Op Gedcom gebaseerde programma's

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
  • DFTCOM (http://www.dftcom2.co.uk/) Met dit programma bouwt u een enkele eenvoudige grafische module met een interface in meerdere talen. Met deze module kunt u snel en eenvoudig door de gegevens bladeren, maar als uw stamboom wijzigt moet u de module helemaal opnieuw maken.
  • HuMogen (www.humo-gen.com/humo-gen/) Dit programma genereert een verzameling HTML bestanden, die bij elkaar een complete website vormen.

 

 

5. Afdrukken

Voor het afdrukken van gegevens in een GEDOM bestand bestaan er legio mogelijkheden. Ten eerste kunt u gebruik maken van de mogelijkheden van het programma/de programma's waarin u uw gegevens bijhoudt. Al deze programma's bieden tenmiste een tekst-uitvoermogelijkheid. En vaak bieden ze dan ook nog fraaie grafische mogelijkheden. Mocht u extra afdrukmogelijkheden zoeken, dan bieden de programma's die hierboven zijn genoemd vaak opties.

 

6. Data-mining

Data-mining, het zoeken naar veel gegevens en daar met behulp van programma's uit halen wat er van je gading is, is een nog redelijk onontgonnen gebied. Vermoedelijk is dit deels veroorzaakt door het feit dat je pas wat kunt doen met veel data als je veel data hebt. En pas de laatste jaren komt er meer data beschikbaar. De tweede reden waarom het geen grote vlucht heeft genomen is m.i. de haast aan het hele wezen van het genealogische onderzoek strijdige karakter van data-mining. In plaats van de archieven af te speuren naar die ene akte zet je een computer een nacht aan het werk en de volgende dag heb je je resultaat (als het meezit).

De grootste bronnen voor GEDCOM data in Nederland zijn Wiewaswie.nl. Deze diensten levert geselecteerde gegevens op als PDF, Spreadsheet, HTML en GEDCOM.

Maar evenals bij de data van een van de grootste bronnen ter wereld (www.familysearch.com, de site van de mormoonse kerk) worden de gegevens als kleine samenhangende brokjes afgeleverd. Meestal krijg je een ouderpaar met een kind (bij een huwelijk gecombineerd met een ander ouderpaar met hun kind). En hetzelfde ouderpaar kan (zelfs met hetzelfde kind) meerdere keren in de gegevens zitten. Een index op familysearch vindt men op genver.

De twee genoemde diensten harken de gegevens uit de WieWasWie-database en uit een aantal andere bronnen met uw vragen als invoer en sturen regelmatig de wijzigingen aan u toe.

Het hierboven al genoemde programma GEDCOMpare heeft een functie om de gegevens zoals ze worden gedistribueerd door o.a. de Genliasmonitor verder te interpreteren en in een veel gedetailleerder GEDCOM om te zetten dan er door de 'harksystemen' wordt opgestuurd. En vervolgens kan het de dubbelen in deze gegevens opzoeken, leden van één gezin bij elkaar plaatsen en dergelijke.

 

7. Overige bewerkingen

Overige bewerkingen met GEDCOM die in programma's zijn vastgelegd, zult u niet veel vinden. Een uitzondering is het programma GEDCOMpare, dat behalve de reeds genoemde functies ook de mogelijkheid geeft om:

  1. GEDCOM het van het ene programma beter op het andere te laten aansluiten.
  2. GEDCOM bestanden met elkaar te vergelijken
  3. GEDCOM bestanden samen te voegen, met het wegwerken van doublures en
  4. Geselecteerde gegevens op leveren als spreadsheet.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden