Elke eerste donderdag van mei, dit jaar dus op 6 mei, wordt World Password Day gevierd: een speciale dag uitgeroepen om het belang van sterke wachtwoorden te onderstrepen. We zetten de belangrijkste tips op een rijtje.

Adobe Flash verdwijnt vanaf juni definitief van Windows 10-pc's. Microsoft heeft aangekondigd dat er in die maand een update komt die de software definitief uit het besturingssysteem moet verwijderen. Eerst komt een optionele update, gevolgd door een verplichte update in juli dit jaar.
Lees hier verder.

Het Spoorwegmuseum ontving in het kader van 75 jaar Vrijheid een bijdrage van het Mondriaan Fonds, speciaal voor het registreren, digitaliseren en uiteindelijk publiceren van de deelcollectie Tweede Wereldoorlog. Dit project, met als titel Beladen jaren in beeld, omvat vooral foto’s, maar ook andere belangwekkende documenten en literatuur. Het papieren archief verhuist naar Het Utrecht Archief waar het wordt onderzocht, geconserveerd en uiteindelijk toegankelijk gemaakt. De fotocollectie blijft bij het Spoorwegmuseum en wordt geregistreerd en gedigitaliseerd.

Apple en Facebook liggen overhoop wat betreft het tracken van gebruikers. De maker van iOS heeft zijn mobiele besturingssysteem in de nieuwste update voorzien van een blokkademogelijkheid voor apps. 's Werelds grootste social network protesteert daartegen, en zet in meldingen aan gebruikers nu in op het gratis gebruik van Facebook en Instagram. iOS-gebruikers krijgen waarschuwende woorden van Facebook en Instagram.
Lees hier verder.

In de afgelopen maand zijn er geen archieftoegangen nieuw op de website van het HCO verschenen, wel nadere toegangen op geboorteakten van de Burgerlijke Stand:

  • Nieuwleusen, geboortes 1861 – 1876
  • Oldenzaal, geboortes 1838 – 1848

De nadere toegangen kunnen geraadpleegd worden via de website, via WieWasWie en via OpenArchieven.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft maandagmiddag 3 mei een bezoek gebracht aan de fototentoonstelling ‘The Faces of Groesbeek’ op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek. De fototentoonstelling is een initiatief van de Stichting Faces to Graves. De stichting doet onderzoek naar omgekomen soldaten met als doel hun levensverhalen voor iedereen toegankelijk te maken. Met foto’s en verhalen geven zij een ‘gezicht’ aan de daar begraven Canadese soldaten.

Tijdens een wandeling over de begraafplaats werd door Prinses Margriet stilgestaan bij een herdenkingsplaats voor vermiste soldaten en een aantal graven die voorzien zijn van een foto. Bij de graven vertelden vrijwilligers van de stichting aan de Prinses de levensverhalen van de soldaten die daar begraven liggen. Stichting Faces to Graves betrekt ook jongeren bij het werk. Zo hebben scholieren in Nederland en Canada onderzoek gedaan naar omgekomen soldaten en levensverhalen geschreven. De Nederlandse scholieren vertelden aan Prinses Margriet hoe zij dit ervaren. Het bezoek werd afgesloten met Canadese doedelzakmuziek, wat gebruikelijk is bij Canadese herdenkingen.

Bijna 1500 van de ruim 2600 graven op de Canadese begraafplaats zijn inmiddels van een foto voorzien. Daarnaast staan op de website vele verhalen over de omgekomen soldaten met bijbehorende foto’s. De foto’s blijven nog tot en met zondag 16 mei staan op de begraafplaats in Groesbeek. Deze begraafplaats wordt beheerd door Commonwealth War Graves Commission.

Omdat we tijdens de coronacrisis niet fysiek bij elkaar kunnen komen zetten we hier enkele opgenomen videos van presentaties op de site.

Al begin zeventiende eeuw waren 2 op de 5 inwoners van Amsterdam afkomstig uit het buitenland. In de achttiende eeuw gold dat voor 1 op de 4. Anno 2020 heeft de meerderheid van de Amsterdammers een migratieachtergrond. Harmen Snel van het Stadsarchief aldaar toont bijzondere archiefstukken over al die Amsterdammers die overal vandaan kwamen en in onze hoofdstad opnieuw hun plek vonden.

 

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!

 

 

In het Georgische dorpje Sabue is de familie van soldaat Elizbar Tsjitasjvili gevonden. Zijn familie kreeg 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog te horen dat hij terecht is: hij ligt begraven op het Sovjet Ereveld in Leusden.
Lees hier verder.

Geef elk oorlogsslachtoffer een gezicht

Op 4 mei start Regionaal Archief Tilburg met een project om Tilburgse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een levensbeschrijving én een gezicht te geven. Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. Door hun verhaal te vertellen, blijven de herinnering aan hen levend. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en het archief streeft er naar van ieder een levensbeschrijving én foto op te nemen. Van sommigen is er maar beperkte of zelfs geen informatie bekend behalve naam en overlijdensdatum. Wie was de persoon achter de naam?

Microsoft gaat na veertien jaar afscheid nemen van Calibri als standaardlettertype. Het bedrijf laat weten dat het vijf nieuwe fonts heeft laten ontwikkelen en dat één daarvan het nieuwe standaardlettertype gaat worden in de Office-apps. De fonts zijn al te downloaden en te gebruiken.
Lees hier verder.

Tweemaal is scheepsrecht: morgen, donderdag 29 april, is Centurial opnieuw uitgenodigd om haar programma te demonstreren gedurende een live aflevering van Genealogy Software Showcase, gepresenteerd door Edward Thompson. De aflevering is in het Engels.

De livestream start om:
21:55 - Nederland, België, Duitsland
20:55 - Verenigd Koninkrijk
15:55 - Verenigde Staten (Eastern Time)

De livestream kan via deze URL gevolgd worden:
https://www.youtube.com/watch?v=J1lYuxF4aFw

Als je de aflevering liever terugkijkt, kan dat straks hier:
https://www.youtube.com/c/GenealogySoftwareShowcase/videos?view=57

Bij het datalek bij Allekabels.nl zijn ook persoonsgegevens van klanten van 34 andere webshops gelekt. Het gaat om de 33 webshops van DutchDo en Kabeltje.com. Een woordvoerder van Allekabels.nl laat weten dat onduidelijk hoeveel klantgegevens van de 34 webshops gelekt zijn. 
Lees hier verder.

De Nederlandse en Duitse politie hebben eergisteren de malware Emotet van ruim een miljoen besmette pc’s verwijderd. Al in januari was aangekondigd dat de malware op 25 april van de besmette pc’s verwijderd zou worden. Dat is nu dus ook echt gebeurd, meldt nieuwssite Security.nl.
Lees hier verder.

AirDrop, de functie van techbedrijf Apple waarmee gebruikers makkelijk bestanden kunnen delen, heeft volgens de Technische Universität Darmstadt een beveiligingsfout. Daardoor zijn 1,5 miljard Apple-apparaten kwetsbaar en daarmee ook de gegevens van hun gebruikers, zeggen de onderzoekers. Die wezen Apple ruim twee jaar geleden al op de fout, maar in de tussentijd is er volgens de universiteit niets mee gebeurd.
Lees hier verder.

Voor de lintjesregen 2021heeft het Kapittel voor de Civiele Orden zich gebogen over 3.117 voorstellen voor Koninklijke onderscheidingen die zijn ingediend door burgers en maatschappelijke organisaties.
Vandaag, 26 april, worden 18 personen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
En er zijn 2.814 benoemingen in één van de zes graden in de Orde van Oranje-Nassau. Van alle gedecoreerden is 86% benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
(bron: Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden)