Groninger Archieven halen ook beelden van de website

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Uit voorzorg halen de Groninger Archieven, net als vele andere archiefinstellingen, ongeveer 20.000 beelden van de website Beeldbank Groningen. Van deze beelden is niet bekend wie de rechthebbenden zijn. HCC!genealogie is verre van gelukkig met deze ontwikkelingen. Het lijkt alsof de zogenaamde 'correctheid' een beetje te ver is doorgeslagen. Maar vooralsnog is het niet anders.

Aanleiding

Het archief Erfgoed Leiden heeft begin april een rechtszaak verloren van een Rotterdamse uitgever. Het archief had vijfentwintig ansichtkaarten uit de jaren veertig en vijftig online staan, waarvan de maker niet te achterhalen viel. De Rotterdamse uitgever herkende de afbeeldingen als het werk van een fotograaf waarvan hij de rechten kocht in de jaren tachtig. De rechter stelde hem in het gelijk.

Ansichtkaarten offline
Om schadeclaims te vermijden, halen veel archiefinstellingen afbeeldingen van oude ansichtkaarten van hun website, waarvan ze niet met absolute zekerheid kunnen zeggen of er nog auteursrechten op berusten. De fotograaf is niet bekend en daarmee valt moeilijk te achterhalen wie de rechten van de foto heeft.

Ook de Groninger Archieven hebben alle ansichten van na 1940 waarvan zij de rechten niet hebben kunnen achterhalen, van haar website Beeldbank Groningen gehaald. Een aantal oudere ansichtkaarten is ook niet meer zichtbaar. Een foto die in 1900 gemaakt is, kan nog onder het auteursrecht vallen – het is tenslotte best mogelijk dat de maker in 1960 is overleden.

Auteursrecht
Wanneer duidelijk is dat het recht bij een uitgeverij berust, dan vervalt het recht 70 jaar na de eerste publicatie. Is het auteursrecht in handen van de fotograaf, dan verloopt het recht 70 jaar na het overlijden van de fotograaf. Echter van oude foto’s is het vaak lastig te zeggen wie het auteursrecht bezit, omdat de fotograaf of eventuele andere rechthebbenden niet bekend zijn.

Afbeeldingen toch bekijken
Wanneer u de ansichten toch wilt bekijken, dan is dat mogelijk in de studiezaal van de Groninger Archieven. Bezoekers kunnen hier de gehele digitale collectie bekijken.

Achterhalen en afwachten
Wij, de Groninger Archieven, controleren nogmaals of wij de gegevens met betrekking tot rechthebbenden op orde hebben. Hopelijk kunnen we een deel daarna weer terugzetten op Beeldbank Groningen. Daarnaast zijn we in afwachting van het hoger beroep in deze kwestie én op wetgeving die erfgoedinstellingen meer mogelijkheden geeft om beelden waar nog auteursrechten op berusten, toch via een website te tonen.

(bron: Groninger Archieven)