Maak je eigen stamboom

Deel dit artikel

,

Wanneer je van plan bent om een stamboom van de familie te maken kan deze tekst, die bedoeld is voor beginnende gebruikers, je op weg helpen.



Stap 1. Een programma kiezen

Voor het vastleggen van alle gegevens is een stamboomprogramma onmisbaar. Zie hiervoor onder GENEALOGIE bij Programma's voor genealogen.


Stap 2. Gegevens vastleggen

Nadat je een programma geselecteerd en geïnstalleerd hebt kun je de eerste gegevens gaan vastleggen.

  • Begin bij jezelf. Vul naam, geboortedatum, geboorteplaats, datum en plaats indien gedoopt in, beroep en indien nodig trouwdatum en plaats in. Vervolgens vul je, indien getrouwd of samenwonend, de gegevens van je partner, je kinderen, je broers en/of zussen in.
  • Vraag de gegevens op van je ouders en je grootouders. Indien deze zijn gestorven vul de overlijdensdatum en plaats in.
  • Vraag ook gegevens op bij je ouders en andere nog levende familieleden over hun broers en zussen, ouders, echtgenotes, kinderen, etc. Vraag of je kopieën maken mag van de eventuele foto’s die zij bezitten en van familiedocumenten zoals: trouwboekjes, doopbewijzen, overlijdensberichten, testamenten, etc., dan wel vraag ze te leen om ze te kunnen scannen.


Stap 3. Zoeken op internet

Ga naar (hulp bij uw genealogisch) ONDERZOEK. Vul bijv. je familienaam in bij de verschillende  zoekfuncties zoals:

  • zoeken welk lid deze familienaam ook ondezoekt,
  • zoeken op de hcc! stamboomsite en
  • zoeken op internet.  

Kijk bij de uitkomsten hiervan of iemand anders ook met de stamboom van je familienaam bezig is, neem dan contact hiermee op, voor het uitwisselen van gegevens. Sla alle verkregen informatie op in je genealogieprogramma.  

Stap 4. Zoeken in een archief

Echter je kunt intussen al steeds beter je weg vinden op het Internet en ook wordt het nu interessant om eens een of meer archieven te gaan bezoeken. Zie onder “Genealogie een hobby voor jong en oud” onder Nederlandse archieven. Je kunt ook kiezen voor het via internet raadplegen van archieven. Echter om 100% zekerheid omtrent de gevonden gegevens te verkrijgen is een lijfelijk bezoek aan het archief sterk aan te bevelen. Dan kun de akte in het echt zien. Het is nu eenmaal mogelijk dat er bij het indexeren van de akte, dus bij het in een database ingeven van de gegevens die op de acte voorkomen fouten worden gemaakt.

Kijk maar eens bij www.wiewaswie.nl, geef daar de familienaam in die je zoekt en wanneer er zich iets in de database van WieWasWie zit komt dat er uit. Je ziet nu om welk of wat voor een stuk (akte) het gaat en het nummer waaronder het in het betreffende archief wordt bewaard. Daar of op de site van dat archief kun de een kopie van de betreffende acte verkrijgen of, in enkele gevallen, al van hun site downloaden.

Kijk ook eens op de site openarchieven.nl, deze website is met 151 miljoen historische persoonsvermeldingen de grootste genealogische database van Nederland (ter vergelijking: WieWasWie heeft 125 miljoen historische persoonsvermeldingen). Open Archieven is beschikbaar in 4 talen, is gratis doorzoekbaar (incl. zoeken op 2 namen en fonetisch zoeken op naam) en tracht bij elke akte additionele informatie te bieden in de vorm van gerelateerde akten, context informatie als weer en historische kaarten en informatie op externe websites als het Biografisch Portaal Nederland, Graftombe.nl en Genealogie Online.

 

 Stap 5. Gegevens controleren

Benut uw programma om overzichtjes te vervaardigen van uw stamboom om zo een visuele controle uit te voeren. Ook zijn er vaak hulpmiddelen bij aanwezig om de vastgelegde gegevens geautomatiseerd te controleren. Bijvoorbeeld:  

  • zoeken naar dubbele namen,
  • controle op geldigheid en/of bestaanbaarheid van gebruikte datums. Bijvoorbeeld:
  • Iemand kan onmogelijk voor zijn geboorte zijn gestorven.
  • Een huwelijk op 12 jarige leeftijd is ook niet aannemelijk.
  • Een kind dat geboren wordt als de moeder over de 50 is.


Kom je onverhoopt een probleem tegen tijdens je zoektocht neem dan gerust contact op met een hcc!genealogie adviseur bij jou in de buurt. Zie bij bestuursleden en adviseurs.

Veel plezier gewenst met je zoektocht. 

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden