Is een wet tegen censuur door social media dé oplossing?

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Al vaker zagen we op social media reacties op het beleid van bedrijven als Twitter, LinkedIN en Facebook. Reacties op het weigeren danwel verwijderen van tweets en berichten. Vooralsnog weinig zinvol, de eigenaar immers bepaalt wat wel en wat niet kan danwel wordt geplaatst en niet iemand die gratis een tool mag gebruiken. En terecht. Maar nu een land als Polen als eerste land stelling neemt tegen dit soort techreuzen en dreigt met boetes die kunnen oplopen tot 1,8 miljoen euro is er wellicht sprake van een kentering.

 

Censuur op social media is -zeker- sinds het begin van de coronacrisis schering en inslag. Zelfs de Nederlandse volksvertegenwoordigers hebben er nu mee te maken. Vorige week kwam Tweede Kamerlid Wybren van Haga (FvD) tot de ontdekking dat zijn LinkedIn-account verwijderd was. Dat was volgens het bedrijf, dat eigendom is van Microsoft, gebeurd in verband met ‘de verspreiding van valse inhoud’. Zo had hij geschreven dat mondkapjes niet werken, dat de coronamaatregelen niet proportioneel zijn en dat de IFR (infection fatality rate) van Covid-19 is vastgesteld op 0,23 procent. “Orwelliaans,” reageerde hij.

Van Haga is erg kritisch op de beslissing van LinkedIn: “Het patent op de waarheid zou niet bij een bedrijf of de overheid moeten liggen. Hiermee wordt de discussie onmogelijk gemaakt. Ik had gehoopt dat ik als Kamerlid gevrijwaard zou blijven van censuur van techbedrijven die steeds machtiger worden.” Helemaal begrijpen doen we die conclusie niet. Waarom zou een bedrijf -de eigenaar nota bene- dat niet mogen en al helemaal niet van een politicus? Wat zijn die dan meer dan een burger?

Polen wil nu iets gaan doen tegen die toenemende macht van Big Tech. Social mediabedrijven die bepaalde al dan niet onwelvallige berichten verwijderen, kunnen dankzij een nieuwe Poolse wet een boete tot wel 1,8 miljoen euro krijgen. Internetgebruikers zijn blij met de nieuwe wet.

Speciale rechtbank
Een social mediabedrijf dat een bericht of account verwijdert dat niet in strijd is met de Poolse wet kan beboet worden, zo kondigde minister van Justitie Zbigniew Ziobro aan tijdens een persconferentie.

Hij zei ook dat er een speciale rechtbank wordt opgetuigd die de vrijheid van meningsuiting moet gaan beschermen. Mensen die het slachtoffer zijn geworden van censuur kunnen bij deze rechtbank hun beklag doen. Als de rechtbank de gebruiker in het gelijk stelt en bijvoorbeeld Facebook of Twitter onderneemt geen stappen, kan er een boete tot 1,8 miljoen euro opgelegd worden. De vraag is natuurlijk of deze bedrijven die boete wel zullen betalen. In het slechtste geval blokkeert een overheid die bedrijvende de toegang tot de nationale infrastructuur. Maar daarmee ben je wellicht verder van huis.

“De social mediagebruiker moet het gevoel hebben dat zijn of haar rechten beschermd zijn. Er mag geen sprake zijn van censuur. Vrijheid van meningsuiting is de kern van democratie,” zei de minister. En ondanks het feit dat wij nou ook niet direct een voorstander van censuur zijn denken wij toch dat het niet de minister maar de eigenaren zijn die bepalen wat wel en niet mag op hun eigendom. De minister kan natuurlijk wel boetes opleggen, maar dan loop je wel de kans dat de social media bedrijven zelf bepalen of ze wel of niet in een land willen blijven. Natuurlijk lopen ze dan wat omzet mis, maar dat is beter dan dat anderen dan de aandeelhouders gaan bepalen wat het beste voor het bedrijf is. Dat gaat zelfs ons te ver.

[9 for News]

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden