Kent u iemand, een groep of een instelling, of bent u zelf iemand die het afgelopen jaar iets bijzonders presteerde op het gebied van de Drentse geschiedenis? Maak het bekend bij de Drentse Historische Vereniging! Uit de inzendingen stelt een vakkundige jury een top drie samen. Daaruit kiest de jury de uiteindelijke winnaar van de “DHV-prijs voor de Drentse geschiedenis”, maar deze drie genomineerden komen ook in aanmerking voor de publiekprijs die dit jaar voor het eerst zal worden uitgereikt. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een speciale felicitatie. De winnaar van de DHV-prijs krijgt een oorkonde en € 1.000,-- (éénduizend euro).
Op 12 maart 2017 is de officiële prijsuitreiking in een rechtstreekse uitzending van het radioprogramma Drenthe Toen van RTV-Drenthe. In aanmerking komen initiatieven op het gebied van regionale en lokale geschiedenis. Iemand heeft bijvoorbeeld een film gemaakt over een bepaald thema in de Drentse geschiedenis, een werkgroep heeft allerlei thematische activiteiten georganiseerd, een instelling heeft zich ingezet voor het behoud van historisch waardevolle bouwwerken of iemand heeft een historisch boek gepubliceerd. Het zijn maar een paar suggesties, de jury staat open voor elk idee. Voorwaarde is wel dat de activiteit in 2016 plaats heeft gevonden of in dat jaar werd afgerond.
De jury bestaat dit jaar uit Ard van der Tuuk (burgemeester Grootegast, voormalig lid GS Drenthe), Michiel Gerding (historicus), Erwin de Leeuw (medewerker Drents Archief), Bernd Otter (journalist Dagblad van het Noorden) en secretaris van de jury Gea Smith.
Kandidaten voor de prijs voor het jaar 2016 kunnen, voorzien van een korte schriftelijke motivatie, tot uiterlijk 16 januari 2017 worden aangemeld bij de secretaris, Heklanden 10, 9407PJ Assen. Van de kandidaten graag naast naam ook adres, telefoonnummer en e-mail vermelden. Zodra de jury de top drie via de media bekend gemaakt heeft, kan voor de publieksprijs gestemd worden via de website van de Drentse Historische Vereniging.
N.B. Alleen personen of instellingen die zich niet beroepsmatig met het onderwerp bezighouden, kunnen voor de prijs in aanmerking komen. Zie de website voor meer informatie.
Winnaars DHV-prijs
2000 Werkgroep Matseeba Inventarisatieproject. Joodse graven in Drenthe
2001 Projectgroep Borger Videoproject Dikke Verhalen van een Drents dorp van vrogger
2002 Stichting Ol Eel Bijnamenboek. Gij kent mij. Ik ben de Bulgaar
2003 Werkgroep Bedrijvig Valthermond Boek Bedrijvig Valthermond. 150 jaar bedrijfsleven in een veenkolonie
2004 Website www.hunebedden in Nederland
2005 Werkgroep Stookhokken Inventarisatieproject Stookhokken in Drenthe
2006 Oeuvreprijs Artikelen Drentse geschiedenis
2007 Boek Begraafplaatsen in de Gemeente Hoogeveen
2008 Diverse publicaties over schilders in Drenthe en Drentse schildersdorpen
2009 Boek Van Jeruzalem tot Ezelakker. Veldnamen als levend erfgoed in het Nationaal Landschap Drentsche Aa
2010 Boek Over galg en rad. Executieplaatsen in Drenthe
2011 Boek Klaas Prummel (1884-1970) Architect, zijn werk in Tweede Exloërmond
2012 Stichting Dorp vol verhalen Multimediaproject “Dorp vol verhalen”
2013 Musicalgroep Odoorn Musical “De Opgejaagden”
2014 Boek Harm Boom (1810-1885), schrijver, Journalist, podagrist
2015 Boek Tussenstation Meppel. Frits Blasbalg op de vlucht voor Hitler