...

Duizenden verhalen van Engelandvaarders digitaal beschikbaar

Sinds eind vorige maand zijn de verhoren van ruim 2.100 Engelandvaarders online te bekijken en op naam te doorzoeken op de website van het Nationaal Archief in Den Haag. Engelandvaarders waren Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit bezet gebied naar Engeland afreisden. Eenmaal in Engeland aangekomen werden ze verhoord door de Britse en Nederlandse veiligheidsdiensten. De reis van Engelandvaarders was vaak lang en gevaarlijk. Niet iedereen overleefde het. De Engelandvaarders doorkruisten op hun tocht meestal verschillende landen. Ze liepen altijd het risico opgepakt te worden, zeker op de momenten dat ze illegaal een grens overstaken. Ook het reizen door neutrale landen was niet zonder gevaar. In de praktijk deden veel van deze landen namelijk concessies aan Nazi-Duitsland om te voorkomen dat ze zelf aangevallen zouden worden.

4 mei 2024

...

Ouders toevoegen, aanhechten, losmaken en vervangen

In principe bouw je een stamboom in je software van nu naar toen, maar het kan zijn dat je ouders later moet toevoegen, aanhechten losmaken of vervangen. Waarom en hoe werkt dit precies? Deze stappen laat Yolanda Lippens zien in de software die ik gebruik, de Family Tree Builder. Als je andere software gebruikt, kunnen de stappen anders zijn, maar mijn uitleg gaat om de mogelijkheid an sich. Let op: Bij het veranderen van de ouders op welke manier dan ook, krijgen de kinderen van die persoon ook andere voorouders!Lees hier verder.

3 mei 2024

...

Collegedag: Koloniaal verleden

Heeft u familieleden met een koloniaal verleden dan is dit wellicht een interessante bijeenkomst.De geschiedenis van het Europese kolonialisme bevat nog veel onbekende verhalen. Over onderdrukkers en idealisten, onderworpenen en tot slaaf gemaakten, collaborateurs en vrijheidsstrijders. Vier historici vertellen wat hun onderzoek ons leert over dit veelbesproken verleden. De focus ligt tijdens deze -te betalen- collegedag op 19 april in Amsterdam op Indonesië.Lees hier verder.

2 mei 2024

...

4 mei: Herdenkingen in Nederland

Sommige familieonderzoekers hebben famiieleden in hun stamboom die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Indien dat  militairen van de Koninklijke Landmacht of het KNIL waren dan wel verzetstijders is er grote kans dat zij begraven liggen op de erevelden van de Oorlogs Graven Stichting. Zij organiseren op 4 mei a.s. weer haar traditionele herdenkingen waar ter wereld haar graven zich ook mogen bevinden. Voor Nederland zijn dat: Nationaal Ereveld Loenen – EerbewijsDe herdenkingsceremonie op Nationaal Ereveld Loenen zal plaatsvinden 4 mei om 13.30. Voor de herdenking begint zingt Esmay Usmany om 12.45 het Indisch Onze Vader bij de Indische Kruizen op het ereveld.Het complete programma van de dag vindt u hier. Het programma is live te volgen via deze livestream. Militair Ereveld Grebbeberg In de avond van 4 mei bent u van harte uitgenodigd voor de Nationale Militaire Dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg. De herdenking zal van start gaan om 19.10, met klokgelui en een stille tocht naar het ereveld. Om 19.30 zal daar het programma van start gaan.Alle informatie vindt u hier. Ook hier kunt u het programma live volgen via deze livestream.

1 mei 2024

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden