Nieuwe zoekservice Family History Library (FHL)

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

De Family History Library (FHL) in Salt Lake City, Utah, is al lang een go-to plek om genealogisch onderzoeksmateriaal te vinden en is de vlaggenschipbibliotheek voor FamilySearch International. Met de sluiting van de bibliotheek een jaar geleden als gevolg van de COVID 19-pandemie, hebben mensen grotendeels moeten vertrouwen op online materiaal, omdat ze geen toegang hadden tot records die alleen zichtbaar zijn in de Family History Library of andere locaties. Een nieuwe Library Lookup Service biedt binnenkort wereldwijd meer toegang tot deze records.

Onlinerecords en beperkte toegangsrecords

Met een gratis FamilySearch-account kunt u online zoeken in een grote database met records op FamilySearch.org. Deze zoekopdracht biedt vaak een tekstindex van de record voor snelle referentie en een volledige afbeelding van de record. Sommige boeken en materialen hebben echter alleen de index beschikbaar. De volledige afbeeldingen voor deze records zijn alleen toegankelijk in de Family History Library, family history centers of affiliate libraries, voornamelijk vanwege auteursrechtbeperkingen of partnerovereenkomsten.

Vanwege COVID-19-omstandigheden was een bezoek aan een van deze faciliteiten om naar materialen te kijken niet mogelijk. Om pandemiebeperkingen te compenseren en als onderdeel van een poging om een wereldwijd publiek te bedienen dat te ver weg woont om de bibliotheek te bezoeken, heeft de Family History Library zijn eigen opzoekservice gelanceerd.

Hoe de opzoekservice werkt

Op verzoek zullen medewerkers en vrijwilligers van de bibliotheek specifieke records in hun collecties opzoeken die niet online kunnen worden bekeken. Aangezien Library Lookup geen onderzoeksservice is, moeten mensen de specifieke record identificeren van FamilySearch.org die ze moeten zien.

Zoals gezegd kan een online zoekopdracht alleen basisinformatie uit een document opleveren, maar vaak bevat het oorspronkelijke document meer informatie. Als u de opzoekservice wilt gebruiken, gaat u naar het online aanvraagformulier om een kopie van de afbeelding van het oorspronkelijke document aan te vragen.

Het verwerken van aanvragen kan enkele weken duren, afhankelijk van het aantal aanvragen dat op een bepaald moment wordt behandeld. 

Speciale gevallen voor boeken

Veel boeken in de FamilySearch collecties zijn nog niet gedigitaliseerd, ook vanwege auteursrechtelijke beperkingen. Diezelfde beperkingen betekenen dat de bibliotheek geen grote aantallen pagina's uit één boek kan kopiëren.

Wees bij het aanvragen van een boek zo specifiek mogelijk over wat u zoekt. Met hetzelfde online aanvraagformulierkunnen gasten de titel of het telefoonnummer van het boek opgeven, samen met het paginanummer dat ze willen kopiëren. De medewerkers sturen, zoals toegestaan, een PDF-kopie van de pagina('s). In gevallen waarin paginanummers onbekend zijn, kunnen medewerkers de index in een boek controleren op de vermelding van een naam of gekozen term om de juiste pagina's te bieden.

Beschikbaar in vele talen

De FHL Library Lookup Service is beschikbaar in ongeveer 15 talen en kan u helpen toegang te krijgen tot verschillende records uit landen over de hele wereld. Soms zijn boeken in de Family History Library ook beschikbaar via andere bronnen, zoals hierwordt uitgelegd .

Voortgezette service na de heropening

Tijdens de sluiting zijn er renovatiewerkzaamheden uitgevoerd in de Family History Library om gasten voor te bereiden wanneer het tijd is om te heropenen. De exacte datum voor heropening voor de bibliotheek en FamilySearch-centra is afhankelijk van de richtlijnen van de overheid en het lokale leiderschap. Die datum wordt bekend gemaakt zodra deze beschikbaar is. Nadat de COVID-19-beperkingen zijn opgeheven en de bibliotheek weer opengaat, zal de Library Lookup Service worden voortgezet als onderdeel van de wereldwijde familysearch-outreach.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden