Een nieuwe prijsdoorbraak maakt 3D-printing verder toegankelijk. In het kielzog van architecten, ontwerpers en medici maken ook particulieren steeds vaker gebruik van deze nieuwe techniek. Voor telefoonhoesjes, kunstwerken en zelfs innovatieve producten. Stuwend in deze ontwikkeling blijven de stijging van kwaliteit en daling van prijzen. Als het klopt dat de zogenoemde ´vierde industriële revolutie´ zich afspeelt in de maakindustrie en massaproductie, dan hoort het ontstaan van een geheel nieuwe prijsklasse voor 3D-printers hier zeker bij.
Wie is de eerste?
De nieuwste stap zet Conrad met de Renkforce RF100, een single extruder met bijgeleverd filament en 100 drukbare 3D-modellen. De vraagprijs is 299,- euro, waarmee dit product de prijsklasse betreedt die tot voor kort voorbehouden was aan zelfbouwprinters. Een veelgenoemd nadeel hiervan is de vereiste gevorderde affiniteit met techniek en de steile leercurve. De Renkforce RF100 kan meteen gebruikt worden.
Waarom dalen de prijzen?
Niet alleen de merken en leveranciers beïnvloeden de prijzen. Ook dalende productiekosten en snelle innovaties zorgen hebben een sterk effect. Zeker in combinatie met de groeiende aandacht voor 3D-printing. We zien ondernemers, crowdfunding-acties en andere initiatieven als paddenstoelen uit de grond schieten. Zelfs de overheid stimuleert hier en daar het gebruik op scholen en openbare plaatsen. Een ontwikkeling die printerfabrikanten en leveranciers hard laat werken voor hun marktpositie.
Lagere prijzen door en voor 3D-printing
3D-printing is al lang geen gimmick meer: compleet geprinte producten zoals (motor)fietsen, beugels, protheses, muziekinstrumenten, verlichting en meubilair worden al gangbaar. Geprinte onderdelen in vliegtuigen en gerelateerde technieken zijn zelfs niet meer weg te denken. Het is slechts een kwestie van tijd voordat we de meeste populaire producten uitgeprint zien worden. Dan worden niet alleen 3D-printers goedkoper, maar mogelijk ook de producten die zij vervangen.
Nieuwe prijsdoorbraken op stapel
Steeds meer mensen zullen te maken krijgen met 3D-printers. Deze ontwikkeling is vergelijkbaar met die van de computer. Ook die was in het begin onhandelbaar en onbetaalbaar. De 3D-printer daalde in ongeveer 15 jaar van 40.000 naar 20.000 en van 7.500 naar nu dus 300. Dat je voor deze prijs nu al een kant-en-klare 3D-printer koopt, zegt veel over de toekomst. Zeker nu hout, koper en rubber tot de mogelijkheden beginnen te horen. Slimme printermerken, leveranciers en gebruikers zullen de markt letterlijk en figuurlijk vormgeven.