Het Utrechts Archief opent nieuwe Expo ‘Utrecht begint hier’

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Tentoonstelling legt verhalen bloot met nog nooit eerder getoonde objecten. 

Vanaf 4 oktober komt de Utrechtse geschiedenis tot leven in de volledig vernieuwde Expo van Het Utrechts Archief. Hier kunnen bezoekers de Utrechtse geschiedenis zien, horen, ruiken en beleven. Van de werfkelders tot de Domtoren en van het eerste fietspad tot het grootste station van Nederland. In ‘Utrecht begint hier’ maken bezoekers en bewoners in maar liefst vier nieuwe tentoonstellingszalen kennis met de Utrechtse geschiedenis.

‘Utrecht begint hier’ laat zien hoe Utrecht al tweeduizend jaar Gelooft, Werkt, Durft, Verbindt, Leert en Viert. Historische Utrechters als heldin Trijn van Leemput en de molenaar van Molen de Ster komen op magische wijze tot leven en nemen je mee op een virtuele reis door de Utrechtse geschiedenis. Ontdek de typisch Utrechtse verhalen van de eerste vrouwelijke student, die haar colleges van achter een gordijn moest bijwonen, de roerige geschiedenis van muziekpaleis Tivoli en de allereerste Lowlands in de Jaarbeurs. Naast de hoogtepunten uit de geschiedenis van stad en provincie verzamelde het archief verhalen van Utrechters van nu zoals Claudia de Breij, Roberto van ijssalon Roberto Gelato, burgermeester Jan van Zanen, Tony Junior en vele andere Utrechters. Kom langs en hoor de Utrechtse geluiden, ruik de Utrechtse geuren en deel jouw eigen Utrechtse verhaal.

Nog nooit eerder getoonde objecten
De typisch Utrechtse verhalen in de tentoonstelling worden geïllustreerd door bijzondere vondsten waarvan sommige nog niet eerder tentoongesteld zijn. Zoals de bijna 500 jaar oude hoofdpoortscharnier van kasteel Vredenburgh, mogelijk gemaakt door Theo Poort. Ook zie je onder andere het bekende Tivoli-shirt van Eddie Vedder, een bruikleen van Erik Mans/TivoliVredenburg, en het glas in lood van het schip van de Domkerk dat in 1674 werd verwoest is en dat het archief in bruikleen heeft gekregen van Erfgoed gemeente Utrecht in samenwerking met DOMunder. Chantal Keijsper, directeur van Het Utrechts Archief is dan ook zeer trots op het resultaat: “In onze nieuwe tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de Utrechter van toen en nu, en verwijzen we naar andere interessante verhalen en collecties buiten onze deuren. Hiermee worden we nog meer dan voorheen het startpunt om het Utrechtse verleden te ontdekken”.

Feestelijke opening
Op 4, 5 en 6 oktober viert Het Utrechts Archief de opening met een feestelijk programma vol optredens van onder andere Spinvis, Ronald Giphart, stand-up comedian Anuar, Aafke Romeijn, een verhalencafé en een bruisend kinderprogramma. Meer informatie, klik hier

De nieuwe Expo kwam mede tot stand met steun van het Rijk, de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht, BPD Cultuurfonds, K.F. Hein Fonds, Mondriaan Fonds, NOT Fonds in Den Haag, Oud Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank, Stichting Dioraphte, Stichting Vrienden van Het Utrechts Archief (Legaat mevr. G. Barents - Vermeer), Stichting Zabawas en het VSBfonds.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden