Wat te doen met inlogcodes en paswords na iemands overlijden?

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Anders gezegd, wat te doen met iemands digitale nalatenschap na zijn of haar overlijden?
Indien u daar meer over wilt weten bent u a.s. zaterdag van harte welkom in Het Brandpunt in Baarn. Het is een van de onderwerpen die op zaterdag 23 februari a.s. aan bod komt op een bijeenkomst van de interessegroep Stamboomonderzoek van de HCC, de grootste computerclub van de BeNeLux. Deze bijeenkomst wordt gehouden in het Zalencentrum Het Brandpunt aan de Oude Utrechtseweg 4a in Baarn. Aanvang 11 uur, de toegang is gratis.

 

Eerder introduceerde HCC!genealogie het sociaal media testament. De bijbehorende checklist werd duizenden keren gedownload. Daar bleek behoefte aan en terecht, want wat moet of kun je doen met zijn of haar social media accounts na het overlijden van een familielid of andere bekende?

Hoe krijg je als nabestaande toegang tot contacten, foto’s of documenten, noodzakelijk voor de administratie, voor de verwerking of voor het afmelden of opzeggen van allerlei social media accounts wanneer die zijn beveiligd met een wachtwoord of toestelcode? Moet je nu wel of niet de social media en online diensten opzeggen en hoe voorkom je identiteitsfraude met gegevens van de overleden dierbare?

Sander van der Meer heeft een jarenlange achtergrond in de forensische opsporing als digitaal specialist, is gastdocent bij uitvaartopleidingen op het gebied van de digitale nalatenschap en is geregeld te horen en te zien op radio en TV. Met zijn bedrijf Digitale Nazorg komt Sander veelvuldig in aanraking met nabestaanden die graag toegang zouden willen hebben tot gegevens die zijn opgeslagen op apparatuur of in de cloud van de overledene.

Tijdens zijn presentatie deelt hij zijn ervaringen, geeft inzichten in wet- en regelgeving en laat zien wat de (on)mogelijkheden zijn in dit digitale tijdperk. Een levendige presentatie met emotionele maar zeker ook grappige voorbeelden en uiteraard praktische tips.

Het social media testament van HCC is hier (https://www.presstige.biz/persberichten/312) te downloaden.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden