Nieuwe editie tijdschrift voor funerair erfgoed

Deel dit artikel

,

De Stichting Terebinth geeft een aantal keer per jaar haar gelijkluidend tijdschrift uit. Eerder deze maand rolde nummer 2 van de persen. In dit nummer onder andere: Het koloniale verleden komt ook in grafmonumenten in Nederland tot uiting. Een specifieke groep uit dat verleden vormen de KNIL-militairen afkomstig uit de Molukken. Redacteur Bert Pierik fotografeerde hun grafmonumenten in onder andere Assen, Zwolle en Deventer en schreef een artikel over hun graven en herdenkingsmonumenten.

Soldaat Teunis Kulk
De Tweede Wereldoorlog houdt ook deze dagen weer veel mensen bezig. De Dodenherdenking op 4 mei geeft daar alle aanleiding toe. In dit nummer een biografisch artikel over een jong gesneuvelde militair, begraven in Lisse.
Wie al dan niet in gewijde aarde begraven mogen worden, zal niet iedereen meteen kunnen uitleggen. André van Voorst schreef er een boek over, maar legt de achtergronden weer even kort uit in deze Terebinth.

Eenzame uitvaart
Het verschijnsel ‘eenzame uitvaart’ heeft zich in Nederland en België verspreid over meerdere steden. Redacteur Wouter Schrover schreef een stuk over de stand van zaken. Veel dichters die eraan meewerkten, publiceerden hun werk dat gelieerd is aan deze uitvaarten. Ook fotografen, zoals Bianca Sistermans, maken in hun oeuvre ruimte voor de eenzame uitvaart.
Sommige mensen worden stilletjes begraven, en van anderen verdwijnt hun grafsteen stilletjes. De ons niet onbekende Bert Lever zorgde er in elk geval voor dat het kale graf van Nobelprijswinnaar Frits Zernike en zijn zus, de schrijfster Elisabeth Zernike, een nieuwe steen kreeg.

Op de website van de stichting is meer informatie te zien alsook op haar Facebook-pagina.
 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden