Heeft u militaire voorouders? Kom dan zaterdag naar Baarn

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Bijna iedereen die de geschiedenis van zijn of haar familie onderzoekt krijgt te maken met militaire voorouders. Ten opzichte van niet-militaire voorouders levert dat het voordeel op dat er veel over hen is te vinden. Althans wanneer zij officier of onder-officier zijn geweest.

 

Daarover werd het nodige vastgelegd en voor zover dat soort boeken of archieven niet verloren zijn gegaan leveren zij een veelheid aan gegevens. Denk daarbij aan datum in diensttreding, rang, promoties, signalement, legeronderdeel, krijgsverrichtingen, waar gelegerd e.d. Over manschappen is beduidend minder en vaker helemaal niets terug te vinden. Kanonnenvoer zijnde en door de snelheid van aannemen en sneuvelen werd op dat niveau nauwelijks bij gehouden wie er dienst nam.

‘Op zoek naar militaire voorouders’ is een van de onderwerpen die op zaterdag 26 mei a.s. bij de interessegroep stamboomonderzoek van de HCC, de grootste computerclub in de Benelux aan de orde komt. De -gratis toegankelijke- bijeenkomst wordt gehouden in Zalencentrum Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN Baarn.

Vanaf 11 uur zal dr. A.P. van Vliet, plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie van het Ministerie van Defensie een presentatie geven over de zoektocht naar militaire voorouders en daarbij handvatten aanreiken om vragen te beantwoorden zoals bij welke onderdelen dienden zij, wat was hun rang, waar waren zij gelegerd e.d.

Interessegroep Genealogie
De Interessegroep Genealogie van HCC -de grootste computerclub in de Benelux- is sinds 1986 een levendige groep die geïnteresseerden adviseert over methoden en mogelijkheden van onderzoek, van genealogische computerprogramma’s en de mogelijkheden die internet op dit gebied te bieden heeft. Daarnaast voorziet zij de archiefwereld van adviezen op basis van wat haar leden ervaren bij het zoeken naar voorouders via digitaal beschikbare bestanden inclusief de websites van de archieven. Ook met historische-, geschiedkundige verenigingen en erfgoedgroepen wordt contact onderhouden. HCC!genealogie biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft presentaties en cursussen door heel het land. De leden steunen en stimuleren elkaar in hun onderzoek.
Daarnaast exploiteert zij de website genealogie.hcc.nl/