Zo schrijft de redactie van NICC Magazine (Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum) in haar meest recente nummer. Ze heeft daarbij een punt. Zeker nu er al een Archief is aangepakt dienen ook wij als genealogen extra alert en voorzichtig te zijn. Dat het er niet leuker op wordt is al wel duidelijk.

Veelal rept de Open Archieven nieuwsbrief over nieuw toegevoegde historische persoonsvermeldingen van archiefinstellingen en historische verenigingen. Dit keer niet. Sterker nog, het aantal doorzoekbare historische persoonsvermeldingen is de afgelopen maand zelfs afgenomen.

De Janskerk in Haarlem, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, viert dit jaar haar 700-jarige bestaan. Daarom wijdt het archief zijn zomertentoonstelling aan heden, verleden en toekomst van de kerk. Topstuk van de tentoonstelling is een manuscript uit 1332 waarin de Janskerk voor het eerst wordt genoemd.
Van 22 juni t/m 9 september 2018 is te zien welke veranderingen het gebouw heeft doorgemaakt, wie door de eeuwen heen de bezoekers waren en welke gebeurtenissen het heeft doorstaan. 

“De slavenregisters van Aruba zouden vorig jaar online komen, maar dat is niet gelukt vanwege ingrijpende werkzaamheden aan de digitale infrastructuur en de ontwikkeling van een nieuwe website.” Dat laat het Nationaal Archief in Nederland weten. De nieuwe deadline is dit jaar.

Samen met historicus Okke ten Hove werkte Sjoerd Meijer, die zelf op Aruba opgroeide, de afgelopen jaren aan het verzamelen en digitaliseren van 489 namen van tot slaaf gemaakte mensen en hun eigenaren op Aruba. Dat deden ze onbetaald en in hun vrije tijd.


(bron: Geneanet)

Mr. Willem van Winterswijk, secretaris van onze vereniging is tijdens de Vergadering van Interessegroepen van 23 mei 2018 gekozen als afgevaardigde naar de Ledenraad, het wordt zijn eerste termijn.

De Ledenraad is het hoogste orgaan van HCC. Zij telt 23 leden, waarvan 10 leden worden afgevaardigd door de besturen van de Regio’s en 10 leden worden afgevaardigd door de Interessegroepen. Naast deze 20 leden zijn er drie onafhankelijke leden.

De Ledenraad denkt mee over hoe de organisatie moet worden ingericht en welke thema’s landelijk uitgerold kunnen worden. De leden fungeren als “Ambassadeurs” richting Regio’s, Interessegroepen en HCC-leden. Daarnaast stellen zij de Jaarrekening vast en dechargeren het Hoofdbestuur. Aansluitend keuren zij de Begroting goed en geven hun visie op het gevoerde beleid en beheer. Daarmee ondersteunen zij de landelijke doelstellingen. Tenslotte is de Ledenraad betrokken bij de samenstellingen van diverse commissies.

Duizenden websites beschikken over een werkend groen slotje en dus het predicaat 'veilig', terwijl ze dat niet zijn, zo blijkt uit onderzoek van de NOS.

Lees verder bij HCC.

Een systeemfout heeft van veertien miljoen Facebookgebruikers berichten openbaar gepubliceerd die voor een kleiner publiek waren bedoeld. Dat melden Amerikaanse media. De bug zou de privacy-instellingen van gebruikers automatisch veranderen wanneer zij berichten plaatsten, en overrulede hiermee de eerder ingestelde verspreidingsrestricties. Zo werden miljoenen berichten onbedoeld publiekelijk gepubliceerd.
Lees verder op AG Connect.

Op de zeebodem voor de kust van de Schotse Orkney-eilanden staat sinds deze week een onderwaterdatacenter. Het is daar neergezet door ingenieurs van Microsoft. Het afzinken van het prototype luidt de tweede fase van Project Natick in. Het technologiebedrijf werkt al enkele jaren aan dit project, met als doel om op termijn supersnelle clouddiensten te leveren.
Lees verder op Computable.

Een mijlpaal: onlangs is de 30.000.000ste scan uit onze archieven en collecties gemaakt, laat het Stadsarchief Amsterdam weten.

Lees hier verder.

Op de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple in de VS werden maandagavond weer de nodige nieuwe diensten en producten van Apple bekend gemaakt. Het ging over privacy, was er aandacht voor een slimmere versie van spraakassistent Siri, presenteerde het bedrijf iOS 12en macOS Mojave, mét dondekere modus.

Lees hier verder.

Lang gewacht, maar uiteindelijk toch gekomen. Hij is er. De nieuwe versie van Aldfaer, enwel versie 7.0.

Klik hier om te zien wat er allemaal nieuw is in Aldfaer 7.0 en dat is heel wat en hier om die versie te downloaden.

 

Surinaamse slavenregisters per 1 juli 2018 online toegankelijk

Belangrijke bron over het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden voor iedereen beschikbaar via de websites van het Nationaal Archief en het Nationaal Archief Suriname.

Het Israëlische bedrijf MyHeritage maakt nu bekend dat een externe beveiligingsonderzoeker de gegevens onlangs ergens vond op een privéserver. Het gaat om het gebruikersbestand van iedereen die zich tot 26 oktober vorig jaar - de vermoedelijke dag van de hack - had ingeschreven bij de site. Het exacte aantal is 92.283.889 gebruikers. Hun wachtwoorden waren niet direct leesbaar, vanwege de hash die er op was toegepast.

Lees verder op AG Connect.

Tevens zijn er een aantal nadere toegangen op geboorteakten van de Burgerlijke Stand verschenen bij HC Overijssel:

  • Ambt Hardenberg, 1876 – 1879 (1.117 akten)
  • Denekamp, 1819 – 1826 (863 akten)
  • Deventer, 1880 – 1884 (3777 akten)
  • Genemuiden, 1896 – 1902 (699 akten)

Deze nadere toegangen kunnen geraadpleegd worden via de website en via www.wiewaswie.nl.

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Voor de collecties van Gemeentearchief Barneveld en Ede heeft dit de volgende consequenties: