In Juni 2020 zijn de volgende indexen op de doop-, trouw- en begraafboeken en bevolkingsregisters op onze website geplaatst:

  • DTB Hoorn 24. Remonstrantse doopinschrijvingen, 1630-1684.
  • DTB Hoorn 36. Katholieke doop- en trouwinschrijvingen (statie Sint Franciscus), 1722-1811. 
  • DTB Hoorn 77. Huwelijksafkondigingen, 1782-1803.

  • Gezinskaarten Zwaag 12-17, 1922-1939 (gedeeltelijk; alleen scans waarvan de jongste persoon langer dan 100 jaar geleden geboren is, zijn geïndexeerd en beschikbaar via de personenindex).

Een overzicht van geïndexeerde bronnen vindt u in dit schema.

De Britse marktwaakhond CMA zegt meer middelen nodig te hebben om de dominantie van techreuzen als Google en Facebook te breken. Bestaande wetgeving in het Verenigd Koninkrijk is nu nog onvoldoende om machtsmisbruik door deze bedrijven tegen te gaan, stelt de toezichthouder.
Lees hier verder.

Dankzij de inspanning van een grote groep vrijwilligers zijn alle notariële akten uit de periode vanaf 1811 tot en met 1921 van Edese notarissen, gescand, beschreven en toegankelijk gemaakt in Archieval (Zoeken in: akten en registers/notariële akten Ede). Onderzoekers kunnen op een eenvoudige manier onderzoek doen naar bijv. genealogische informatie en informatie over huizen en inboedels. Een schat aan onderzoeksmateriaal dus! Bovendien zijn de scans vrij downloadbaar.
De vrijwilligers gaan in Ede verder met het toegankelijk maken van de akten van notarissen uit Lunteren. In Barneveld wordt hard gewerkt aan de akten van notarissen uit Barneveld en Voorthuizen.
Lees hier meer over notariële akten.

Het stadsarchief Rotterdam heeft deze maand bijna 400.000 scans toegevoegd aan de website. Het gaat om scans van geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten uit de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. Het merendeel is Rotterdams, maar er zitten ook akten tussen van vroeger zelfstandige gemeenten zoals Pernis, Hoogvliet en Overschie. Ze zijn te vinden via Zoeken op personen.

Microsoft belooft dat een nieuwe utility-app in staat is verloren gegane documenten - die nog niet permanent zijn gewist - weer terug te halen.
Lees hier verder.

Het Nationaal Archief werkt hard aan de verbetering van de website. Met de nieuwe presentatie is de collectie makkelijker te doorzoeken en zijn gedigitaliseerde archieven met de toevoeging van miljoenen scans beter te bekijken. Onderzoek vanuit huis wordt nog makkelijker.

Omdat we tijdens de coronacrisis niet fysiek bij elkaar kunnen komen zetten we hier enkele opgenomen videos van presentaties op de site. Op 27 mei 2017 hield Jos Kaldenbach een lezing over Duitse voorouders. De laatste vijf eeuwen (1500-1900) zijn er ongeveer 6 miljoen migraties vanuit het Duitstalige gebied te noteren. Daarna  nog de talloze  oorlogsverplaatsingen en dienstboden. Het rijke westen, in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, was in de Gouden Eeuw steenrijk, zeker in vergelijking tot de arme grensgebieden. Ondanks actieve tegenwerking van de overheid kwamen er jaarlijks - vooral in het zaai- en oogstseizoen -  tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen naar de Nederlanden, en later weer hun familieleden en dorpsgenoten. Naast de land- en tuinbouw waren handelaren (lappen- en koperpoepen) en artiesten, criminelen en gelukszoekers grote groepen binnen deze massa’s. De bijna 500.000 VOC- dienaren uit Duitsland komen daar bovenop.

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!

 

Het Noord-Hollands Archief en het Netwerk Oorlogsbronnen slaan de handen ineen bij een nieuw vrijwilligersproject. Door het digitaal invoeren van informatie over de doodsoorzaak van circa 12.000 overleden Haarlemmers tijdens de Tweede Wereldoorlog, komt er een nieuwe bron van waardevolle informatie beschikbaar. Zo krijgen we beter inzicht in Haarlem in oorlogstijd, door informatie over bijvoorbeeld welke overlijdensoorzaken in welk jaar meer voorkwamen. De overledenen krijgen ook een gezicht. Door de ‘doodsbriefjes’ aan Oorlogslevens.nl toe te voegen komen deze in context te staan van andere bronnen over hun leven in oorlogstijd.

Ontdek het met Avast Hack Check

Bij tijd en wijle horen/lezen we dat onverlaten weer eens kans hebben gezien de een of andere site te hacken en er inloggegeven zijn gestolen. Waarom die bedrijven -tot de overheid aan toe- hun zaakjes niet beter beveiligen blijft een raadsel.

De aankomende versie 11 van Apple's computerbesturingssysteem macOS heet Big Sur en brengt volgens de maker grote veranderingen. Softwaretopman Craig Federighi spreekt van de grootste verandering sinds Apple overging van OS 9 naar OS X, wat geheel andere fundamenten had. macOS 11 brengt onder meer herziene widgets, die ook door externe developers zijn te maken.
Lees hier verder.

De huidige lente-release voor Windows 10 blijkt een verandering te bevatten voor gebruikersaccounts waardoor Chrome-gebruikers last kunnen krijgen van inlog- en synchronisatieproblemen. Dit probleem blijkt al maanden bekend te zijn bij Google, maar is eerst afgewezen om te worden gefixt aangezien het probleem bij Windows zou liggen. De status van deze bugmelding is nu 'untriaged' en ondertussen versnelt Microsoft de uitrol van de mei-update (ook wel bekend als Windows 10 2004).
Lees hier verder.

Het Westfries Archief heeft onlangs alle tienjarige tafels op akten van de burgerlijke stand tot 1912 online geplaatst. Het gaat om scans van 33 voormalige gemeenten in de regio van het archief, zoals Abbekerk, Andijk, Avenhorn en Oostmijzen, Berkhout, Blokker, Bovenkarspel, Grootebroek, Grosthuizen, Hensbroek, Hoogkarspel, Hoogwoud, Hoorn, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Obdam, Opmeer, Opperdoes, Oudendijk, Scharwoude, Schellinkhout, Sijbekarspel, Spanbroek, Twisk en Ursem.
Klik hier voor de tafels.

 

Nieuwe Edge-uitvoering is nu nog optioneel, maar komt straks mee met update voor Windows 10.

Lees hier verder.

Wegens de grote vraag naar originele stukken en brieven van Pilgrims, die tussen 1609 en 1620 in Leiden verbleven, heeft Erfgoed Leiden een database samengesteld, die ook online is te raadplegen. Met behulp van tientallen vrijwilligers zijn 1500 stukken met naamsvermelding ten behoeve van de Amerikaanse nazaten in het engels vertaald.