Gemeenten massaal in de fout met nepaccounts

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
Nederlandse gemeenten blijken op grote schaal burgers op sociale media te volgen ter voorbereiding op ongeregeldheden. Een op de zes lokale overheden doet dat via nepaccounts wat tegen de regels ingaat. Kortom, u bent gewaarschuwd.

Dit komt naar voren uit een onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen waarover de Volkskrant bericht. Opdrachtgever was het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten zijn in het onderzoek betrokken.

Overigens weet meer dan de helft van de gemeenteambtenaren niet dat ze bijvoorbeeld geen Facebookgroepen en Twitteraccounts via nepaccounts mogen volgen. Alleen politie en inlichtingendiensten is dat onder strikte voorwaarden toegestaan. 

Ook aan het opslaan van persoonlijke gegevens kunnen betrokken gemeenten hun vingers snijden. Volgens de onderzoekers slaan zeker 23 gemeenten deze aldus vergaarde data geautomatiseerd op in dossiers. Daarmee lopen ze het risico van privacyschending. Verder moet bij online monitoring altijd een functionaris gegevensbescherming zijn betrokken. Een derde van de gemeenten heeft dat verzuimd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onthoudt zich voorlopig van commentaar.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden