In Amsterdam gemaakte kaarten en atlassen uit de zeventiende en achttiende eeuw centraal

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Koning opent tentoonstelling ‘Het Universum van Amsterdam. Schatten uit de Gouden Eeuw van de cartografie’ in het Koninklijk Paleis Amsterdam

Zijne Majesteit de Koning opent vrijdagmiddag 28 juni 2019 de tentoonstelling ‘Universum van Amsterdam. Schatten uit de Gouden Eeuw van de cartografie’ in het Koninklijk Paleis Amsterdam. In deze tentoonstelling staan de vloerkaarten in de Burgerzaal van het Paleis en in Amsterdam gemaakte kaarten en atlassen uit de zeventiende en achttiende eeuw centraal.

De grootste kaarten ter wereld zijn in het marmer ingelegd in de vloer van de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis. Architect Jacob van Campen ontwierp het voormalige stadhuis van Amsterdam als universum in het klein. De kaarten waren daarvan een essentieel onderdeel. Amsterdam was in de Gouden Eeuw het centrum voor cartografie. Internationaal befaamde cartografen werkten in de directe omgeving van het stadhuis. Een grote hoeveelheid kaarten en atlassen werd hier geproduceerd.
Onderdeel van de tentoonstelling is een bruikleen uit de Staatsbibliothek zu Berlin. Het gaat om één van de grootste boeken ter wereld, de Atlas van de Grote Keurvorst van Brandenburg (rond 1665). De reuzenatlas weegt 125 kilo, meet geopend 170 bij 220 centimeter en is waarschijnlijk in Amsterdam gemaakt door Joan Blaeu. Daarnaast is het Blaeukabinet uit circa 1664, een collectiestuk uit het Allard Pierson, te zien.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Allard Pierson│De Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Dit museum- en kennisinstituut beheert één van de belangrijkste cartografische collecties van Europa. De tentoonstelling is van 29 juni tot en met 22 september 2019 te zien.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden