Koloniën van Weldadigheid mogelijk op Werelderfgoedlijst

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

De Koloniën van Weldadigheid worden voorgedragen voor de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Verantwoordelijk minister Jet Bussemaker (Cultuur) maakte het nieuws op 21 december bekend.

 

De Koloniën van Weldadigheid zijn uniek. Nergens ter wereld is al vanaf het begin van de 19e eeuw zo'n grootschalig plan verwezenlijkt om met landbouw armoede te bestrijden. De sporen van dit vooruitstrevende, maatschappelijke experiment zijn nog altijd zichtbaar op vijf plaatsen in Nederland en twee in België. Het karakteristieke ontginningslandschap met gestichten en koloniehuisjes is van onschatbare waarde. De Koloniën van Weldadigheid vormen een tastbaar en levend monument van een belangrijke fase in de geschiedenis.

Nederland en Vlaanderen doen de voordracht gezamenlijk. Ze trekken samen op omdat de koloniën werden gevormd in de tijd dat Nederland en België één land waren. Het gaat in Nederland om Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord, Ommerschans en Veenhuizen en in België om Wortel en Merksplas. De Koloniën zijn herkenbaar aan hun bijzondere lanen en gebouwen, die qua uitstraling sterk op elkaar lijken en bovendien nog in goede staat verkeren. Het Werelderfgoedcomité neemt in 2018 een besluit. Oordeelt het positief, dan telt Nederland elf werelderfgoederen.

(bron: www.monumentaal.com)