In hoeverre zagen Nederlanders de Tweede Wereldoorlog aankomen? En hoe verging het Joodse bibliotheekmedewerkers na hun gedwongen ontslag?

Op 10 mei is het 82 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog begon in Nederland. Delpher wil daar bij stil staan en nodigt ons uit op dinsdagavond 10 mei 2022 bij de KB in Den Haag. De avond bestaat uit twee gratis lezingen, verzorgd door twee auteurs: Wouter Linmans en Mark Deckers. Huibert Crijns (Collectiespecialist Geschiedenis bij de KB) zal deze avond begeleiden als gastheer.

Gratis lezing en debat op 10 mei

In hoeverre zagen Nederlanders de Tweede Wereldoorlog aankomen? En hoe verging het Joodse bibliotheekmedewerkers na hun gedwongen ontslag?

Op 10 mei is het 82 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog begon in Nederland. Wil je hier samen met ons bij stilstaan? Kom dan op dinsdagavond 10 mei 2022 naar de KB. De avond bestaat uit twee gratis lezingen, verzorgd door twee auteurs: Wouter Linmans en Mark Deckers. Huibert Crijns (Collectiespecialist Geschiedenis bij de KB) zal deze avond begeleiden als gastheer.

Wie zijn Wouter Linmans en Mark Deckers?

Wouter Linmans zijn boek 'De oorlog van morgen' verscheen in 2021. Er is vaak gezegd dat Nederland werd verrast door de Duitse inval op 10 mei 1940, maar is dat echt zo? Linmans onderzocht aan de hand van onder andere kranten en tijdschriften uit Delpher hoe Nederlanders tijdens het interbellum naar de toekomst keken. Wat dachten en schreven ze, waren ze bang voor een nieuwe wereldoorlog? Zijn boek werpt een verrassend licht op de Nederlandse cultuur van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

Mark Deckers schreef het boek 'Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis', dat recentelijk is verschenen. Eind 1940 eist de Duitse bezetter het ontslag van alle Joodse medewerkers in Openbare Bibliotheken. Elf bibliotheekmedewerkers raken bijna geruisloos hun baan kwijt. Mark Deckers ging op zoek naar de verhalen van hun levens. Verhalen over pijnlijk ontslag of in de knop gebroken levens. Maar ook verhalen over het overleven van meerdere kampen of door moedig onderduiken. Verhalen over levens die bijna onder het stof leken te verdwijnen maar die het waard zijn om opnieuw in het licht te zetten.

Het programma

19:00 – Ontvangst met koffie & thee

19:30 – Welkom en korte introductie

19:35 – Lezing door Wouter Linmans

20:05 – Overgang door Huibert Crijns

20:10 – Lezing door Mark Deckers

20:40 – Discussie en gelegenheid voor vragen

21:00 – Afsluiting, gevolgd door signeersessie

Kom je ook?

Je kunt je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor de avond geldt een maximum aantal aanmeldingen. Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst, dus wees er snel bij!