Ruim 64.000 nieuwe kranten zijn vanaf vandaag beschikbaar in Delpher. De kranten zijn hoofdzakelijk afkomstig uit de eerste helft van de 20e eeuw. Onder andere De Nederlander, De nieuwe courant en Nieuwsblad van het Zuiden.
Klik hier voor meer ...

Omdat we tijdens de coronacrisis niet fysiek bij elkaar kunnen komen zetten we hier enkele opgenomen videos van presentaties op de site. Op 3 december 2018 hield Han Bleyenbergh een lezing over genealogie.

De volledige syllabus en de presentatie in pdf-vorm zijn voor HCC-leden gratis te downloaden via www.hcc.nl/thema-genealogie. In deze presentatie vind je onder meer hoe je zoekt via internet en voorbeelden hoe je gebruikmaakt van een aantal genealogische zoekwebsites, zoals wiewaswie.nl, openarch.nl, zoekakten.nl en delpher.nl. In dit artikel wordt eerst uitgelegd wat genealogie is en worden diverse begrippen uitgelegd. Daarna gaan we in op hoe je begint.
Alles wat u moet weten als genealogie uw hobby is.

 

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!

 

Een EU-exit door VS-gigant geeft dode concurrenten weer leven? Maar kunnen we weer uitzien naar Hyves, of Web-met/zonder-streepje-log.nl?
Lees hier verder.

Na een intensieve testfase kan iedereen de nieuwe presentatie van onze collectie vanaf nu direct gebruiken. Met de nieuwe presentatie is de collectie makkelijker te doorzoeken. Gedigitaliseerde archieven zijn met de toevoeging van miljoenen nieuwe scans beter te bekijken. Onderzoek vanuit huis wordt nu nog makkelijker.
Lees hier verder, er is ook een overzicht te downloaden van de beschikbare scans.

Omdat we tijdens de coronacrisis niet fysiek bij elkaar kunnen komen zetten we hier enkele opgenomen videos van presentaties op de site. Op 29 september 2018 hield Adriaan Intveld een presentatie over Atjeh.

Onderwerp van de lezing: Het uitvoeren van genealogisch onderzoek naar KNIL-militairen aan de hand van mijn boek “Gevallen op het veld van eer. Een genealogische verkenning van de militaire erebegraafplaats Peutjoet” Met aandacht voor recente ontwikkelingen met betrekking tot het digitaal ter beschikking komen van bronnen.

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!

Erfgoed Leiden en Omstreken publiceerde onlangs haar jaaroverzicht. Ook aan genealogie wordt aandacht geschonken.
Klik hier.

Van de week bereikte de personen-databank op de website van het Westfries Archief de mijlpaal van 2,5 miljoen namen. De gegevens komen uit duizenden historische bronnen, zoals doopboeken, bevolkingsregisters, akten van geboorte, huwelijk of overlijden en notariële akten. Een schat aan informatie over onze voorouders wordt op deze manier steeds toegankelijker.

De mijlpaal is ook voor de tientallen vrijwilligers van het Westfries Archief een bijzonder moment. Samen werken zij aan het invoeren van namen en gegevens uit bronnen over de periode 1570-1940. Op velehanden.nl helpen mensen bijvoorbeeld mee aan het registreren van gegevens uit notariële akten. Deels komt de informatie van onze deelnemende gemeenten, zoals de index op de burgerlijke stand van Hoorn. 

Dinsdagmiddag 8 september was een bijzondere middag in het Regionaal Archief Alkmaar: Harry de Raad, jarenlang hét gezicht van het Archief, is benoemd tot ereburger van Alkmaar! En burgemeester Bruinooge, 14 jaar lang voorzitter van het algemeen bestuur, nam afscheid.

De Raad is dit voorjaar met pensioen gegaan: de geplande afscheidsreceptie kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Maar nu greep de burgemeester zijn kans om de nietsvermoedende Harry toch nog in het zonnetje te zetten. Niet alleen voor zijn inzet op het werk, maar vooral ook voor de rol die hij heeft gespeeld in de geschiedschrijving van Alkmaar buiten zijn werkuren om. Harry heeft tientallen publicaties op zijn naam staan en gaf talloze lezingen en cursussen. Daarmee heeft hij de Alkmaarse geschiedenis flink verrijkt! Wat dat betreft is dat het ere-insigne meer dan waard, aldus het archief.

Onder de kop 'Veel gejuich maar weinig lol bij CBG' vroegen wij ons af waarom ze bij het CBG nu zo blij waren omdat het weer mogelijk was om lijfelijk papieren CBG-bronnen in te kunnen zien in de studiezaal van het Nationaal Archief.
Want maar liefst één persoon kon tot de studiezaal worden toegelaten. Wij begrijpen die blijdschap nog steeds niet, kan men in zo'n zaal geen 1,5 meter afstanden aan zoals elders in b.v. de horeca het geval is?
Maar waar maakten wij ons druk over, vond men bij het CBG, er was tot op heden nog geen gebruik van deze mogelijkheid gemaakt. En da's dan weer geen lol.
Tja dan sta je als redactie toch een beetje in je hemd.
Dus mensen, contact het CBG wanneer je naar de studiezaal wil om documenten aan den lijve te kunnen bestuderen.

Althans, volgens MyHeritage dan. Hoeveel tijd heb je om je familiegeschiedenis te onderzoeken? Of je maar 5 minuten of een hele dag hebt, hier zijn enkele tips voor hoe je de tijd die je ter beschikking staat optimaal kunt benutten. Op zich een grappig lijstje. Laten we het aanvullen ...

Omdat we tijdens de coronacrisis niet fysiek bij elkaar kunnen komen zetten we hier enkele opgenomen videos van presentaties op de site. Op 24 februari 2018 hield dr. A.P. van Vliet een presentatie over Militaire voorouders.

De heer Van Vliet is plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie van het Ministerie van Defensie en zal ons meenemen op de zoektocht naar onze militaire voorouders en ons handvatten aanreiken om vragen te beantwoorden zoals bij welke onderdelen dienden zij, wat was hun rang, waar waren zij gelegerd en dergelijke.

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!

Een tiental vrijwilligers zijn bezig met het in kaart brengen van eigenaren en bewoners van de huizen in de Workum. Alle gegevens worden in een excelprogramma gezet, zodat de bewonersgeschiedenis van de Workumer huizen zichtbaar wordt. Leuk om te zien, wie er allemaal in uw huis hebben geleefd. Interessant voor genealogen, om te ontdekken waar iemand heeft gewoond.
De link naar het excelprogramma kunt u vinden op de pagina Huis- en woonregisters Workum

Vorige week begon bij Blauw Bloed een nieuwe serie: 'De onbekende titels van de koning'. Want koning Willem-Alexander heeft maar liefst 44 titels.
Historicus Simone Lamain gaat er komende weken alles over vertellen, zegt Blauw Bloed. De eerste uitzending te hebben bekeken zijn wij vooralsnog niet echt enthousiast. Met dat 'alles vertellen' valt het nogal mee. Ze stipuleert dat de koning inderdaad 44 titels heeft, vergeet trouwens te vermelden dat hij ook een predicaat heeft (jonkheer van Amsberg) en dat hij ondanks het liedje wel als graaf in Den Haag woont, maar geen graaf van Den Haag, pardon 's-Gravenhage is.
Klik hier voor meer info.

Haarlem en ‘s Hertogenbosch, 7 september 2020 - De misdaadcijfers in Nederland bereikten tijdens de Tweede Wereldoorlog een hoogtepunt. De eenvoudige tegenstelling tussen ‘goed’ en ‘fout’ verwaterde en de opvattingen over criminaliteit veranderden. Nieuw onderzoek probeert meer inzicht te krijgen in dit opvallende aspect van de oorlog. Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), het Noord-Hollands Archief (NHA) en Jan Julia Zurné, politiek historicus van de Radboud Universiteit.