Indische familieachtergrond en Brother's Keeper

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Dat zijn de twee onderwerpen aan de aan de orde komen op de eerstvolgende bijeenkomst van HCC!genealogie op zaterdag 29 september a.s. Aanvang 11 uur in Zalencentrum Het Brandpunt, Utrechtseweg 4a in Baarn.

 

Voor mensen met een indische achtergrond, of die familieleden uit het voormalig Nederlands-Indië hebben of dienden als militair in de Atjeh-oorlog (1873-1914) wordt op deze dag een interessante bijeenkomst gehouden.

In 2010 publiceerde Adriaan P. Intveld zijn boek getiteld ‘Gevallen op het veld van eer. Een genealogische verkenning van de militaire erebegraafplaats Peutjoet’, vrucht van ruim drie jaar onderzoek. De titel verwijst naar de tekst op de toegangspoort van de begraafplaats. Helaas zijn de registers van de begraafplaats in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan, waardoor er geen overzicht meer is wie er op Peutjoet begraven ligt of heeft gelegen. Adriaan Intveld heeft geprobeerd de belangrijkste genealogische en biografische gegevens van de overledenen te beschrijven door uitgebreid bronnenonderzoek. Aan de hand van dit boek geeft de spreker een overzicht van de belangrijkste genealogische bronnen op het gebied van militairen die overleden zijn in het voormalig Nederlands-Indië. Tevens zal hij ingaan op de recente ontwikkelingen met betrekking tot het digitaal ter beschikking komen van bronnen.
Adriaan Intveld is lid van de Indische Genealogische Vereniging (IGV) en maakte een aantal jaren deel uit van zowel het bestuur als de redactie.

Computerprogramma
Stamboomonderzoekers kennen meerdere computerprogramma’s om de gevonden gegevens op te slaan. De ontwikkelaars van die programma’s worden regelmatig uitgenodigd om te komen vertellen over de nieuwigheden die in updates van de programmatuur zijn aangebracht.
Dti keer is het de beurt aan Femke Nijveldt en Fred van Deelen die komen vertellen over het programma Brother's Keeper versie 7 dat in het Nederlands beschikbaar is. Op de site (www.bkwin.com) staat een zogenaamde shareware versie hetgeen betekent dat een probeerversie kan worden gedownload en geïnstalleerd. Het betreft een stand alone draaiend programma, dat op een Windows PC/laptop draait. Na registratie op de website van Brother’s Keeper krijgt de gebruiker de beschikking over aanvullende functionaliteit, technische ondersteuning en een (Engelstalige) handleiding. Kosten € 38. De structuur van het programma is zo dat alle gekoppelde documenten, foto's, enz., zijn te kopiëren en op een andere PC terug te zetten zijn. Ook handig voor het maken van een reserve kopie.
Als uitvoermogelijkheden zijn een webversie, Word en PDF of een tekstbestand mogelijk.
Kenmerkend aan het programma is zijn intuïtieve werking, overzichtelijkheid en daardoor duidelijkheid en de bronvermelding.
Meerdere keren per jaar wordt het programma voorzien van nieuwe functies en worden eventuele foutjes opgelost. Maar ook aan bij gebruikers levende wensen wordt indien mogelijk aandacht besteed. Zo zijn de velden voor locaties, namen en het interne tekstbestand langer gemaakt en de rapportages uitgebreid.
De Nederlandse vertaling wordt dan gelijk bijgewerkt.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden