Nieuwe zoektochten in Verborgen verleden

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Uitzending: zaterdag 16 september t/m 28 oktober 2017, 20.30 uur, NPO 2
Website: www.verborgenverleden.nl

De nieuwe reeks van de NTR-serie Verborgen verleden start op zaterdag 16 september. Prominente Nederlanders proberen weer te achterhalen van welke voorouders zij afstammen en hoe die hebben geleefd. Waren ze arm of rijk, gewoon of bijzonder, goed of slecht? Hoe hebben ze geleefd en wat hebben ze nagelaten? Welke eigenschappen of karaktertrekken herkennen de hoofdpersonen in hun voorouders? Wat betekenen ze nu voor hen?

De hoofdpersonen zijn deze keer: Job Cohen, Claudia de Breij, Jörgen Raymann, Eric Corton, Paul Haenen en Wende Snijders. Op 7 oktober wordt de aflevering met Sacha de Boer van afgelopen voorjaar herhaald.

De zoektochten in Verborgen verleden leiden altijd weer tot verrassende verhalen en ontnuchterende onthullingen. Soms heel ver terug in het verleden, soms veel dichterbij. Er zijn brave burgers, arme sloebers, avonturiers, welgestelden, criminelen en zelfs staatshoofden onder de voorouders van de hoofdpersonen. Wie van wie afstamt, en wat dat met hen doet, is vanaf zaterdag 16 september te zien op NPO 2.

Aflevering 1
zaterdag 16 september 2017, 20.30 uur, NPO 2
Job Cohen
Hoewel oud-burgemeester en voormalig politicus Job Cohen al veel weet over zijn familiegeschiedenis, heeft hij nog enkele boeiende vragen die hij hoopt te kunnen beantwoorden. Zo wil hij graag weten wat de rol van zijn opa Hendrik Cohen precies was als voorzitter van de Joodsche Raad in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opa is net als zoveel familieleden omgebracht door de nazi’s; Job heeft het hem dus nooit kunnen vragen. Natuurlijk wil hij ook weten waar de familie aan vaders kant, de Cohens, vandaan komen en of zijn voorouders aan moeders kant, de Belinfantes, uit Portugal afkomstig zijn. En zijn er nog verwanten die zich ook intensief met de politiek hebben beziggehouden? Er wachten Job heel wat indrukwekkende en ontroerende verrassingen als hij op zoek gaat naar zijn verborgen verleden.

Aflevering 2
zaterdag 23 september 2017, 20.30 uur, NPO 2
Claudia de Breij
Cabaretière Claudia de Breij is in Utrecht geboren en woont daar nog altijd met veel plezier. Utrecht is echt haar stad én die van veel van haar voorouders. Claudia ontdekt hoe en waar precies haar Utrechtse voorouders woonden en werkten en ze hoort een paar ontroerende verhalen. Tot haar verrassing moet Claudia Utrecht toch verlaten om het spoor van haar voorouders te volgen. Eerst blijft ze nog redelijk in de buurt, maar uiteindelijk moet ze zelfs naar het buitenland om te zien waar haar verre verwanten ooit zijn geboren. Tijdens die lange zoektocht maakt ze wel kennis met voorouders van wie ze allemaal wel iets geërfd lijkt te hebben.

Aflevering 3
zaterdag 30 september 2017, 20.30 uur, NPO 2
Jörgen Raymann
Jörgen Raymann is geboren in Amsterdam maar groeide op in Paramaribo. Daar gaat hij op zoek naar zijn roots. Zo wil hij weten hoe het precies zit met de joodse takken van de familie, zowel aan de kant van zijn vader als van zijn moeder. Klopt die joodse afkomst wel en zo ja, waar kwamen zijn joodse voorouders dan vandaan? Jörgen wist al dat zijn voorouders uit Europa, Afrika, Amerika en Azië stammen. Nu pas komt hij te weten wie waar vandaan kwam, welke rol zij in de geschiedenis speelden en hoe zij in Suriname terechtkwamen. Die ontdekkingen leveren heftige en tegenstrijdige gevoelens over zijn afkomst op.

Aflevering 4
zaterdag 7 oktober 2017, 20.30 uur, NPO 2
Sacha de Boer (herhaling)
De oma van fotografe en voormalig Journaal-presentatrice Sacha de Boer heeft haar een doos met oude familiefoto’s nagelaten. Die roepen bij Sacha allerlei vragen op over haar voorouders. Vooral ook omdat ze al weet dat ze Schotse roots heeft, maar niet weet hoe dat precies zit. Er gaan wel allerlei geruchten rond in de familie. Zo zouden er via die Schotse verwanten banden zijn met de Schotse adel. Sacha wil dus op zoek naar een familiekasteel. Dan zou een droom uitkomen. Er zouden zelfs bloedlijnen naar het koningshuis zijn, maar dat is echt te onwaarschijnlijk voor woorden.

Aflevering 5
zaterdag 14 oktober 2017, 20.30 uur, NPO 2
Eric Corton
De oma van acteur en presentator Eric Corton heeft lang niet geweten wie haar biologische moeder was en haar vader heeft ze ook nooit gekend. Eric wil weten hoe dat zo’n honderd jaar geleden kon gebeuren. Als hij dieper graaft in zijn familiegeschiedenis, komt hij een voorvader tegen die tijdens de Slag bij Waterloo tegen Napoleon heeft gevochten. Dat ontroert Eric zeer, niet alleen omdat hij als jongen graag met tinnen soldaatjes speelde, maar vooral omdat zijn vader hem wel eens meenam naar Waterloo om over die slag te vertellen. Alsof zijn vader toen al voelde dat er een familieband was met die plek. Eric komt er nu achter hoe dat precies zit.

Aflevering 6
zaterdag 21 oktober 2017, 20.30 uur, NPO 2
Paul Haenen
De moeder van Paul Haenen had straatvrees waardoor ze moeizaam functioneerde en niet altijd de moeder kon zijn die Paul zich misschien gewenst had. Nu wil hij proberen te achterhalen hoe zijn moeder zo werd. Kwam het doordat haar zuster er met haar grote liefde vandoor ging? Of is ze tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken geraakt bij gebeurtenissen die haar heftig hebben geschokt? Als Paul antwoord heeft gekregen op die vragen, zoekt hij zijn voorouders aan vaders kant. Daarvoor moet hij onder meer naar Amsterdam en Maastricht, maar uiteindelijk de grens over: naar een enorm kasteel.

Aflevering 7
zaterdag 28 oktober 2017, 20.30 uur, NPO 2
Wende Snijders
Zangeres Wende Snijders is in Engeland geboren en door het werk van haar vader heeft ze tijdens haar jeugd in veel verschillende landen gewoond. Nu vraagt ze zich af waar ze eigenlijk thuis hoort. Ze weet bijna niets van haar voorouders en ze wil hen graag leren kennen. Ze hoopt dat ze rebelse types tegenkomt en voorouders die de geschiedenis hebben beïnvloed. Maar die gedachte vindt ze zelf wel erg megalomaan. Totdat ze op zoek gaat en van de ene verbazing in de andere valt.

Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse Who do you think you are? De serie wordt geproduceerd door BlazHoffski onder eindredactie van de NTR. Ook wordt gebruik gemaakt van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden