Haag zijn deze bijlagen op film te lezen, maar in menig streekarchief als originele documenten. Men moet op een aanvraagbriefje de namen van het bruidspaar, de huwelijksdatum en -akte opschrijven, en ook de huwelijksplaats. Als we de map ontvangen met de gegevens moet men niet teleurgesteld zijn over de hoeveelheid documenten; het is namelijk per echtpaar zeer sterk wisselend. Het bevat minimaal de uittreksels van de geboorteakten van de bruid en bruidegom of, als de huwelijkspartners voor 1811 zijn geboren, de zogenoemde doopcedulen. Ook is er een certificaat van de Nationale Militie bij van de bruidegom. Indien de ouders overleden zijn, is meestal hun bewijs van overlijden ook aanwezig in de huwelijksbijlagen. Net als in de geboorteakte kunnen in de huwelijksakte op- en/of aanmerkingen in de kantlijn staan beschreven, die zeer interessant voor een genealogie kunnen zijn, zoals: een andere schrijfwijze van de familienaam of dat er een echtscheiding is uitgesproken, of er kinderen bij het huwelijk zijn erkend en deze de achternaam van de bruidegom hebben gekregen. Gemiddeld één op de vijf akten hebben zo'n aantekening.
Als laatste kunnen we de overlijdensakte vinden, weer met behulp van de Tienjarige Tafels. In een overlijdensakte kunnen we vinden:
- De naam van de overledene
- Het laatst beoefende beroep
- De leeftijd
- Het adres, waar de overledene was op dat moment was
- De overlijdensdatum
- De tijd van overlijden
- De naam van de ouders, voor zover bekend bij de aangever, resp. getuigen
- De getuigen met hun woonplaats, leeftijd en beroep
- De handtekeningen van degene die aangifte heeft gedaan en van de getuigen van deze aangifte
- De aangever en de getuigen kunnen meestal weer familie of bekenden van de overledene zijn.
Met het zoeken naar gegevens in de hieronder genoemde lijst kunnen we ook andere familieleden 'tegenkomen' en al heel voorzichtig aan een genealogie denken van de achternaam die wordt (uit)zoekt.
- Tienjarige tafels
- Geboorteakte
- Huwelijksakte
- Overlijdensakte
Hou er wel rekening mee dat niet alle personen met dezelfde achternaam familie van elkaar hoeven te zijn. Juist met multi-achternamen zoals De Jong, De Vries, Bakker, Smit en andere, dient daarmee rekening te gehouden te worden. Als men daarbij nog bedenkt dat er zelfs met de voornamen Anna, Johannes, Jan, Petrus (om er maar een paar te noemen) ook nog vele mogelijke andere familieleden bij kunt vinden. Kortom, goed kijken of de goede persoon is opgezocht.