3,8 miljoen euro voor digitale ontsluiting VOC-archieven

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Het project Globalise ontvangt een grote projectsubsidie van 3,8 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om het archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) digitaal te ontsluiten.

VOC-archief
Het omvangrijke VOC-archief dat het Nationaal Archief bewaart, bevat onder meer de generale missiven. Dat zijn de jaarlijkse brieven van de Gouverneur-Generaal en raden van de VOC aan de Heren Zeventien, de directie van de VOC. In de brieven gaven ze een algemeen verslag van het bedrijf in Azië en Zuid-Afrika. Het Globalise-project ontsluit deze generale missiven. De stukken geven niet alleen inzicht in het reilen en zeilen van de VOC maar ook een unieke kijk op de relaties tussen Europese en niet-Europese partijen in Azië in de 17e en 18e eeuw.

Hypermoderne infrastructuur
Een samenwerkingsverband van het Huygens ING, het Nationaal Archief, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, de Vrije Universiteit Amsterdam en het KNAW Humanities Cluster ontwikkelt in de periode 2021-2026 een digitale wetenschappelijke infrastructuur die de reeks generale missiven voor geavanceerde nieuwe onderzoeksmethoden ontsluit.
Het Globalise project maakt een enorme versnelling van onderzoek mogelijk. Waar je ook ter wereld bent, gewoon vanachter je computer is het straks mogelijk om antwoorden te vinden zonder dat je zelf moeilijk leesbare archiefstukken moet ontcijferen.

Samenwerking tussen projecten Globalise en De IJsberg zichtbaar maken
Het VOC-archief is gescand en voor een deel met automatische handschriftherkenning doorzoekbaar. In het project De IJsberg zichtbaar maken zijn de gescande stukken van de Gouverneur-Generaal en de Raad van Justitie aan de Heren Zeventien en de Kamer Zeeland met behulp van automatische handschriftherkenning ontsloten. Globalise maakt gebruik van de transcripties van de stukken van de Gouverneur-Generaal en vult de dataset aan met stukken aan de Kamer Amsterdam. Deze transcripties worden weer opgenomen in de projectwebsite van het project De IJsberg zichtbaar maken. Met Globalise kan het Nationaal Archief de index op de overgekomen Brieven en Papieren van de VOC aanvullen met een link naar de scan. Ook zal de index worden aangevuld met extra informatie verkregen met Globalise.

Nieuw tijdperk voor onderzoek
Het belang van Globalise is groot. Volgens projectleider Matthias van Rossum (IISG) zal deze infrastructuur niet alleen onderzoek versnellen maar ook nieuwe vragen mogelijk maken. De computer begrijpt niet alleen wat voor informatie waar staat maar ook wat het betekent. ‘Het zal ons beeld sterk veranderen, denk aan kennis over de impact van de vroege koloniale geschiedenis, de geschiedenis van slavernij en slavenhandel, maar ook over de verspreiding van religies en culturele uitwisseling.'

Bekijk het filmpje over het Globalise-project van de NWO.
Meer informatie: Engelstalige website Globalise
(bron: Nationaal Archief)

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden