Centurial nieuw programma ondersteunt genealogisch onderzoeksproces

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Dat is het middagonderwerp van de 3e Landelijke bijeenkomst van HCC!genealogie, die zal worden gehouden op zaterdag 12 oktober 2019, aanvang 11 uur. Plaats: Cultuur en Vergadercentrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4 3731 CL De Bilt. 

DELPHER
's-Ochtends eerst een presentatie over Delpher, gegeven door Sarah D’Huys, bij de KB Koninklijke Bibliotheek verantwoordelijk is voor het doorontwikkelen van de website . 

In Delpher zijn meer dan 100 miljoen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften te vinden die allemaal woord voor woord te doorzoeken zijn. Een mogelijkheid is om op familienaam te zoeken in de kranten in de periode van 1616 tot 1995. Natuurlijk zal in de presentatie aandacht worden besteed aan de vraag wat Delpher is en waarom Delpher interessant is voor ons als genealogen. Ook zal de presentatie ons een kijkje gunnen achter de schermen van Delpher en wordt uitgelegd waarvoor en op welke wijze het best gebruik gemaakt kan worden van Delpher. Natuurlijk zullen de door ons gestelde vragen worden beantwoord en zal aan de hand van die vragen dieper worden ingegaan op de wijze van zoeken in Delpher.

’s-Middags wordt het computerprogramma Centurial behandeld. De presentatie over Centurial zal worden gegeven door ontwikkelaar Fouke Boss. (www.centurial.net)
Centurial is een nieuw Engelstalig Windows programma dat het genealogische onderzoeksproces ondersteunt, maar dan wel op een totaal andere manier dan we gewend zijn van bijvoorbeeld GensDataPro of Aldfaer. Het bijzondere aan dit programma is dat het programma het onderzoeksproces nu eens zuiver bewijs gerelateerd benadert. Dit merk je direct als het programma wordt geopend. Er komt geen scherm voor het invoeren van personen; de belangrijkste eerste taak is het toevoegen van een bron. Die bron kan van alles zijn. Een boek, en volkstelling ,een interview, een grafzerk etc. Afhankelijk van de geselecteerde bron, vraagt het programma naar de in te vullen eigenschappen. Op basis van de waarden die voor de bron zijn ingevoerd, wordt een bronvermelding gemaakt.

In de directe omgeving van de vergaderlocatie is voldoende parkeergelegenheid.
Voor een routebeschrijving klik hier.

 

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden