De laatste tijd berichten we hier over het binnenkort openbaar komen van de z.g. CABR-archieven. Dat zorgt voor de nodige ophef vooral bij mensen die weten dat familie van hun 'fout' is geweest in de oorlog. Een van hen is Jan Wunderink. Zijn vader zat in een Jappenkamp, zijn moeder was lid van de NSB. Hij liet zijn verhaal optekenen.
Mag ik dat wel vertellen? is de titel van een onlangs verschenen boek over een wel zeer bijzondere familiegeschiedenis. Na de dood van zijn ouders ontrafelde Jan Wunderink stukje bij beetje het pijnlijke familiegeheim dat met haar stilzwijgen een traumatische uitwerking op het huwelijk van zijn ouders kende en door auteur Ed Heijmans op aansprekende wijze in boekvorm is opgetekend.
In de Tweede Wereldoorlog behoorde vader tot het goede en moeder tot het foute kamp. Een combinatie die de oorlog in het samengaan van twee naar liefde hunkerende mensen nooit stopte.
De cover van het boek vermeldt hiervan o.a. het volgende:
Hij verbleef in een jappenkamp en werkte aan de Birmaspoorlijn, zij was overtuigd lid van de NSB, vervulde een functie op het landelijk bureau van de NAD en werkte in die hoedanigheid ook in Berlijn. Hoe bestaat het dat twee zo verschillende achtergronden elkaar na de Tweede Wereldoorlog als levensgezel vonden, elkaar meenamen op de weg richting toekomst, zonder te weten wat die zou bieden?
Mag ik dat wel vertellen? is het waargebeurde verhaal van twee door de oorlog getraumatiseerde mensen, die elkaar maatschappelijk gezien wellicht zouden moeten haten, maar de ander toch probeerden te vinden in een bijna onmogelijke zoektocht naar ware liefde.
Door hier te klikken kan het boek Mag ik dat wel vertellen? worden besteld.