PATRONOMIA en GENEALOGIE ONLINE hebben deze week hun partnerschap aangekondigd en bieden nu een innovatieve service voor het maken en on-demand afdrukken van familiegeschiedenisboeken.

Delpher en Centurial zijn de onderwerpen die morgen, zaterdag  12 oktober vanaf 11 uur aan de orde komen bij de 3e Landelijke bijeenkomst van HCC!genealogie. Plaats: Cultuur en Vergadercentrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4 3731 CL De Bilt. 

DELPHER
's-Ochtends eerst een presentatie over Delpher, gegeven door Sarah D’Huys, bij de KB Koninklijke Bibliotheek verantwoordelijk is voor het doorontwikkelen van de website . 

In Delpher zijn meer dan 100 miljoen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften te vinden die allemaal woord voor woord te doorzoeken zijn. Een mogelijkheid is om op familienaam te zoeken in de kranten in de periode van 1616 tot 1995. Natuurlijk zal in de presentatie aandacht worden besteed aan de vraag wat Delpher is en waarom Delpher interessant is voor ons als genealogen. Ook zal de presentatie ons een kijkje gunnen achter de schermen van Delpher en wordt uitgelegd waarvoor en op welke wijze het best gebruik gemaakt kan worden van Delpher. Natuurlijk zullen de door ons gestelde vragen worden beantwoord en zal aan de hand van die vragen dieper worden ingegaan op de wijze van zoeken in Delpher.

’s-Middags wordt het computerprogramma Centurial behandeld. De presentatie over Centurial zal worden gegeven door ontwikkelaar Fouke Boss. (www.centurial.net)
Centurial is een nieuw Engelstalig Windows programma dat het genealogische onderzoeksproces ondersteunt, maar dan wel op een totaal andere manier dan we gewend zijn van bijvoorbeeld GensDataPro of Aldfaer. Het bijzondere aan dit programma is dat het programma het onderzoeksproces nu eens zuiver bewijs gerelateerd benadert. Dit merk je direct als het programma wordt geopend. Er komt geen scherm voor het invoeren van personen; de belangrijkste eerste taak is het toevoegen van een bron. Die bron kan van alles zijn. Een boek, en volkstelling ,een interview, een grafzerk etc. Afhankelijk van de geselecteerde bron, vraagt het programma naar de in te vullen eigenschappen. Op basis van de waarden die voor de bron zijn ingevoerd, wordt een bronvermelding gemaakt.

In de directe omgeving van de vergaderlocatie is voldoende parkeergelegenheid.
Voor een routebeschrijving klik hier.

Microsoft werkt aan een functie om te kunnen bellen op een PC via een Android-telefoon. In een nieuwe Windows 10 Insider Preview wordt deze functie getest. Windows Insider-gebruikers kunnen in die preview via de Your Phone-app op hun Android-telefoon gesprekken beantwoorden en starten.
Lees hier verder.

Om daar meer over te weten te komen moet men zich gaan verdiepen in de geschiedenis van zijn of haar familie. Onderzoek doen naar die geschiedenis is een van de pijlers onder stamboomonderzoek en -vandaag de dag- een van de snelst groeiende vrijetijdsbestedingen. Het gaat daarbij niet alleen om de daarbij behorende feitelijke gegevens zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensdata, het gaat steeds vaker om de verhalen eromheen. Verhalen van en over familieleden. Verhalen die tijdens verjaardagen nog wel eens worden verteld. Juist met die verhalen wordt een familiegeschiedenis levendig. Maar hoe kom je aan die verhalen? Lid worden van een vereniging zoals HCC!genealogie is een van de mogelijkheden.

Van ‘zo veel mogelijk Instagrammers proberen te bereiken met hashtags’ naar ‘een privé-messaging-app’: Instagram gooit het roer om. In de nieuwe Threads-app gaat het niet om zo veel mogelijk bereik, engagement en saves, maar om persoonlijke connecties, snelheid en gemak.
Lees hier verder.

De 'veiligste chatapp ter wereld' had een bug waardoor hackers ongemerkt telefoongesprekken konden aannemen.
lees hier verder.

Dat is het middagonderwerp van de 3e Landelijke bijeenkomst van HCC!genealogie, die zal worden gehouden op zaterdag 12 oktober 2019, aanvang 11 uur. Plaats: Cultuur en Vergadercentrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4 3731 CL De Bilt. 

Sinds afgelopen week staat het hele schepenbankarchief van Loon op Zand gescand online.
Tijdens een korte inventarisatie zijn er met name veel procesdossiers en voogdij- en boedelrekeningen beter toegankelijk gemaakt op persoonsnaam.
>> Naar het archief van de schepenbank

RootsTech: een internationaal congres over genealogie, interessant voor Nederlandse en Belgische stamboomonderzoekers, door Bob Coret.

Wie graag meer wil weten over nieuwe technologie en gadgets, of juist gepassioneerd is van ‘old school’ en retrosystemen, zal de HCC!Kennisdag als een ‘winkel vol digitaal snoepgoed’ ervaren. De HCC!Kennisdag vindt op 12 oktober van 10 tot 15 uur plaats in Houten Expo (Meidoornkade 24, Houten). De toegang is gratis. Er is bovendien voldoende gratis parkeergelegenheid en de bus stopt voor de deur.

Vandaag bestaat ‘wifi’ precies twintig jaar. Op 30 september 1999 werden de eerste producten gelanceerd die gebruikmaakten van de zogenaamde 802.11b-standaard voor draadloos netwerkverkeer.

Lees hier verder.

Niet een virus, maar een Chrome-update zorgt ervoor dat Mac Pro's niet meer opstarten.
Lees hier verder.

En geen hardware meer om ze te kunnen lezen? Dan zou je op 5 oktober a.s. naar Den Haag moeten.

Microsoft heeft maandag een noodpatch uitgebracht voor Internet Explorer om een veiligheidslek te dichten. Aanvallers kunnen het lek misbruiken om een computer op afstand te besturen.

Hat gaat om een zeroday-kwetsbaarheid, dat is een lek dat nog niet eerder is opgemerkt door de softwaremaker en zo misbruikt kan worden. Volgens Microsoft werd dit lek ook actief misbruikt.

De kwetsbaarheid zit hem in een fout in de manier waarop objecten in het geheugen behandeld worden. Door die fout kunnen kwaadwillenden van alles op een computer doen, waarodner nieuwe accounts aanmaken met alle rechten (administratorrechten). Ga voor meer informatie naar de site van Microsoft

Updaten!

Het is dan ook zaak je browser zo snel mogelijk te updaten, als je althans gebruikmaakt van Internet Explorer. De versies 9 tot en met 11 zijn getroffen.

"Het is eindelijk zover, onze nieuwe website staat live!", laat het HCO weten. De website heeft niet alleen een nieuw jasje gekregen, maar is ook gebruiksvriendelijker en de archieven en collecties die in Zwolle en Deventer liggen zijn nu via één website te doorzoeken. Het forum is in z’n geheel met alle berichten overgezet naar de nieuwe omgeving.

Nieuwsgierig? Kijk snel en klik daarom hier.