Toegankelijkheid CABR

Deel dit artikel

,

Het CABR is het grootste en meest geraadpleegde archief over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In het archief zijn dossiers opgenomen van personen die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie met de Duitse bezetter.
Op grond van de Archiefwet zou dit archief op 1 januari 2025 volledig openbaar worden, waarop de volgende dag de eerste 8 miljoen pagina's online zouden worden gepubliceerd op de website Oorlogvoorderechter.nl. Door het CABR gedigitaliseerd aan te bieden wordt dit  oorlogsarchief veel toegankelijker, met name voor nabestaanden van slachtoffers, omdat alle tekst doorzoekbaar is. Dit biedt mogelijkheden voor andere manieren van onderzoek. 

Wel digitaal, maar nog even niet online: hoe zit het nou precies?

Begin deze maand heeft minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), in reactie op een waarschuwingsbrief die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) eerder die dag publiceerde, besloten het CABR niet per 2 januari 2025 online toegankelijk te maken.

Inmiddels wordt er wél gekeken naar een tijdelijke voorziening, die onderzoekers en familie van nabestaanden de mogelijkheid geeft om het gedigitaliseerde deel van het oorlogsarchief te doorzoeken bij het Nationaal Archief, waar het CABR is ondergebracht. Verzoekers moeten vooraf inzage aanvragen en het is niet toegestaan om kopieën te maken van het gedigitaliseerde archief. Deze tijdelijke voorziening zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 gereedkomen. Om dit wettelijk mogelijk te maken is echter wel de tijdelijke verlenging van de openbaarheidsbeperking die op 2 januari zou vervallen noodzakelijk. Het blijft daarnaast ook mogelijk om vanaf 2 januari – onder dezelfde voorwaarden - het papieren archief in te zien.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden