Onderzoek in de archieven van de schepenbank Tilburg

Deel dit artikel

,

Regionaal Archief Tilburg beheert achttien schepenbankarchieven. Deze zijn allemaal gescand en online te bekijken via de website. Reden om tijdens een symposium eens extra aandacht te schenken aan deze archiefbron.

Waarom een symposium? 
Een schepenbankarchief bevat een rijkdom aan informatie over alle facetten van het leven. Dat gaat van huwelijkse voorwaarden tot testamenten, boedel- en voogdijrekeningen, erfdelingen, schuldbekentenissen, openbare verkopen, criminele en civiele processen. Er is informatie over bruiloften, jaarmarkten en kermissen, onderwijs, ziekte en dood, begrafenissen, geneeskunst en nog véél meer. We organiseren dit symposium om deelnemers kennis te laten maken met deze rijke en diverse bron.

Het programma  
Tijdens het symposium delen diverse onderzoekers met veel ervaring in schepenbankarchieven hun kennis. Het programma bestaat uit workshops en lezingen, waarin veel aspecten uit de schepenbankarchieven aan bod komen. John van Erve geeft in zijn lezing een algemeen beeld van de schepenbank van Tilburg en Goirle. Emeritus-hoogleraar Trix van Erp gaat in op voluntaire of vrijwillige rechtspraak en Luud de Brouwer legt uit hoe voogdij- en boedelrekeningen een bron kunnen zijn voor onderzoek naar het dagelijks leven.

Verder is er aandacht voor het lezen van oude handschriften en voor de nieuwste technieken om oude handgeschreven teksten via kunstmatige intelligentie beter leesbaar te maken. De deelnemers kunnen zelf aan de slag in een workshop over het conserveren van archiefstukken. Tijdens een rondleiding door het depot liggen bijzondere stukken uit verschillende schepenbanken klaar. Tijdens wat langere workshops in de middag leer je een schepenakte te analyseren of krijg je te horen hoe je zeer gedetailleerd onderzoek kunt doen naar de geschiedenis van een huis. Het programma duurt van 9.30 tot 17.00 uur (inloop 9.00 uur). Uiteraard sluiten we af met een gezellige borrel.

Voor wie? 
Het symposium is uitermate geschikt voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis ouder dan de 19e eeuw, want zodra je met je onderzoek vóór 1800 komt, kun je eigenlijk niet om de archieven van de schepenbank heen. Iedereen die op zoek is naar meer verdieping van bijvoorbeeld de stamboom of lokaal historisch onderzoek is van harte welkom!

Praktische informatie:
Symposium ‘…Voor schout en schepenen’. Onderzoek in de archieven van de schepenbank 

Woensdag 27 maart van 9.30 tot 17.00 uur (inloop 9.00 uur)

Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg

Deelname is kosteloos, lunch is inbegrepen

Het is verplicht om je van tevoren aan te melden

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden