Actie banner

Opening tentoonstelling kermis in de 19e eeuw

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Op 30 juni opent de burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, met een harde klap op de kop-van-jut de zomertentoonstelling ‘Komt dat zien! Kermis in de negentiende eeuw’ van het Noord-Hollands Archief. Van 1 juli t/m 10 september 2017 kan iedereen hier de negentiende-eeuwse kermis beleven.



De tentoonstelling neemt het publiek mee terug in de tijd en laat het kennis maken met de nieuwste technologische snufjes van toen, wonderen der natuur, attracties, voorstellingen en protestacties. De negentiende-eeuwse kermis is nog altijd een onuitputtelijke bron voor verbazing en vermaak.



Aan de basis van de tentoonstelling liggen vier boekjes van Gaspard Philippe Charles van Breugel (1798-1888) uit de collectie van het Noord-Hollands Archief. Hij verzamelde tijdens zijn leven programma’s, foto’s, strooi- en aanplakbiljetten en ander drukwerk over de negentiende-eeuwse Haarlemse kermis en de bijzondere bezienswaardigheden.



Kermisregisters uit de collectie vertellen ons waar de kermisexploitanten vandaan kwamen en welke kramen en attracties waar in de stad stonden. Foto’s schetsen de sfeer van het evenement van het jaar. Samen met prenten, filmbeelden en diverse bruiklenen biedt de tentoonstelling een uniek inkijkje in de kermis van 1850 tot 1910.



De tentoonstelling is van maandag t/m vrijdag geopend van 9.00-17.00 uur, op zaterdag 1, 8 en 15 juli, 19 augustus en tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september. De toegang is gratis.


'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden