Themadag Enschedese begraafplaatsen

Deel dit artikel

,

Wie meer wil weten over de geschiedenis van begraven in Enschede kan terecht op een themadag over de bijzondere Joodse begraafplaats en de gemeentelijke Oosterbegraafplaats. Op vrijdag 6 september organiseert de Stichting Terebinth in samenwerking met de gemeente en de Joodse begraafplaats deze informatieve dag. Deskundigen weten boeiend te vertellen over dit erfgoed en wijzen op bijzondere aspecten.

’s Morgens is er een rondleiding over de Joodse Begraafplaats, in de middag over de Oosterbegraafplaats. Naast deze rondleidingen worden er ook presentaties gegeven. Er zal een toelichting worden gegeven op het ontwerp van de tuinarchitect H.F. Hartogh Heys van Zouteveen uit Amersfoort. Er wordt ingegaan op de ontwikkeling van de landschapsarchitectuur en ook wordt uitgelegd waarom de begraafplaats een rijksmonument is.

De tweede presentatie gaat over het beleidsplan voor de gemeentelijke begraafplaatsen.

Oosterbegraafplaats
Het oudste deel van de Oosterbegraafplaats dateert uit 1899. Ook deze begraafplaats is een rijksmonument. Bijzonder zijn hier de graftuinen en de wandgraven. Die komen in Nederland nog zelden voor. Rijk gedecoreerde graven herinneren aan vooraanstaande Enschedese families.

Joodse begraafplaats
De Joodse Begraafplaats aan de Noord-Esmarkerrondweg werd in 1928 in gebruik genomen. De aula heeft dezelfde architectuur als de synagoge in Enschede, ook wel de mooiste synagoge van Nederland genoemd. Beide gebouwen zijn rijksmonument. Ook hier bevinden zich graven van oude Enschedese families en industriëlen. 

Aanmelden
De themadag wordt gehouden op vrijdag 6 september 2024 en begint om 11.00 uur (inloop vanaf 10.30 uur) op de Oosterbegraafplaats, Noord-Esmarkerrondweg 407 te Enschede. Meer informatie over het programma en het aanmeldingsformulier zijn te vinden op website https://terebinth.nl/event/themadag-begraafplaatsen-in-enschede/

Over Terebinth
Terebinth is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor het behoud van funerair erfgoed in Nederland. Behoud van en aandacht voor waardevolle begraafplaatsen en grafmonumenten staat daarbij voorop.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden