Aanbod 2 cursussen

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

1e: genealogie èn ‘oud schrift’

In de komende herfst van 2017 en de lente van 2018 worden onderstaande cursussen aangeboden.

Steeds meer mensen worden gegrepen door de familiekunde of ook wel genoemd genealogie; deze uitgebreide cursus is daarom een fantastische gelegenheid om een speurtocht te maken naar uw familieverleden. In deze cursus leert u hoe u uw voorouders kunt terugvinden en krijgt u informatie over de documenten van de Burgerlijke Stand, het bevolkingsregister, de kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken en vele andere oude archiefdocumenten. U wordt op weg geholpen met veel praktische adviezen en waardevolle aanwijzingen voor het opzetten van een familiestamboom, een kwartierstaat of een familiegeschiedenis. Ook komen militaire registers, protocollen uit het notarieel- en rechterlijk archief, de indemniteitsakte en veel andere documenten van voor 1811 ter sprake. Met andere woorden: nagenoeg alle documenten worden in de cursus gepresenteerd en doorgenomen, met daarbij wat u behoort te doen met de gevonden genealogische gegevens.
Steeds verder terug in de tijd krijgt u te maken met 'onleesbare' documenten; daar is een oplossing voor, want aan het (bijna-)einde van deze cursus wordt u begeleid met de herkenning van het (basis) oud-schrift: 'de paleografie'.

Ook wordt aandacht geschonken naar ‘het zoeken op Internet’ en worden enkele genealogie-programma’s gepresenteerd, zodat een keuze wel heel makkelijk wordt.


2e: paleografie, oud-schrift, uitgebreid

Zij die al een aantal jaren ervaring hebben in de genealogie en zich willen gaan bekwamen in het transcriberen van oude documenten, komen hier goed aan hun trekken. Voor het lezen en begrijpen van teksten van vóór ca. 1775 is kennis van oud schrift een noodzaak.
Wie al vaker onderzoek heeft gedaan in archieven, heeft ze waarschijnlijk al eens gezien: de vergeelde documenten met soms vreemdsoortige onherkenbare kriebels en krullen. Het lezen van deze teksten kan een probleem worden zijn. Er komen in deze cursus tal van documenten ter sprake die u bij een archiefbezoek wellicht links laat liggen.
Het is belangrijk om te achterhalen wat er daadwerkelijk in de documenten staat beschreven. Niet alleen ‘het gekriebel’ moet de genealoog kunnen lezen, maar het interpreteren van de zinsbouw en het vertalen van de afkortingen zijn ook onderdeel van de cursus.

Beide cursussen worden gegeven door Leonard van Kessel, die een doceer-ervaring heeft opgebouwd in deze materie van meer dan 10 jaar. De cursussen worden gehouden in Mookhoek (Hoeksche Waard) en starten in oktober 2017 en in februari 2018; elke cursus duurt 10 avonden*), die eens per week om 19.30 uur starten en eindigen om 21.30 uur.
*) In onderling overleg zal dat op de woensdag of donderdagavond zijn; zo mogelijk in de middag.

Als u meer informatie wilt, kunt u zich wenden tot Leonard van Kessel, Mookhoek

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden