Zoeken op internet

Deel dit artikel

,

Inleiding

Zoeken op Internet kan zeer interessante informatie opleveren. Je hebt vast wel eens op Internet gezocht en weet dat op vrijwel elke vraag het antwoord op het Internet te vinden is. Maar de juiste plaats te vinden, dat is het probleem. Je kunt dan ook snel "verdwalen" en veel tijd verspillen met het bekijken van vaak nutteloze sites. Met deze pagina wil ik proberen om je wat wegwijs te maken in de genealogische zoek mogelijkheden op het Internet. 

 

Als je het  “adres” (de Uniform Resource Locater (URL) van de website kent kun je er direct naar toegaan. Zo niet dan kun je een portaal of een zoekmachine gebruiken.

 

Portaal en zoekmachine

Een Portaal (of startpagina) is een pagina met alleen maar links, die als je er op klikt verbinding maken met de gekoppelde website. Een soort adresboek, richtingaanwijzer dus. Een aantal bekende zijn:

Zelf gebruik ik geen startpagina's meer. Ik zoek alles via een zoekmachine en dat is tegenwoordig Google.

Google biedt vele mogelijkheden maar de belangrijkste functie is het zoeken. Om een beter resultaat te krijgen met een zoekmachine zijn er een aantal zoektips:

  • Zoek altijd met meer woorden, de trefkans is groter. Zet deze woorden met een spatie er tussen in het zoekveld, en Google toont de resultaten die voldoen aan beide zoekwoorden.
  • De volgorde is soms bepalend voor het resultaat, zet dus het belangrijkste woord voorop.
  • Google zoekopdrachten zijn niet hoofdlettergevoelig. Alle letters, hoe je ze ook typt, worden gezien als kleine letters.
  • Google zoekopdrachten zijn ook niet gevoelig voor accenten of andere leestekens: Appel en appèl levert nagenoeg dezelfde resultaten.
  • Kies je zoekwoorden met zorg. Kies voor beschrijvende, specifieke woorden. Bijvoorbeeld [groot  genealogie nl] in plaats van [groot]. Lidwoorden kun je beter weglaten, Google slaat ze toch over.
  • Google kent geen wildcardzoekopdrachten zoals een * of een ? Als je twijfelt, zoek dan nogmaals met een andere vorm van het zoekwoord: 'vrachtauto' en 'truck' bijvoorbeeld.
  • Je kunt ook zoeken naar zinsdelen. Plaats je zoekopdracht tussen dubbele aanhalingstekens (of aaneen met punten ertussen, dat werkt sneller), dan worden alleen zoekresultaten weergegeven voor de exacte woorden die je hebt ingevoerd, tevens in de volgorde waarin je ze hebt ingevoerd. Bijvoorbeeld ["Boudewijn de Groot"] in plaats van [Boudewijn de Groot].
  • Google negeert gewone woorden en karakters, ook wel bekend als stopwoorden. Google negeert standaard termen zoals "http" en ".com" alsook zekere losse getallen en letters, omdat deze termen zelden helpen tot het vernauwen van het zoekresultaat en kan het zoeken behoorlijk vertragen.
  • Gebruik het [ + ] teken om stopwoorden in te voegen in het zoekresultaat.
  • Je kan woorden uitsluiten van je zoekopdracht door een minteken [ - ] gelijk voor het woord te plaatsen.
  • leder Google zoekresultaat bevat een of meer stukjes tekst van de webpagina, welke je toont hoe je zoektermen zijn gebruikt binnen de context van de pagina.
  • Klik op de lijst met zoekresultaten ook eens op: Gelijkwaardige pagina's. Je krijgt dan pagina's die niet aan je zoekopdracht behoeven te voldoen, maar die er wel mee gerelateerd zijn. Misschien levert dat een nieuwe ingang op.

Als je op de link "Gelijkwaardige Pagina's" klikt, zoekt Google naar websites die gerelateerd zijn aan de betreffende site. Deze link kan op veel manieren worden gebruikt: sites met een gelijkaardige inhoud, concurrerende producten, andere bronnen. Echter, hoe gespecialiseerder een site is, hoe minder resultaten. Voor een persoonlijke homepage zal Google vaak geen gerelateerde pagina's vinden.

Gebruik ook eens een andere zoekmachine. Elke zoekmachine heeft zijn eigen mechanisme, en zal dus ook andere resultaten geven. Als je via een zoekmachine iets gevonden hebt, kijk dan op de site of er meer op staat. Dit die je door het afbreken van het adres tot aan de site naam.

 

RSS feeds

Het probleem van veel websites is dat je niet weet wanneer er weer iets nieuws op de website is geplaatst. Een oplossing daarvoor vormen de RSS feeds.Een RSS feed werkt als volgt.

Je installeert een RSS lezer (bijvoorbeeld www.feedreader.com/). Je voegt in dit programma de adressen van de gewenste wensites aan, en het programma zal regelmatig controleren of er nieuws is, en dat dan tonen.

Een bekende genealogische RSS feeds is Genliasmonitor.

In de nieuwe Internet Explorer IE 7 zijn RSS feeds ingebouwd, op een gelijke manier als favorieten.

 

Sites voor genealogen

Tenslotte een lijstje met, in mijn ogen, voor de startende onderzoeker geschikte sites met genealogische informatie. Je kunt door op de link te klikken rechtstreeks naar de betreffende site toe.

NB. Voor het complete overzicht van de gemeente-, provinciale- en rijksarchieven kijk bij archieven.

 

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden