Of archieven met belastende informatie over oorlogsmisdaden eerder dan in 2025 moeten worden opengesteld, is aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om te beslissen. Dat oordeelde de Raad van State dinsdag.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) moet beslissen of de journalist Arnold Karskens inzage krijgt in de dossiers van vermeende Nederlandse kampbeulen uit de Tweede Wereldoorlog. Dit heeft de Raad van State dinsdagochtend bepaald in het slepende geschil van Karskens en het Nationaal Archief over de archieven uit de Tweede Wereldoorlog.

(bron: Geneanet)

De nieuwste versie van Edge, de opvolger van Internet Explorer, is gebaseerd op Chromium. Gebruikers van deze browser kunnen nu gebruikmaken van de bijbehorende voordelen.
Lees hier verder.

Of wel gehacked? Dat is de vraag, die men zich nogal eens steklt wanneer er weer een lading ongevraagde (reclame) shit uw mailbox binnenkomt. De laatste tijd gaat het bij ons over o.a. over zonnepanelen. Gehacked zijn is niet prettig en vrijwel altijd met kwade bedoelingen. Op de website van 'Have I been hackled' kun je nagaan of je inderdaad slachtoffer van een datalek bent geweest of dat er ergens gegevens zijn buitgemaakt.

Geboorteregisters 1919
- Alphen en Riel en Chaam: 1919
- Baarle-Nassau: 1919
- Berkel-Enschot, Tilburg en Udenhout: 1919
- Diessen en Hilvarenbeek: 1919
- Geertruidenberg: 1919
- Gilze en Rijen: 1919
- Goirle: 1919
- Hooge en Lage Zwaluwe, Made en Drimmelen en Terheijden: 1919
- Moergestel en Oisterwijk: 1919

Huwelijksregisters 1944
- Alphen en Riel en Chaam: 1944
- Baarle-Nassau: 1944
- Berkel-Enschot, Udenhout en Tilburg: 1944
- Diessen en Hilvarenbeek: 1944
- Gilze en Rijen: 1944
- Goirle: 1944
- Hooge en Lage Zwaluwe, Made en Drimmelen en Terheijden: 1944
- Moergestel en Oisterwijk: 1944
- Oosterhout: 1944

Overlijdensregisters 1969
- Alphen en Riel en Chaam: 1969
- Baarle-Nassau: 1969
- Berkel-Enschot, Tilburg en Udenhout: 1969
- Diessen en Hilvarenbeek: 1969
- Geertruidenberg: 1961-1969
- Gilze en Rijen: 1969
- Goirle: 1969
- Hooge en Lage Zwaluwe, Made en Drimmelen en Terheijden: 1969
- Moergestel: 1969 en Oisterwijk: 1967, 1968, 1969

Voor geboorteakten geldt een wettelijke termijn van 100 jaar waarna akten pas openbaar worden, voor huwelijksakten geldt 75 jaar en voor overlijdensakten 50 jaar.

RA Tilburg

Maar vraag wat jij kunt doen om mensen van Windows 7 af te krijgen.
Lees hier verder.

De gemeente Wierden gaat een lijst opstellen met bijzondere graven die behouden moeten worden. Het gaat onder andere om graven van Molukse veteranen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). De gemeente gaat de lijst samenstellen met stichting Maluku4Maluku en de Historische Kring Wierden.
Lees hier verder.

Welkom in 2020: het jaar waarin 5G voet aan Nederlandse bodem zal zetten. Wanneer precies? Da’s nog even koffiedik kijken. Maar de opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie komt er in elk geval nog dit jaar. Met meer dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het moet bijvoorbeeld de gedroomde netwerkinfrastructuur worden voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van het belang van 5G voor Nederland tot privé 5G-netwerken in Duitsland.

Lees hier verder.

De volgende nadere toegangen op geboorteakten van de Burgerlijke Stand Overijssel zijn verschenen:

  • Kampen, 1884 – 1895
  • IJsselmuiden, 1832 – 1856 en 1903 – 1912
  • Hengelo, 1898 – 1900
  • Holten, 1845 – 1886
  • Kedingen, 1811

Deze nadere toegangen kunnen geraadpleegd worden via de webstek van HCO, via WieWasWie en via OpenArchieven.

Net voor de zomer van 2020 moeten bedrijven, burgers en overheid de vruchten van de eerste commerciële 5G-netwerken in Nederland gaan plukken. Deze opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie biedt dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het wordt bijvoorbeeld gezien als de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Dat laatste is het onderwerp van een presentatie, onlangs gegeven door Marcus Weldon, Chief Technology Officer bij netwerkleverancier Nokia en ook de hoogste baas van de beroemde Bell Labs onderzoekscentra.

Lees hier verder.

Na de smartphone duikt nu ook de opvouwbare laptop op, en dan bedoelen we dus dat het scherm ook meebuigt. De pc's draaien op Windows 10X, dat daar speciaal voor ontwikkeld is. Wordt u er al blij van?

Lees hier verder.

De promotie van een tijdelijke tentoonstelling over ’75 jaar vrijheid’ van Museum Bronbeek heeft binnen Indisch Nederland tot de nodige consternatie geleid. Vooral de inzet van Indonesische symboliek is bij velen zeer slecht gevallen. Bronbeek heeft de aankondiging inmiddels offline gehaald.
Lees hier verder.

De financieel beheerder van Overijse heeft in café Oud Sint-Elooi in Tombeek naar jaarlijkse traditie 4 euro uitgekeerd aan gezinshoofden die minstens één jaar in de deelgemeente wonen en er hun huisvuilbelasting betaalden. Er kwamen zo’n 200 gegadigden opdagen. Volgens de legende is deze betaling te danken aan keizer Karel. 

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA (National Security Agency) heeft een kwetsbaarheid in Windows 10 gerapporteerd. Het is de eerste keer dat de NSA zulke informatie publiek beschikbaar maakt. Microsoft heeft het gat ondertussen gedicht.

Lees hier verder.

Alle Europeanen stammen af van slechts zeven vrouwen, de stammoeders van evenzoveel clans. Zij arriveerden tussen 8000 en 45000 jaar geleden op verschillende tijden in Europa. Elk van hen stichtte een familielijn die nu inmiddels in de miljoenen mensen loopt, maar waarvan de leden nu nog altijd de genetische handtekening van hun stammoeder meedragen.

Lees verder bij Trouw.

Maar vraag wat jij kunt doen om mensen van Windows 7 af te krijgen.

Lees het artikel in AG Connect.