Zijne Majesteit de Koning heeft bij Koninklijke Beschikking van 7 juni 2019 aan drs. Ph.C.B. Maarschalkerweerd het Erekruis van de Huisorde van Oranje verleend.

Deze onderscheiding is aan de heer Maarschalkerweerd toegekend ter gelegenheid van zijn afscheid op 1 juli 2019 als Directeur Koninklijke Verzamelingen, bij ons beter bekend als de Directeur van het Koninklijk Huis Archief.

De versierselen zijn aan hem uitgereikt op donderdag 20 juni 2019.

Wie op akten de namen van de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand -vaak de burgemeester-  moeilijk kan lezen, moet op deze site van Geni maar eens een kijkje nemen. Op deze site de Gelderse burgemeesters met de mogelijkheid door te klikken naar de andere provincies.

Mozilla, de fabrikant van webbrowser Firefox, heeft gebruikers met klem geadviseerd om hun Firefox-browser zo snel mogelijk te updaten met de nieuwste versie die het bedrijf heeft uitgebracht vanwege een beveiligingslek.
Lees hier verder.

Een kwetsbaarheid met de naam 'BlueKeep' zou door hackers misbruikt kunnen worden om computers op afstand over te nemen en malware of anderszins kwaadaardige software te installeren. Onderzoekers van de Amerikaanse overheid vrezen zelfs voor een malware-epidemie zoals bij WannaCry.
Lees hier verder.

Op donderdag 20 juni 2019 opent het Nationaal Archief een nieuwe locatie in Emmen. Het voormalige gebouw van de Topografische Dienst is grondig verbouwd, en is nu zo goed als energieneutraal. In Emmen kan het Nationaal Archief 90 kilometer archieven duurzaam opslaan voor de eeuwigheid. Ook heeft locatie Emmen een state-of-the-art ontzuringsinstallatie waarmee de levensduur van kwetsbare archieven kan worden verdubbeld.

De HCC is bezig met een pilot die de titel 'HCC!kennisdag' heeft gekregen.

Helaas is deze dag vanwege de warmte vervallen.

Op zaterdag 29 juni a.s. is het zo ver dan presenteren een groot aantal interessegroepen zich tijdens het evenement 'HCC!kennisdag'.

Van 10:00 tot 16:00 uur kunt u terecht bij Expo Houten, Meidoornkade 24 Houten.
Het is de interessegroep HCC!modelspoorbaan automatisering die dit evenment organiseert.

Deelnemende groeperingen o.a.: HCC!3d, HCC!artificiële Intelligentie, HCC!fotovideo, HCC!drones, HCC!trainsim, HCC!windows, HCC!genealogie, Regio Utrecht enz.

Wat kunt u zoal verwachten?
Presentaties en demonstraties van o.a. Drones, 3D printen, FotoVideo, Windows. Ook kunt u kennismaken met Programmeren, Artificiële Intelligentie, Modelbaanautomatisering en Trainsim.
Hardware support laat u kennismaken met de allernieuwste ontwikkelingen, zoals 4K.
Voor vragen over uw tablet en smartphone kunt u terecht bij de Vraagbaak van de SeniorenAcademie.


De Expo is eenvoudig te bereiken, gelegen aan de A27 met voldoende parkeergelegenheid.
En mocht u met de trein komen, vanaf station Houten gaat een rechtstreekse busverbinding.

Op die dag wordt er in Expo Houten een grote 'modelspoorbeurs' gehouden. Er worden meer dan 3 duizend bezoekers verwacht. Voor HCC leden de regiobijnkomst bezoeken wordt de gelegenheid geboden om vanaf 12 uur de Modelbeurs voor de helft van de toegangsprijs € 3,50 in plaats van € 7,00 te bezoeken.

Verlichtingsproducent Signify gaat meer inzetten op wifi-alternatief lifi. Dat is een techniek waarmee apparaten via het licht verbinding maken met internet. De nieuwste apparatuur van Signify is fors sneller geworden. Vanaf 2020 zijn alle nieuwe armaturen van het bedrijf bovendien voorbereid om op zo'n lifi-verbinding te worden aangesloten.
Lees hier verder.

Phishing is nog altijd de populairste methode voor cybercriminelen om binnen te komen bij een organisatie; negen van de tien hacks nemen zo in aanvang. Spam-filters herkennen de berichten vaak niet, terwijl hackers de oplichting handig weten te verpakken met een onschuldig ogende boodschap. Met name ‘LinkedIn’ in de onderwerpregel blijkt verleidelijke aas. Is daar iets aan te doen?
Lees hier verder.

De Abdij van Berne in Heeswijk kent een eeuwenlange geschiedenis, die echter niet in dat dorp begint. De wortels van dit norbertijnenconvent liggen in het gehucht Bern ten noordoosten van Heusden, tegenwoordig gemeente Zaltbommel. Daar stelden heer Fulco van Berne en zijn vrouw Bescela van Someren hun kasteel ter beschikking voor een klooster. In 1134 kwamen er de eerste norbertijnen aan vanuit het toen vijf jaar oude klooster Mariënweerd bij Beesd. Bern lag in het graafschap Holland en viel onder de bisschop van Utrecht.

Koning opent tentoonstelling ‘Het Universum van Amsterdam. Schatten uit de Gouden Eeuw van de cartografie’ in het Koninklijk Paleis Amsterdam

Eric Hennekam heeft in zijn blog een overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet opgenomen.
Lees hier verder.

Na de presentatie van de Nota Mobiele Communicatie is het nog altijd niet duidelijk in hoeverre Huawei mag meewerken aan de aanleg van 5G in Nederland. Ook is er nog geen uitsluitsel over de toekomst van de afluisterschotels in het Friese Burum.
Lees hier verder.

Een kant-en-klare exploit voor RDP-gat BlueKeep kan versleutelde wachtwoorden stilletjes oogsten op servers. De vrees voor een RDP-worm groeit.
Lees hier verder.

Groot alarm: groot gat. In oudere Microsoft technologie, die niet weg gaat, niet vanzelf.
Lees hier verder.

Een interessant bericht uit de Washington Post dit weekend: waar Apple altijd pretendeert dat wat er allemaal op een iPhone gebeurt, dat ook echt daar blijft, schijnt de smartphone toch redelijk wat communicatie naar buiten te hebben. Communicatie waar je niets van weet.
Lees hier verder.