...

Geboorten Raalte en Weerselo

Nieuwe nadere toegangen op akten van de Burgerlijke Stand Raalte, geboorten, 1819 t/m 1827 Weerselo, geboorten, 1865 t/m 1869 Met deze nieuwe nadere toegangen zijn in totaal 1784 akten beschikbaar gekomen. Deze nadere toegangen kunnen geraadpleegd worden via de website, Wie was Wie en Open Archieven.

21 november 2024

...

Website grafzerken in de Eusebiuskerk in Arnhem

Wie nu over de zerkenvloer in de Eusebiuskerk in Arnhem loopt, kan niet geloven dat deze sinds 1982 verborgen heeft gelegen onder een parketvloer. Nadat de zerken weer tevoorschijn waren gebracht, werd al snel duidelijk dat hier een schat aan informatie en verhalen lag. Aan de hand van de grafzerken werden tal van nieuwe ontdekkingen gedaan, zoals die van de grafkelder van Georg Ripperda. Daarin bleek zich een koperen grafkist te bevinden, wat zeer ongebruikelijk is. Andere ontdekkingen zijn misschien wat minder spectaculair, maar onderzoekers Pauline Zwetheul en Wim Vermei gaan onvermoeibaar door met hun onderzoek. Onderdeel van dat onderzoek is ook het openbaar maken van de informatie die ze vinden. Via grafzerken-eusebius.nl wordt niet alleen het project geduid, maar ook de geschiedenis van de zerkenvloer en uiteraard tal van zerken beschreven.

20 november 2024

...

Informatiebijeenkomsten over openbaar en online Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging

Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) bevat de justitiële dossiers van zo’n 425.000 personen die werden verdacht van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 2025 is dit archief openbaar en voor iedereen in te zien. Vooruitlopend hierop worden verspreid over het land informatiebijeenkomsten gehouden. Er wordt ingegaan op het belang van het laagdrempelig toegankelijk maken van dit grootste oorlogsarchief van Nederland en op de impact hiervan op nabestaanden van de mensen die in het CABR voorkomen.Sinds 21 oktober worden hiertoe in het lkand informatiebijeenkomsten georganiseerd. Hadden wij dat eerder geweten hadden we daar zeker over bericht. Lees hier verder en zie waar nog een bijeenkomst is gepland.

19 november 2024

...

Verhalen van 1360 razziaslachtoffers

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat zo’n 52.000 mannen van 17-40 jaar oud werden opgepakt tijdens de razzia van Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944. Onder het mom van Arbeidsinzet werden zij afgevoerd naar werkkampen in Oost-Nederland of naar Duitsland. Dit was de grootste razzia van Nederland. Sinds 2022 doet Stadsarchief Rotterdam onderzoek naar bronnen en persoonlijke documenten die te maken hebben met deze razzia. Het doel van het project is om zo de verhalen van de slachtoffers te kunnen ‘vertellen’. Het resultaat van het onderzoek is onder andere de koppeling van 1.360 namen en verhalen van razziaslachtoffers aan het nationale platform Oorlogsbronnen.nl. Dit platform koppelt de collecties van meer dan 250 erfgoedinstellingen aan elkaar. Vanaf vandaag zijn de tijdlijnen van deze mannen online beschikbaar.Lees hier verder.

18 november 2024

...

Bestemmingsplannen grondgebied Tilburg gedigitaliseerd

In het voorjaar van 2023 kwam het verzoek van de gemeente Tilburg om alle bestemmingsplannen op haar grondgebied te digitaliseren tot en met 2006. En dat is niet alleen van de gemeente Tilburg zelf, maar ook die van Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Reden daarvoor was de verhuizing van de afdeling van de bestemmingsplannen naar een andere locatie, waarbij er geen ruimte meer was voor fysieke dossiers en digitaal de oplossing was. Voordat er gedigitaliseerd werd moesten eerst alle dossiers van de afdeling vergeleken worden met de bestemmingsplannen die aanwezig waren bij Regionaal Archief Tilburg.Lees hier verder.

17 november 2024

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden