Dat is een vraag die men op 7 maart in de Expo in Houten kan stellen aan de interessegroep Stamboomonderzoek van de grootste computerclub van de Benelux, HCC. Want je weet maar nooit of er iets over je familie is te vinden.
Stamboomonderzoek of genealogie is een boeiende, maar ook verslavende hobby en -vandaag de dag- een van de snelst groeiende vrijetijdsbestedingen. Genealogie is in één woord familieonderzoek. Mensen die deze hobby -of is het wellicht wetenschap?- beoefenen verzamelen gegevens van hun voorouders, zoals namen, data, plaatsen en vinden zo uit wie ze waren, wat ze deden, hoe ze leefden en waar ze vandaan kwamen. Eenmaal begonnen wil men steeds meer weten van de familie, maar ook van de historie rondom de voorouders. Het gaat daarbij niet alleen om de daarbij behorende feitelijke gegevens zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensdata, het gaat steeds vaker om de verhalen eromheen. Verhalen van en over familieleden. Verhalen die tijdens verjaardagen nog wel eens worden verteld. Juist met die verhalen wordt een familiegeschiedenis levendig. Maar hoe kom je aan die verhalen? Lid worden van een vereniging zoals HCC!genealogie is een van de mogelijkheden.
Burgerlijke stand
Sinds begin 1800 worden gegevens over landgenoten zoals geboorte, huwelijk en overlijden vastgelegd in de burgerlijke stand. Deze gegevens uit de Burgerlijke Stand zijn op verschillende plekken te vinden en vastgelegd. De akten van de Burgerlijke Stand worden gescand én geindexeerd. Die indexen worden vervolgens weer op internet gezet en zo zijn ze dan door een familieonderzoeker te vinden.
Wat hier van belang is is de wettelijke openbaarheidstermijn. Uit de Burgerlijke Stand mag pas na 50 jaar een overlijden openbaar worden gemaakt. Voor huwelijken geldt een termijn van 75 jaar en geboorten zijn pas na 100 jaar openbaar beschikbaar. Dat wordt een minder probleem wanneer men zelf in bezit is van geboortekaartjes, huwelijksaankondigingen en rouwkaarten. Het is dus zaak om dat soort informatie bij familie op te vragen en uiteraard de data vast te leggen.
Dus is het 75 jaar of langer geleden dat iemands grootouders trouwden dan bestaat er een kans dat de aankondiging daarvan is te vinden.
Tijdens de HCC!kennisdag in Houten laten de stamboomonderzoekers zien hoe en waar die akten nu of in de nabije toekomst te vinden zijn.
Daarnaast wordt er een tweetal lezingen gegeven. John Glaser, bestuurslid van HCC!genealogie geeft een lezing met als titel ‘Genealogie en Internet’ en bestuursadviseur Fred Baltus geeft een wat meer algemene lezing met als titel ‘Genealogie’.
Nog meer onderwerpen
Op de HCC!kennisdag geven ook andere groepen van HCC acte de presence. Van 10.00 tot 15.00 uur kan men op 7 maart a.s. in Expo Houten terecht bij ruim 20 presentaties en demonstraties van onder andere Drones, Modelbaanautomatisering en voor de jeugd is er een Roboticahoek. Op het Kennisplein zijn twee nieuwe groepen Android en Domotica-IoT (automatisering in huis m.b.v. zo min mogelijk menselijk bediende computers of slimme apparaten) aanwezig. Android is veruit het populairste besturingssysteem voor smartphones en tablets. Daarnaast zijn aanwezig de interessegroepen: FotoVideo, Programmeren, Windows, Flightsim (complete cockpitopstellingen), Trainsim (simulatie software), Genealogie, ECS (digitaal rijden en beginnen met iTrain), Compusers (muziek: Ubuntu studio, roli-kit en VCV rack, diverse muziekprogramma's, Webontwerp, Linux, Windows 10 en MS Office, Applehome kit), 3D en het Videoteam.
Wie graag meer wil weten over nieuwe technologie en gadgets, of juist gepassioneerd is van ‘old school’ en retrosystemen, zal de HCC!Kennisdag als een ‘winkel vol digitaal snoepgoed’ ervaren.
HCC!kennisdag
7 maart 2020, van 10.00-15.00 uur
Expo Houten, Meidoornkade 24
Gratis parkeren en goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Toegang tot het Kennisplein is gratis, voor de presentaties wordt -van niet-leden- een kleine bijdrage gevraagd.