Allereerste Alkmaarsche Courant online

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Meer dan 220 jaar geleden verscheen de allereerste Alkmaarsche Courant. Dat gebeurde op 7 januari 1799. De krant bestond toen eigenlijk al een paar jaar, want in december 1796 verscheen het krantje al onder de naam ‘Noordhollandsche Courant’. En een krantje was het, want hij was maar 4 pagina’s lang en had ongeveer het formaat van een a5’je. Wie benieuwd is naar de alleroudste Alkmaarsche Courant, kan hem nu online bekijken in de krantenviewer van het Regionaal Archief Alkmaar.

 

In het Regionaal Archief Alkmaar worden veel originele kranten bewaard, waaronder de Alkmaarsche Courant. Vanaf het allereerste tot het allerlaatste exemplaar. Dat is best bijzonder, want kranten zijn gebruiksvoorwerpen die gemakkelijk beschadigen of weggegooid worden. Door de kranten online te zetten, wil het Regionaal Archief ze voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar stellen. Daarbij worden ook de originelen beschermd, die dankzij de digitalisering veilig in de klimaat-gereguleerde depots van het archief kunnen blijven staan. Geïnteresseerden kunnen de jaargangen 1799-1949 thuis bekijken. De scans van de kranten zijn gemaakt door digitaliseringsbedrijf Picturae uit Heerhugowaard.

De kranten zijn belangrijk voor historisch onderzoek. Dat kan onderzoek zijn over grote onderwerpen, zoals communicatiegeschiedenis. Maar het kan ook gaan om kleine lokale feitjes. Zo weten we dankzij de kranten nu nog dat lezers van de Alkmaarsche Courant in 1799 loten van de “Bataafsche Lotery” konden kopen bij de drukker van die krant: A. Sterck, “op de Oude Gracht”. En dat Bartholomeus Zutt uit de Zijpe en Gerritje Ket uit Schagen graag in Alkmaar wilden trouwen. Dat moest driemaal worden aangekondigd, zodat bezwaarmakers zich konden laten horen – dat gebeurde onder meer in de krant.

De Alkmaarsche Courant is hier te vinden. De voorganger die van 1796 tot en met 1798 bestond, de Noordhollandsche Courant, is hier te bekijken.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden