De VVG staat voor stamboomonderzoek op de Veluwe, het transcriberen van Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmatenboeken (DTBL) van Veluwse plaatsen, het nader toegankelijk maken van andere bronnen, het contact leggen en houden met andere onderzoekers en het uitwisselen van genealogische gegevens tussen de meer dan 600 leden.
De nieuwe website komt helemaal tegemoet aan deze doelstellingen. Zo kent de website een compleet vernieuwde, toegankelijke bibliotheek waarin de leden direct toegang hebben tot een groot aantal gedigitaliseerde boeken. Ook zijn bijna 400 DTBL-publicaties beschikbaar gesteld voor genealogisch onderzoek. Resultaten van dat onderzoek worden gepubliceerd in het tijdschrift Veluwse Geslachten dat al in 2018 qua lay-out compleet is vernieuwd. Het overgrote deel van die tijdschriften is eveneens in te zien via de nieuwe website.
Voor het eerst kunnen via de site ook documenten worden gekocht in de vorm van een PDF. Na het invullen van een bestelformulier wordt er direct afgerekend via het betaalsysteem Mollie, waarna automatisch een e-mail wordt toegestuurd met het bestelde document als bijlage. Snel en gemakkelijk! Overigens blijft het ook mogelijk een publicatie of tijdschrift op papier te kopen via de nieuwe webshop.
Op overzichtelijke wijze is nu de informatie bijeengebracht die de vereniging heeft over de Veluwe. Zo is bijvoorbeeld informatie te vinden over kaarten, historie, boeren en boerderijen, en een overzicht van websites die zijn gericht op de Veluwe etc.
DNA is de nieuwe loot aan de stam. Het speuren naar voorouders wordt namelijk steeds vaker gecombineerd met het aantonen van genetische verwantschappen door middel van DNA-testen. Op de DNA-pagina’s is naast achtergrondinformatie over DNA ook informatie te vinden over de FamilyTreeDNA (FTDNA) Projectgroep “Veluwse Geslachten”.
Bezoekers kunnen op eenvoudige en snelle wijze – via de centrale zoekfunctie (rechtsboven in de blauwe balk bovenaan de site) – hun weg vinden op de site. Na het ingeven van een zoekterm worden de zoekresultaten overzichtelijk gerangschikt per rubriek: documenten (lees: bibliotheekboeken, publicaties, tijdschriften, scans), pagina’s, berichten en webshop.