Hoop kritiek op online identiteit voor elke Nederlander

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

De Kamer debatteerde afgelopen maandag over een online identiteit voor elke Nederlander. Daarop kwamen de nodige negatieve reacties.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over het plan van D66 en VVD voor een online identiteit voor elke Nederlander. Via de online identiteit kunnen burgers aan de overheid laten zien wie ze zijn, zo stellen VVD-Kamerlid Middendorp en D66-Kamerlid Verhoeven, de twee opstellers van de initiatiefnota.

De online identiteit moet het ook mogelijk maken voor de overheid om burgers te bereiken als fysieke post niet aankomt. Persoonsgegevens die voor de online identiteit worden gebruikt zullen in een een 'digitale kluis' worden opgeslagen. Dit moet versnippering van gegevens bij de overheid tegengaan en fouten die daardoor ontstaan voorkomen. Eerder liet Kamerlid Middendorp weten dat burgers de kluis zelf beheren. Zodoende kunnen burgers er zelf voor zorgen dat de opgeslagen gegevens kloppen.

Toegang tot de online identiteit zou volgens de initiatiefnota op een "veilige manier" moeten gebeuren, waarbij als voorbeeld wordt genoemd om de chip op het paspoort te gebruiken. Ook wordt een systeem genoemd waarbij gebruikers kunnen inloggen door hun paspoort tegen hun telefoon aan te houden. In totaal bevat de nota vier voorstellen voor het realiseren van de online identiteit, namelijk de individuele digitale kluis, een veilig inlogsysteem, een digitaal contactadres en het wettelijk verankeren van de online identiteit.

"Als iedereen in Nederland een online identiteit heeft, wordt de digitale overheid veiliger en wordt het makkelijker fraude te bestrijden. De digitale overheid wordt ook simpeler want er is minder kans op verwarring tussen overheidsinstellingen", aldus Middendorp en Verhoeven. Klik hier voor de initiatiefnota (pdf