Ledlampen zijn fijn, want ze trekken minder stroom en geven toch goed licht. Er lijkt echter een onbedoeld neveneffect op te treden waarbij de lampen storen op draadloze communicatie in huis. Denk dan aan wifi, radio, tv en draadloze huistelefoons. Het Agentschap Telecom gaat volgens de Telegraaf bij zo'n vijftig leveranciers onderzoek doen naar de kwaliteit van de lampen, waarbij het Agentschap zegt dat er bij blijk van storingsfactoren zomaar hele series uit de markt gehaald kunnen gaan worden.
Dat klinkt allemaal heel dramatisch, maar denk vooral niet dat je nu meteen op magische wijze de oorzaak van je slechte wifi hebt gevonden. De kans dat je ledlampen namelijk echt de hele zaak storen lijkt voor nu nog vrij klein. Het Agentschap heeft het over 'een aantal' van de tot nu toe geteste ledlampen, maar effectief lijkt het er vooral op dat de supergoedkope ledlampen de meeste kans op storing opleveren. Irritant genoeg maakt niemand duidelijk hóe die lampen dan precies draadloze signalen zouden kunnen ontregelen.
Ontestbare storingen
Er wordt gezegd dat alles in de lampen-keten verantwoordelijk kan zijn voor storing: van de lamp zelf tot een oude fitting, zelfs de bedrading zou je parten kunnen spelen. Da's echt heel fijn om te weten, maar daar hebben we als consument natuurlijk geen klap aan. Het is niet alsof je even al die onderdelen kunt gaan vervangen om te zien waar er eventueel een probleem zou kunnen zijn. Als je bang bent dat je lampen verantwoordelijk zijn voor storing op je draadloze signalen is dat wel makkelijk te testen: even een avondje kaarsen neerzetten, alle lampen uit laten (en uitdraaien als je echt para bent) en dan kijken of het helpt.
Het lijkt er vooral op dat er om wat sensatie te kweken veel meer gemaakt wordt van de problemen die ledlampen kunnen veroorzaken dan er eigenlijk is. Het Agentschap zelf heeft er nog niet over gepubliceerd en de publicatie in 2016 ging vooral over ondeugdelijk aangelegde installaties bij bedrijven. Daaruit bleek dat vooral de via internet aangekochte lampen niet voldeden aan de Europese keurmerken. Ook in dat stuk wordt gepraat over de bekabeling. "Dat is bijvoorbeeld het geval als de installatie-aanwijzingen van de fabrikant over de lengte en soort van de bekabeling niet worden opgevolgd. Dat kan overbelasting van hoogspanningstransformatoren en vervolgens storingen veroorzaken" staat er in dat stuk.
Gedwongen over naar ledlampen
Dat geeft als consument toch een beetje een raar gevoel, want we zijn door onze eigen overheden gedwongen om de gloeilampen achter ons te laten door het verbod op de productie daarvan, maar nu blijkt dan ineens dat er allerlei extra voorwaarden nodig zijn om ledlampen zonder problemen te gebruiken, waaronder specifieke lengtes en soorten bekabeling. Benieuwd hoe ernstig dit probleem straks blijkt te gaan zijn en of de verantwoordelijkheid van van de overheid in het afdwingen van ledlampen bij ons thuis ook genomen wordt.
(bron : Dutch Cowboys)