Inschrijving geopend voor de Lanciersprijs 2021

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Regionaal Archief Tilburg schrijft voor de derde keer de Lanciersprijs uit. Doel van de prijs is het stimuleren van onderzoek in de uitgebreide bronnencollectie. In 2017 werd de prijs gewonnen door Willem Vermeulen met een informatica-scriptie. Pieter Tops won in 2019 met zijn boek Een ongetemde buurt: achterstand, ondernemingszin en criminaliteit in een volksbuurt de tweede editie van de Lanciersprijs. Wie volgt Willem en Pieter op?

De Brabantse archieven beheren bij elkaar vele tientallen kilometers aan archiefmateriaal. Dit zijn onder andere documenten, kranten, kaarten, plattegronden, bevolkingsregisters, foto’s, films, negatieven, geluidsbanden, ansichtkaarten, bidprentjes, posters en affiches. Vele duizenden mensen maken hier voor onderzoek dagelijks gebruik van, zowel online als in de studiezalen. Genealogen, journalisten, historici, gemeenten, mensen die hun huis verbouwen en studenten weten hun weg te vinden in het aangeboden materiaal.

In Tilburg ligt in de depots ruim twaalf kilometer aan historisch materiaal opgeslagen. Dagelijks wordt hierin (steeds meer online) onderzoek gedaan. Eén van de strategische speerpunten van Regionaal Archief Tilburg is het bevorderen van archiefonderzoek, liefst zo breed mogelijk, dus ook in minder voor de hand liggend materiaal. De Lanciersprijs is daarin een stimulans. Vaak blijft de zoektocht van onderzoekers niet beperkt tot Tilburg. Velen raadplegen in hun onderzoek ook de collecties van andere archieven in Brabant of daarbuiten.

De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een onderzoeker die de bronnen van Regionaal Archief Tilburg (en eventuele andere bronnen) heeft gebruikt en daarvan een (digitale) weerslag heeft gemaakt. Dit kan zijn in de vorm van een scriptie, een film of documentaire, een roman, podcast, theaterstuk of game, een publicatie op internet, een gedrukte publicatie of zelfs in een andere vorm. Voorwaarde is dat een substantieel deel van het onderzoek is uitgevoerd in de collectie van Regionaal Archief Tilburg, eventueel in combinatie met onderzoek in een ander archief. Het gebruik van de bronnen moet verifieerbaar zijn.

De juryleden zullen onder andere letten op de creatieve manier van het gebruik van de bronnen en het vernieuwende in de presentatie van de resultaten.

Voorwaarden Lanciersprijs
1. Je doet onderzoek, of hebt onderzoek gedaan, in de (digitale) collecties van Regionaal Archief Tilburg.
2. Hiervan is een weerslag gepubliceerd (online/offline/live).
3. Het gebruik van bronnen is verifieerbaar.
4. Publicatie ligt tussen 1 maart 2019 en 1 maart 2021.

Deadline
Inzendingen kunnen tot en met 1 maart 2021 worden opgestuurd naar de jury via . De jury heeft een analoog of digitaal exemplaar nodig om te kunnen beoordelen.

Prijsuitreiking
Op 1 april 2021 wordt de shortlist bekend gemaakt. Op 15 april 2021 is de prijsuitreiking. Van de genomineerden op de shortlist wordt verwacht dat ze hun onderzoek die dag ook presenteren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 750.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden