Levensloop oorlogsslachtoffers ontsloten

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Dat kopte De Telegraaf woensdag. En wij zeggen 'gelukkig, het is zo ver.
Immers mei vorig jaar hadden wij Lizzy Jongma, projectleider van de website Oorlogslevens en Edwin Klijn, programmamanager van het Netwerk Oorlogsbronnen op bezoek. Daar vertelden zij uitgebreidt waarmee zij bezig waren. Een biografische site die inmiddels gegevens over meer dan 300.000 oorlogsbetrokkenen bevat.

Verreweg de meeste vragen die medewerkers uit de oorlogserfgoedsector krijgen, gaan over personen. Vooral stamboomonderzoekers en familie historici zijn zeer geinteresseerd in deze periode. Zat opa in het verzet, was mijn vader bij de NSB en wat is er gebeurd met de Joodse buren van mijn ouders? Het NIOD (Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies) krijgt naar schatting 2.000 informatievragen per jaar, waarvan het overgrote deel over personen. Ook gerelateerde organisaties zoals het Herinneringcentrum Kamp Westerbork, Nationaal Monument Kamp Vught, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, het Joods Historisch Museum, de Stichting Oranjehotel, het Nationaal Archief, de Stichting Vriendenkring Neuengamme, het Rode Kruis, de Oorlogs Graven Stichting en vele anderen instanties, krijgen soortgelijke vragen.

Het Netwerk Oorlogsbronnen bouwt samen met zijn partners aan een website voor informatie over oorlogsbetrokkenen in de volle breedte (verzet, collaboratie, vervolging, burgerslachtoffers, militair, etc.). Verschillende soorten bronnen (transportlijsten, biografische gegevens, registratiekaarten enz.) van verschillende organisaties en verenigingen worden digitaal gematcht (Is Abraham Cohen in databestand x ook de Abraham Cohen in databestand y?) om vervolgens online alle bronnen over alle individuen per persoon te presenteren. Deze website heet Oorlogslevens en is nu in gebruik genomen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden