Heraldiek wat is dat?

Deel dit artikel

,

Heraldiek is het historische fenomeen dat mensen, hetzij als individu of als representant van een gemeenschap, en ook wel die gemeenschappen zelf, zich kenbaar maken door middel van visuele kentekens die we wapens plegen te noemen. Ook de wetenschap die dit fenomeen bestudeert wordt
heraldiek genoemd.

Een familiewapen is een embleem van een persoon als representant van een familie, dat voldoet aan de regels van de blazoenkunst, dat wil zeggen:

  • het is bestendig en vererfbaar,
  • het wordt afgebeeld op de afweerwapens van een middeleeuwse ridder,
  • het wordt op een bepaalde manier gestileerd en gekleurd en
  • het heeft veelal een zinnebeeldige betekenis.

 

Symboliek van wapens
De heraldische voorstellingen op wapenschilden kunnen voorkomen worden 'stukken' genoemd. Ze worden ingedeeld in geometrische- en natuurlijke stukken. Hun aantal is in wezen onbeperkt. In principe kan iedere figuur in een wapenschild voorkomen, mits hij voldoet aan de eisen van stilering etc.

Geometrische figuren hebben op zichzelf geen betekenis en ze worden in de moderne heraldiek daarom lang niet zo vaak meer toegepast, tenzij om een goede vlakverdeling te krijgen en/of de natuurlijke stukken van elkaar te scheiden.Wapens worden wel ingedeeld in de volgende categorieën

 

  • Sprekende wapens bevatten emblemen die de naam van de wapenvoerder op directe of indirecte manier in beeld brengen.
  • In beroepswapens komen emblemen voor die op een bepaald beroep duiden Streekwapens zijn familiewapens met emblemen die in een bepaalde streek vaker voorkomen dan elders.
  • Historische wapens houden de herinnering levend aan een historische gebeurtenis.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden