Aan een audio- of videogesprek in WhatsApp kunnen binnenkort ook andere deelnemers aanschuiven. Een gebruiker stuurt dan een Call Link naar personen die dan ook kunnen deelnemen aan het gesprek.
Lees hier verder.

Wie heeft er geen kostbare herinneringen in analoog formaat: oude foto's, het schoolrapport van de lagere school of de geboortekaartjes van de kinderen. Misschien ook wel oude video's of smalfilm of plakboeken van uw vakanties, grammofoonplaten en cassettebandjes.
Herinneringen die u wilt bewaren, maar ook wilt delen met familie en vrienden.

Het is mogelijk om onze webinars bij te wonen. Informatie kunt u via de homepage van de SeniorenAcademie vinden.
Volg deze link: Homepage hcc!seniorenacademie

De buskruitramp van 12 januari 1807 klinkt iedere Leidenaar bekend in de oren. Het was de eerste nationale ramp. Er vielen doden en gewonden en het land was in rep en roer. Maar dit is niet het enige verhaal dat Leiden kent als het aankomt op buskruit. Leiden was jarenlang het centrum van vuurwerkproductie in Nederland door vuurwerkbedrijf Kat. Na de vreselijke vuurwerkramp in Enschede in 2000 sloot Kat zijn deuren. Op zaterdag 8 oktober van 11.00 tot 12.15 uur duiken BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken in deze explosieve geschiedenis van Leiden. 
Locatie, tijdstip en toegang | BplusC Bibliotheek, Nieuwstraat 4, 2312 KB Leiden, 8 oktober van 11.00 tot 12.15 uur. Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.
Klik hier voor meer informatie.Vraag je je af of Nederlanders de Tweede Wereldoorlog zagen aankomen? En wil je weten hoe het Joodse bibliotheekmedewerkers verging? Kom dan op vrijdag 14 oktober vanaf 14.00 uur naar de KB voor de lezingen van auteurs Wouter Linmans en Mark Deckers. Deze lezingen zouden in mei plaatsvinden, maar konden toen helaas niet doorgaan.

Klik hier voor het programma en om je aan te melden.

Je computer hapert plots bij het opstarten, je muis doet niet wat je wilt. Je ziet programma’s of bestanden die je niet herkent. ‘Ben ik gehackt?’, denk je misschien. Ontdek hoe je erachter komt of je gehackt bent en wat je direct moet doen.
Lees hier verder.

Op zaterdag 8 oktober aanstaande wordt in Expo Houten weer een HCC!kennisdag gehouden. Veel Interessegroepen staan weer klaar om bezoekers te informeren en te amuseren. Het belooft voor jong en oud een leuke en leerzame dag te worden. Uiteraard is ook HCC!genealogie van de partij.

Lees hier meer.

Microsoft bewaart functionele, opvallende of belangrijke updates niet langer voor de grote updates aan Windows. Versie 11 van dat besturingssysteem ontvangt nu net de grote update voor dit jaar, maar komende maand komt een update die aanpassingen en verbeteringen brengt. Daaronder ook tabbladen voor de ingebouwde bestandsbeheer-app Verkenner.
Lees hier verder.

Op zondag 2 oktober organiseert het Waterlands Archief een open dag. Het thema van de dag is Wat een ramp.

Vanaf 13.00 uur is er van alles te beleven: een grote boekenmarkt, een tentoonstelling over het jaar 1572, lezingen, workshops, rondleidingen door de depots en oude films. Alles rond het thema van de maand van de geschiedenis: Wat een ramp!  Toegang is gratis.
Lees hier verder.

Via het Streekarchief Midden-Holland zijn maar liefs 53.000 geboorteakten uit Gouda, Nieuwerkerk aan de IJssel, Waddinxveen en Zevenhuizen toegevoegd aan WieWasWie.

Op het Sovjet Ereveld in Leusden zijn voor het eerst na 74 jaar de namen te raadplegen van de oorlogsslachtoffers die er begraven liggen. Ze staan in een nieuw grafregister. Het register bevat van elke soldaat – voor zover bekend – zijn volledige naam, geboortedatum en -plaats en de datum en plaats van overlijden. In het oude register stonden geen volledige namen en vrijwel geen data en plaatsen.

De eerste grote update voor Windows 11 is nu beschikbaar, voor sommige gebruikers. Microsoft is begonnen met de uitrol van die eerste grote verbouwing voor de nieuwste release van zijn besturingssysteem. Dat uitrollen gebeurt geleidelijk aan. Gebruikers en beheerders krijgen met deze '2022 Update' voor Windows 11 vooralsnog geen schokkende veranderingen, maar wel een flinke reeks aan kleinere verbeteringen.

Lees hier verder.

Geloof het of niet maar de verkoop van floppy disks is nog altijd een levensvatbaar businessmodel. Nu in 2022. Tenminste, voor Tom Persky, de oprichter van floppydisk.com. Hij verwacht nog minstens vier jaar verder te kunnen voor hij door de voorraad heen is.

Lees hier verder.

Je kunt wel zeggen ik stam van die of die af, maar mensen die geinteresseerd zijn in hun familiegeschiedenis -zoals wij- zien dat graag met bewijzen gestaafd. Dat doen we bij voorkeur door het raadplegen van officiële documenten zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten. Maar waar zijn die te vinden? Dat is een van de onderwerpen die aan de orde komt op een landelijke bijeenkomst van de interessegroep Stamboomonderzoek en Familiegeschiedenis van de HCC op 1 oktober a.s. in De Bilt.

Op de website 'Immigranten van toen' zet het Regionaal Archief Alkmaar immigranten uit het verleden op de kaart, letterlijk en figuurlijk. Met hulp van vrijwilligers en andere onderzoekers speurt het Regionaal Archief in de archieven naar die historische immigranten uit het werkgebied, van Texel tot en met Castricum. De website toont de resultaten van dat onderzoek. Waar kwamen de immigranten vandaan? Wat waren hun verhalen? De website bevat een kaart waarop de herkomst van de immigranten te zien is, een tijdlijn, informatie over de verschillende groepen historische immigranten in de regio en verhalen over de lotgevallen van individuele immigranten.

WieWasWie.nl bestaat 10 jaar. In die tijd zijn er 230 miljoen persoonsvermeldingen toegevoegd, uit de collecties van ruim vijftig archiefinstellingen. Elke dag komen daar nieuwe bronnen bij. Laatstelijk honderdduizende Amsterdamse notariële akten, zpo laat het CBG weten.