Omdat we tijdens de coronacrisis niet fysiek bij elkaar kunnen komen zetten we hier enkele opgenomen videos van presentaties op de site. Historicus Bert Finke vertelt in het Drents Archief in deze lezing een verhaal uit zijn eigen familie. Hoe één familielid het gedurende generatie opgebouwde familievermogen te gronde richtte.

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!

Google gaat helemaal stoppen met manieren om het online gedrag van individuele gebruikers te volgen voor gepersonaliseerde advertenties. Na de aankondiging vorig jaar te stoppen met third party cookies in 2022, gaat het techconcern nu nog een stap verder. In een blog kondigt Google aan ook geen nieuwe alternatieve methoden voor tracking cookies te zullen ontwikkelen.

Op MyHeritage kwamen we een artikel tegen met tips voor het interviewen van familieleden.
Familieleden zijn een van onze meest relevante, levende bronnen voor informatie over familiegeschiedenis. Melissa Barker, archivaris en professionele genealoog en eigenaar van Once Upon A Time Genealogy heeft meer dan 26 jaar genealogische onderzoekservaring en zes jaar ervaring op het gebied van archieven en archiefbeheer. Ze geeft haar beste tips om het meeste uit uw familiegesprekken te halen, of ze nu persoonlijk of virtueel zijn.
Lees hier verder.

De makers van de privacyvriendelijke browser Brave werken aan een eigen zoekmachine. Brave Search moet een privacyvriendelijk alternatief worden voor Google Search, zo schrijft het bedrijf op zijn website. "Vrijwel alle zoekmachines zijn tegenwoordig gebouwd op, of vertrouwen op resultaten van Big Tech-bedrijven. De Tailcat-zoekmachine (die onlangs werd overgemomen) is daarentegen gebouwd op een volledig onafhankelijke index, die in staat is om de kwaliteit te leveren die mensen zoeken, maar zonder hun privacy in gevaar te brengen." Zo verzamelt Tailcat volgens Brave geen IP-adressen en gebruikt het geen persoonlijke identificeerbare informatie om de zoekresultaten te verbeteren.
Lees hier verder.

Het is voor het eerst gelukt om een verzegelde brief uit de zeventiende eeuw te lezen. Met geavanceerde scantechnologie en een computergestuurd algoritme wist een internationaal onderzoeksteam het schrijven digitaal te openen. Het gaat om een manifest uit de collectie van mediamuseum Beeld en Geluid uit Den Haag.
Dat biedt perspectieven voor andere brieven en archieven.
Lees hier verder.

Microsoft gaat de komende tijd meer apparaten automatisch updaten naar Windows 10 20H2 (ook bekend als versie 2009). Het bedrijf heeft aangekondigd dat het zijn gedwongen update uitbreidt naar apparaten met verouderde Windows 10-versies.

Lees hier verder.

Afegelopen zaterdag 27 februari stond een speciale aflevering van Verborgen verleden op het programma om te vieren dat de mijlpaal van 100 uitzendingen inmiddels is gepasseerd. Tal van hoofdpersonen blikten terug op hun reis, de verrassende ontdekkingen die ze deden in hun familiegeschiedenis, en wat dit alles met hen deed.

Lees hier verder.

Op de 24e publiceerden wij een artikel met deze kop. Bob Coret dook er in omdat hij de video 'tenenkrommend vond'. Gebruikersonvriendelijk en weinig toegankelijk was zijn oordeel, met de opmerking om het dan maar weer zelf te doen: het makkelijk en gebruiksvriendelijk doorzoekbaar maken van deze door de computer getranscribeerde VOC-archieven en notariële archieven bij NA en NHA.
Klik hier

Het (volgens RTL Nieuws) alt-rechtse platform Gab is gehackt. Grote hoeveelheden wachtwoorden van gebruikers en groepen en meer dan 40 miljoen berichten zijn in handen van het Wikileaks-achtige Distributed Denial of Secrets (DDoS). De hacker die achter de kraak zit, wil de gebruikers van het rechtse platform onthullen.
Lees hier verder.

Dat gezegde geldt zeker voor ons als genealoog. Daar waar het gaat om mensenwerk worden fouten gemaakt. Ook bij het indexeren van akten b.v. ten behoeve van WieWasWie worden af en toe fouten gemaakt. Vaak niet eens welbewust maar omdat men iets moeilijk leesbaars net iets anders heeft gelezen. Of dat er in een opsomming een datum ontbreekt of nog erger foutief is. Veel genealogen wijzen een archief of particulier op een dergelijke omissie, da’s ook wel zo netjes en op die manier proberen we er voor te zorgen dat er correcte data rondgaat. Dat is immers in ons aller belang. Bij WieWasWie geef je eventuele opmerkingen als commentaar aan en hoop je maar dat het betreffende archief er iets mee doet. Daarvoor ontbreekt bewijs, want een melding of een dank je wel krijg je nooit terug. Overheden en klantvriendelijkheid of service schijnen nogal moeilijk vatbare begrippen te zijn. Helaas.

Althans dat zegt de Academie voor Genealogie. De Academie is een stichting, die sinds januari 2020 actief is. Het belangrijkste doel van dit initiatief is het verbeteren van educatiemogelijkheden voor genealogen in Nederland. In een gastblog bij MyHeritage stellen de mensen achter de Academie zich voor.
Lees hier verder.

Omdat we tijdens de coronacrisis niet fysiek bij elkaar kunnen komen zetten we hier enkele opgenomen videos van presentaties op de site. Lisa Louise Cooke is een genealoge, die in de Engelse taal veel instructievideo's maakt over vormen van uitvoer van genealogische gegevens. Aflevering 2: videobewerking. Aflevering 3: Maak een video over uw familiegeschiedenis. In deze video gaan we verder waar aflevering 2 was gebleven. BESTE IN VOLLEDIGE SCHERM-MODUS.

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!

Hoe vaak laat je op internet niet je e-mailadres achter? Iedere keer dat je iets koopt in een webshop, ergens een account aanmaakt, informatie opvraagt of een programmaatje downloadt, hup, daar gaat je kostbare mailadres weer. Met een toegenomen kans op spam en phishers. De oplossing is een alias, een anoniem e-mailadres. Zo'n alias maak je gratis en heel gemakkelijk met Firefox Relay, wij laten je hier zien hoe.

Het Infocentrum WO2 Nijmegen is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt. Het geeft de bezoekers aan het Rijk van Nijmegen de beste introductie op de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Zij beginnen hun bezoek met een levendige ervaring van wat WO2 betekende voor Nijmegen en omgeving. De bezoekers maken in het Infocentrum WO2 mee hoe de geschiedenis levend wordt gehouden op diverse historische plekken. Het centrum dient ook als startpunt van historische stadswandelingen, arrangementen en educatieve programma’s.
Lees hier verder.

Trend Micro, de leider in cloud security, detecteerde in het afgelopen jaar 119,000 cyberdreigingen per minuut. Dit is vooral toe te schrijven aan het grote aantal aanvallen op thuiswerkers en remote infrastructuur.
Lees hier verder.