Index wordt scan

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Vrijwilligers gezocht

Vorige maand stuurde HCC!genealogie een Open Brief aan het Nederlandse Archiefwezen. Een van de redenen was onze ergernis dat aan de index van b.v. een DTB-boek geen scan was gekoppeld en je zelf maar moest uitzoeken waar de betreffende pagina was te vinden. Je gebruikte daarvoor het aktenummer van de gezochte akte en maakte dan een schatting op welke pagina die akte dan kon staan. Geduld bleek een schone zaak.

Wij vroegen de archieven te streven naar het koppelen van de betreffende scan aan de omschrijving in de index om zo te voorkomen dat er tientallen scans bekeken moeten worden voordat de gevraagde scan wordt gevonden.

Veel archieven delen onze mening, maar geven toe dat het hen vaak aan productiecapaciteit ontbreekt. Het Zeeuws Archief zegt o.a.: “Aan het rechtstreeks aan indexen koppelen van de scans werken wij reeds sinds 2010; daarvoor hebben wij in de afgelopen jaren minimaal een fulltime medewerker vrijgemaakt. Het online ontsluiten van alle akten van de burgerlijke stand van Zeeland is echter een monsterklus (in totaal bezetten de akten van de burgerlijke stand in ons depot ongeveer 500 strekkende meter), die een groot beslag op onze capaciteit legt. Mogelijk zijn er mensen in uw vereniging die als vrijwilliger kunnen meewerken om dit proces te versnellen zodat ook aan deze ergernis een einde kan worden gemaakt?”

Heeft u nog wat tijd over of lijkt het u leuk om in een echt archief mee te werken, neem dan eens contact op met Hanneke van Aalst, afdelingshoofd Informatie & Kennis van het www.zeeuwsarchief.nl die telefonisch via 0118 678 800 / 06 31 654 574 of per e-mail via bereikbaar is.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden