Historisch geheugen Suriname gaat terug naar eigen bodem

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Minister Jet Bussemaker en algemeen rijksarchivaris Marens Engelhard overhandigen donderdag 19 januari de laatste archiefdoos aan Rita Tjien-Fooh, directeur Nationaal Archief Suriname. Met deze symbolische handeling markeren zij de afronding van het project Teruggave Archieven Suriname. In dit project heeft het Nationaal Archief 800 meter Surinaams archief digitaal gekopieerd. De ruim 5,5 miljoen scans zijn via gahetna.nl voor iedereen beschikbaar. 250 meter archieven zijn al terug naar Suriname verscheept en de laatste 550 meter staan klaar voor verzending naar het Nationaal Archief Suriname. Maurits Hassankhan, toenmalig minister van Binnenlandse Zaken van Suriname: “In Suriname leeft sterk de gedachte dat met deze archieven het historisch geheugen terugkeert naar Suriname.”

Project Teruggave Archieven Suriname
Tussen 1916 en 1975 werden de archieven van Suriname naar Nederland gebracht. Zowel de slechte staat van het materiaal als het ontbreken van een goede bewaarplaats in Suriname waren destijds redenen de 40 collecties ter bewaring naar Nederland te brengen. De archieven bleven altijd eigendom van Suriname. In 2009 werd het verzoek van Suriname ingewilligd de archieven terug te brengen naar de plek waar ze zijn gemaakt en thuishoren. Voordat echter de fysieke teruggave kon plaatsvinden moesten beide partners aan een aantal voorwaarden voldoen. Suriname bouwde een geschikt archiefgebouw, moderniseerde de archiefwet en leidde personeel op. Nederland wilde de collectie behouden voor de grote Surinaamse gemeenschap in Nederland en het (Nederlandse) onderzoeksveld. Besloten werd het complete archief te digitaliseren. Hiervoor werd het project Teruggave Archieven Suriname opgericht. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben bijgedragen aan het project.

Symposium
Ter gelegenheid van de afsluiting van het project organiseert het Nationaal Archief een symposium. Diverse sprekers gaan dieper in op de inhoud van de archieven. Zij belichten de verschillende kanten van het archief elk vanuit een ander perspectief. Het symposium is voor iedereen toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen zich tot 17 januari aanmelden via

Nationaal Archief
Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 440 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden en te zien in het Nationaal Archief.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden