Docu: Het Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Datum: Ma 30 oktober 2017
Tijd: 20:25 tot 21:00
Zender: NPO 2

Genealogen die in de oorlog familieleden zijn kwijtgeraakt kunnen Het Rode Kruis in Den Haag bevragen of er bij hen wellicht iets bekend is. Om wat meer te weten te komen over deze organisatie is deze documentaire interessant.

“Ze gaven niks om ons". Zo reageert Auschwitz-overlevende Frieda Menco in het NOS-programma 'Het Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog'. In het jubileumjaar van de hulporganisatie (ze bestaan 150 jaar) presenteert het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) de resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar de rol van het Rode Kruis in WOII. Aan de vooravond van die presentatie zendt de NOS vanavond een documentaire uit.

In dit programma neemt NOS-presentator Mark Visser de kijker mee naar het toenmalige hoofdkantoor van het Rode Kruis in Den Haag, waar besloten werd dat alleen krijgsgevangenen, politieke gevangenen en gijzelaars voedselpakketten konden krijgen. Burgers vielen buiten de definitie, waardoor Nederlanders in de concentratiekampen nauwelijks hulp kregen.

Maar er worden ook plekken getoond waar lokale Rode Kruis-initiatieven wel positief uitpakten. Bijvoorbeeld in Huize Bergen, waar voedselpakketten werden samengesteld voor Kamp Vught, en het Jezuïetenklooster in Maastricht, waar de Rode Kruis-vrijwilligers toch een manier vonden om -achter de rug van de Duitsers om- te helpen.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden