Janskerk langer dicht door verbouwing en restauratie

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

De Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, staat sinds begin juli aan de binnenkant en aan de buitenkant in de steigers. Reden hiervoor zijn werkzaamheden door de gemeente Haarlem aan de buitenkant van het monumentale pand en een verbouwing en aanpassingen aan het interieur door het Noord-Hollands Archief.

De datum voor de opening van de vernieuwde studiezaal was voor 14 oktober gepland, maar verschuift nu naar 26 november 2019.

Aan de binnenkant lijkt de Janskerk bijna een kunstwerk. Zelfs de trappen zijn ingepakt en gereed voor de verbouwing. Gelijk na de bouwvak wordt gestart met het aanbrengen van het stucwerk, alle voorbereidende werkzaamheden zijn al verricht. Omdat de Janskerk een 700 jaar oud monumentaal pand is, wordt het grondig aangepakt met een speciale techniek. De kwaliteit hiervan staat voorop. Het in Haarlem goed bekende bedrijf Van der Worp voert de werkzaamheden uit. Na de voorbereidende werkzaamheden werd geconstateerd dat de stucwerkzaamheden, mede door de droogtijd van het materiaal, meer tijd nodig hebben. Daarom is gezamenlijk met architect Joop Slangen en de aannemer besloten om de verbouwing meer tijd te geven. Dit heeft tot gevolg dat de studiezaal op de Jansstraat pas op dinsdag 26 november weer open is voor publiek. Tot die tijd kan onderzoek worden gedaan op de locatie op de Kleine Houtweg 18.

Tijdens de ingrijpende verbouwing en restauratie krijgt naast herstelwerkzaamheden en het stucwerk ook het Archiefcafé een nieuwe uitstraling en wordt een vaste presentatie over drukkerij Joh. Enschedé ingericht. De officiële opening van de Janskerk en de presentatie vinden plaats rond de verjaardag van Haarlem op 23 november 2019 met een feestweekend. Op de website van het Noord-Hollands Archief en op de social media is tijdig alle informatie beschikbaar.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden