Via het zaad van Karbaat naar de onbekende soldaat

Deel dit artikel

,

Op onze LB van 24 februari gaf Robert Philippo, genealoog, geneticus en historicus een voordracht met als titel: Via het zaad van Karbaat naar de onbekende soldaat.

Het is een spannend onderzoeksverhaal naar een onbekende vader twee eeuwen geleden. Een avontuurlijke rollercoaster door de tijd, met de nodige verrassingen in stamboomonderzoek, met DNA- matches (zowel Y-DNA en Au-DNA) en de avonturen van de Bataafse Artillerie.
Het komt voor dat mensen die hun familiegeschiedenis onderzoeken op een gegeven moment op een dood spoor terechtkomen. Dat kan omdat er gewoonweg geen gegevens meer voor handen zijn of archieven bijvoorbeeld door brand of oorlogsgeweld verloren zijn gegaan. Maar het gebeurt ook wel dat er zich onverhoopt kansen voordoen die het mogelijk maken om toch verder te onderzoeken. Ook in dit verhaal blijken er vele hulpmiddelen de sleutels tot de oplossing te zijn, zoals een voorvader met een veranderde achternaam, of met DNA van veel mensen die opeens matchen via een onbekende voorvader, maar ook de militaire geschiedenis die de route naar het garnizoen van de onbekende soldaat aangeeft. En dan, als je als genealoog alles op een rijtje zet en opeens blijkt dat je een mogelijke oplossing hebt dan komt dat Eureka gevoel.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden