Of U nu wel vaak op Geneanet de vele stambomen bezoekt maakt  niet echt uit. Wel belangrijk om te weten is dat er 7 miljard voorouders zijn geïndexeerd. Deze rijkdom bestaat dankzij al diegenen die de sprong waagden om hun stamboom te publiceren. Dus… waarom op uw beurt niet uw stamboom publiceren?
In dit artikel tien goede redenen om uw stamboom in te voeren.

 

Op zaterdag 28 mei a.s. organiseert HCC!genealogie haar 2e Landelijke Bijeenkomst. Die wordt gehouden in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt.

Na de opening door voorzitter Cees Heystek begint om even na 11-en Bert Keers, hoofd van de afdeling Decoraties van de Divisie Personeel & Organisatie van het  Ministerie van Defensie met een voordracht onder de titel 'Militaire onderscheidingen', over onderscheidingen in het algemeen, militaire onderscheidingen in het bijzonder. Het is niet ondenkbaar dat u een gedecoreerde voorvader in uw stamboom heeft. Het is dan interessant om  te weten over welke decoratie het gaat. Onderscheidingen nemen immers bij Defensie een bijzondere plaats in. Deze vormen een officiële blijk van erkenning en waardering en doen recht aan bijzondere momenten en gelegenheden waar de militair aan heeft deelgenomen. In retrospectief is aan de hand van de verkregen onderscheidingen na te gaan wat de militair allemaal heeft gedaan. Het is om zo te zeggen het CV van de militair.

Na de lunchpauze krijgt HCC!genealogie-adviseur Fred Baltus 'the floor'. Met zijn charmante licht Limburgse accent zal hij onder het motto 'Zoeken in Nederland, Duitsland en België' ingegaan hoe men naar genealogische gegevens op het internet kan zoeken. De beschikbaarheid van allerhande data en scans heeft sinds 2000 een enorme vlucht genomen. In Nederland zijn wij genealogen behoorlijk verwend met websites als o.a. WieWasWie en Open Archieven.
Onze buurlanden zijn nog lang niet zo ver als wij in Nederland, maar men timmert de laatste jaren flink aan de weg.
Het zoeken naar genealogische gegevens in het buitenland gaat meestal wel op eenzelfde wijze. Soms kan je zoeken op persoonsgegevens en een andere keer moet je door een kerkboek bladeren. In de presentatie komen een aantal van die sites aan bod.

Beide presentaties bevelen wij u van harte aan. We heten u graag welkom. En ook dit keer, de toegang is als vanouds weer gratis.

 

Met het risico wat (te) commercieel te worden gevonden maken we je toch opmerkzaam op de verschijning van het nieuwe nummer van Familie in Beeld. Te meer omdat het zo'n leuk blad is. Artikelen, wetenswaardigheden en soms ook uitknipzaken (wanneer je die leuk of bruikbaar acht) en dat alles ter ondersteuning van onze hobby. Zoals nu versierinkjes waarmee de schrijfster van het betreffende artikel haar lay-outs op een bijna professionele manier ‘opleukt’.
Klik hier om naar de inhoudsopgave te kijken.

Ben jij een beginnend stamboomonderzoeker, buitengewoon nieuwsgierig naar je familiegeschiedenis, een zeer ervaren genealoog en alles daar tussenin? 
Kom dan zaterdag 25 juni naar het Famillement in Amsterdam en dompel je onder in een zeer gevarieerde dag vol interviews, lezingen, masterclasses, rondleidingen en andere informatieuitwisseling over familiegeschiedenis.
De toegang is gratis en het thema van dit jaar is 'Voorouders van verre'. Het programma is samengesteld in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam en vindt aldaar plaats aan de Vijzelstraat én in het DeLaMar Theater in de Marnixstraat. 
Lees hier verder.

Het secretariaat van de Heemkundevereniging Helden heeft een ander telefoon nummer. Dat is nu 077 763 04 01.

De Academie voor Genealogie hield onlangs een digitale bijeenkomst over heraldiek. Het programma duurt 1,5 uur, dus ga er maar even voor zitten.

Microsoft staat op het punt de nieuwe Outlook-mailclient vrij te geven in het Windows Insiders-testprogramma. Project Monarch - zoals de codenaam luidt voor de nieuwe Outlook-client - trekt het uiterlijk en de functionaliteit van de software gelijk voor Windows, Mac en de web-versie. Verder zijn er enkele nieuwe eigenschappen toegevoegd.
Lees hier verder.

We blijven maar berichten en artikelen in de media zien over genders. Op zich zijn we daar niet helemaal gerust op daar waar het gaat over hoe personen in onze genealogie te listen na een geslachtsverandering. In de Telegraaf van gisteren schreef columnist Ronald Plasterk: “Binnenkort behandelt de TK een wetsvoorstel dat elke man die een brief naar het stadhuis stuurt automatisch als vrouw geregistreerd wordt, en dat die dan in alle vrouwenkleedkamers mag komen …”.
En nu maar hopen dat daarmee niet automatisch de burgerlijke stand wordt aangepast.

Vanaf maandag 25 april werd een deel (circa 3.000 stukken) van het Oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis openbaar en voor iedereen opvraagbaar.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het Nederlandse Rode Kruis de taak om mensen op te sporen en nabestaanden te informeren over hun lot. Het Oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis, met meer dan 250.000 persoons- en familiedossiers en duizenden lijsten, is de directe weerslag van die opsporingsmissie. 

In 2018 is het archief overgekomen van het Rode Kruis naar het Nationaal Archief. Het Oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis bevat waardevolle informatie voor onderzoekers naar de Tweede Wereldoorlog en voor mensen die willen weten hoe het Rode Kruis direct na de oorlog functioneerde.
Lees hier verder.

‘We’ zijn ons in Nederland onvoldoende bewust van de continue cyberdreiging waaraan overheden, (kennis)instellingen, bedrijven en burgers bloot staan. ‘We’ moeten daarom zorgen dat onze verdediging veel beter wordt. Dat is de boodschap van Erik Akerboom, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). 'Het regent incidenten.'
Lees hier verder.

Aan het Duitse Archion zijn weer een hoeveelheid kerkboeken van de Evangelisch-Lutherse Kirche, de Evangelische Kirche en het Landeskirchliches Archiv in Hannover toegevoegd.

Klik hier voor meer informatie.

Draadloze dataoverdracht krijgt een flinke oppepper met Wi-Fi 7. Qualcomm - een van de belangrijke leveranciers van wifi-chips en lid van standaardenorganisatie Wi-Fi Alliance - heeft een productstrategie gepubliceerd waarmee Wi-Fi 7-apparatuur binnenkort beschikbaar komt voor bedrijfs- en consumentennetwerken.
Lees hier verder.

Google, Microsoft en Apple hebben een nieuwe stap gezet om wachtwoorden overbodig en inloggen gemakkelijker te maken. De drie bedrijven breiden hun ondersteuning voor de wachtwoordloze standaard van de FIDO Alliance verder uit. De standaard laat gebruikers inloggen via een zogeheten 'passkey'.
Lees hier verder.

Bij Collectie Overijssel zijn er een aantal nadere toegangen op geboorteakten van de Burgerlijke Stand verschenen.
Het betreft:  Ambt Ommen, geboortes 1894 – 1902
Deze nadere toegangen kunnen geraadpleegd worden via haar website website en via www.wiewaswie.nl.

Om de historisch onderzoeker op weg te helpen, heeft Indie van Lieshout een stappenplan gemaakt met een vijftal voorbeelden in Nederland en Vlaanderen. 
Lees hier verder.