Om daar meer over te weten te komen moet men zich gaan verdiepen in de geschiedenis van zijn of haar familie. Onderzoek doen naar die geschiedenis is een van de pijlers onder stamboomonderzoek en -vandaag de dag- een van de snelst groeiende vrijetijdsbestedingen. Het gaat daarbij niet alleen om de daarbij behorende feitelijke gegevens zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensdata, het gaat steeds vaker om de verhalen eromheen. Verhalen van en over familieleden. Verhalen die tijdens verjaardagen nog wel eens worden verteld. Juist met die verhalen wordt een familiegeschiedenis levendig. Maar hoe kom je aan die verhalen? Lid worden van een vereniging zoals HCC!genealogie is een van de mogelijkheden.
‘Zij/Hij in Familiegeschiedenis’ is het onderwerp van een dag die HCC!genealogie, de interessegroep Stamboomonderzoek van de grootste hobbycomputerclub in de Benelux, de HCC samen met het CODA Archief en Erfgoed Platform Apeldoorn op zaterdag 26 oktober 2019 vanaf 11 uur bij het CODA in Apeldoorn organiseert.
Voor HCC!genealogie is het haar jaarlijkse genealogiedag en voor het archief de afsluiting van de landelijke ‘Maand van de Geschiedenis 2019’. Voor iedereen die meer te weten wil komen over zijn voorouders is dit een goed begin. De toegang is gratis.
Volg het spoor naar je verleden
Ontdek het verhaal van je voorouders. Wie het spoor van zijn/haar verleden wil volgen is aan het juiste adres. Een rijke en afwisselende dag met lezingen, filmvoorstelling, interactieve bijeenkomst, rondleidingen en een genealogische informatiemarkt. Kortom, alles over genealogie inclusief een adviespunt over archiefstukken en een Helpdesk voor stamboomonderzoekers. Een uitgelezen kans om antwoord te vinden op vragen over stamboomonderzoek en familiegeschiedenis en een kans om je te verdiepen in het verleden en in de geschiedenis van de eigen familie.
Breed scala aan presentaties
De bezoeker kan ook rekenen op de aanwezigheid van regionale verenigingen en deskundige medewerkers die bezoekers graag te woord staan en hen verder op weg helpen met hoe een onderzoek aan te pakken. Ook de producenten van de bekendste genealogische computerprogramma’s zijn aanwezig.
Vanaf 11 uur geven zo’n 20 standhouders acte de presence tijdens deze dag. HCC!genealogie geeft demonstraties van Open Archieven, evenals WieWasWie onmisbaar bij onderzoek naar voorouders en dé plek om te kijken of er uit de Burgerlijke Stand al geboorte-, huwelijks en overlijdensakten beschikbaar zijn. Daarnaast zijn de Vereniging Veluwse Geslachten, DNAgezocht, de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie en de Plaatsengids.nl aanwezig voor het geven van informatie.
Ook leveranciers van stamboomprogramma’s voor de computer zoals: Aldfaer, Brother's Keeper, GensDataPro, PRO-GEN, voor de Apple Reunion en de internationaal georiënteerde websites FamilySearch, Geneanet en MyHeritage zijn aanwezig.
’s-Morgens geeft schrijfster Pauline Broekema uitleg over haar onderzoek naar haar familiegeschiedenis waarover zij een boek schreef, ‘Het uiterste der zee’.
’s-Middag geeft Robert Philippo een presentatie met als titel ‘Macht, malaise en migratie’. Het gaat over migratie uit de Zuidelijke Nederlanden naar het Noorden in de 16e en 17 eeuw. Het gebied ligt eigenlijk op het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland, i.c. het Heilige Roomse Rijk en Groot-Brittannië, waarvan het slechts ongeveer 40 km gescheiden is. Calais bleef tot 1559 een Brits steunpunt op het continent. Dit gebied heeft vruchtbare landbouwgrond en door zijn ligging zijn er ook mogelijkheden voor handel en nijverheid.
Volgens Cees Heystek, voorzitter van HCC!genealogie is bijna iedereen die met stamboomonderzoek of familiegeschiedenis als hobby begint binnen korte tijd een verslaving rijker. “Kortom, een fantastische hobby”, zegt hij. “Een boeiende maar wel een tijdrovende hobby die steeds meer wordt beoefend. Wie wil er eigenlijk niet weten wie zijn of haar voorouders waren, waar ze vandaan kwamen en wat ze deden? Nieuwsgierig is de mens nu eenmaal altijd naar zijn afkomst geweest, ook in vroegere eeuwen”, aldus Heystek.
CODA Archief
Het CODA Archief is het historisch documentatiecentrum van de stad Apeldoorn. Zij vervult de functie van gemeentearchief en bewaart ruim vijf kilometer aan archieven en vele meters beeldmateriaal. Het is gevestigd aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn.
Kijk voor informatie en het volledige programma op www.coda-apeldoorn.nl/erfgoeddag