Zolang we ze blijven herdenken, blijven ze leven…

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

In Memoriam: Eregalerij van Brabantse gesneuvelden 1940 - 2019

De dertigjarige Frans Aarts uit Bergen op Zoom is stuurman aan boord van het koopvaardijschip S.S. Kota Tjandi als dit schip op 30 april 1943 wordt geraakt door een torpedo van een Duitse onderzeeër en hij overlijdt. Zo zijn er ruim 2100 Brabantse militairen en verzetsstrijders gevallen voor vrijheid en gerechtigheid. Op 11  september 2019 is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant van de Duitse bezetting begon. Om dit te herdenken, presenteert het Brabants Historisch Informatie Centrum samen met de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden in Waalre een digitale Eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

 

 

Tijdens de provinciale dodenherdenking op 14 september 2016 kondigde BHIC-directeur René Bastiaanse aan dat het BHIC samen met de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden het initiatief zou nemen om een Eregalerij voor Brabantse gesneuvelden samen te stellen. Het streven was deze tijdens 75 jaar Brabant in vrijheid te lanceren. Met dank aan de betrokken heemkundekringen en nabestaanden is deze eregalerij nu een feit.

Het gaat bij dit digitale monument niet alleen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de Brabantse militairen die zijn omgekomen in Nederlands-Indië, Nederlands-Nieuw-Guinea, tijdens de Koreaoorlog en tijdens missies in VN- en NAVO-verband.

Op de eregalerij zijn de gegevens verzameld van de ruim 2.100 slachtoffers die bij het BHIC in beeld zijn. Allemaal hebben ze een verhaal en staan ze genoemd met de gegevens die bij het archief bekend zijn. Van ruim 1.000 slachtoffers zijn bovendien een of meerdere foto's te zien. Op die manier zorgen de initiatiefnemers ervoor dat er niet alleen namen worden herdacht, maar ook de personen erachter. Immers waren het allemaal op de eerste plaats mensen; vaders, zoons, broers en vrienden die plots aan het leven zijn ontrukt. Velen van hen stonden voor moeilijke keuzes, anderen hebben onvoorstelbaar geleden. Allemaal verdienen ze het dat hun verhaal verteld wordt, hoe heldhaftig of bescheiden ook. Dat hun offers nooit worden vergeten.

Een levend document
Omdat de eregalerij digitaal is, kan deze ideaal dienen als levend document. De namen, verhalen en gegevens zijn niet in steen gebeiteld. Ook na de presentatie in september 2019 blijft er ruimte voor aanvullingen en correcties, zodat de eregalerij altijd actueel blijft. Immers kan nieuw onderzoek tot nieuwe inzichten leiden. Helaas betekent dit ook dat er in de toekomst ook nieuwe oorlogsslachtoffers aan de galerij toegevoegd kunnen worden...

Help mee
Het BHIC nodigt iedereen die meer weet van harte uit om te reageren, zodat de eregalerij zo volledig en actueel mogelijk kan worden gehouden. Mocht je op deze site dus een bekende of een familielid aantreffen waar je iets meer over kunt vertellen, of van wie je een foto kunt laten zien, schroom dan niet om een bericht achter te laten, of om contact met BHIC op te nemen. Daarnaast is er ook gelegenheid om voor hem of haar een kaarsje aan te steken.

Expositie Eregalerij
Van zaterdag 7 september tot en met zondag 22 september is in Het Waalres Museum een expositie over de Eregalerij te bezichtigen, met daarin een selectie van de opgehaalde verhalen en foto’s van de gesneuvelden en achtergronden over de conflicten waarin ze zijn omgekomen. De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden, Het Waalres Museum.

De expositie “Eregalerij van Brabantse Gesneuvelden” is te zien van zaterdag 7 tot en met zondag 22 september 2019  in:

Het Waalres Museum
Willibrorduslaan 4
5581GE Waalre
040 – 221 69 85 | www.hetwaalresmuseum.nl

De expositie is dagelijks geopend van 13:30 tot 17:00 uur; de toegang is gratis.

Tijdens de openingsuren kan worden gebeld voor een afspraak voor bezichtiging buiten de openingstijden. Dat kan ook per mail

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden