Afgelopen zondag 24 maart vond de laatste Tracing Your Roots middag plaats in Haarlem. In vier opeenvolgende weekenden in maart gingen bijna twintig jongeren van Indisch/Molukse afkomst op zoek naar hun voorouders en familiegeschiedenis.

 

In een karakteristiek pand met sfeervolle Indische uitstraling werden familieverhalen uitgewisseld en elkaars meegebrachte familiefoto’s bekeken. Naast de familieverhalen en –foto’s die aan het licht kwamen, deden sommige deelnemers een aantal bijzondere ontdekkingen over hun familiegeschiedenis. Zo vonden de zusjes Steffie en Wendy twee verloren gewaande mappen vol egodocumenten over hun oma en opa, terwijl Quinten in een oud familiealbum liefdesbrieven tegenkwam die zijn Chinees-Nederlandse overgrootvader en zijn Indonesische overgrootmoeder lang geleden aan elkaar schreven – hij in het Nederlands en zij in het Maleis.

Naast gastlessen over de Indisch/Molukse geschiedenis, kregen de deelnemers verschillende workshops aangeboden, waaronder een workshop Indische genealogie van de Indisch-Genealogische Vereniging, een workshop oral history interviewen en een workshop filmen met je mobiel. De jongeren speurden naar voorouders in online archieven en interviewden familieleden om meer te weten te komen over hun familiegeschiedenis.

Deelneemster Wendy de Haan:
‘Mijn opa woonde een paar maanden van het jaar bij ons in. Ik herinner hem als een stille man, die gezeten in een fauteuil voornamelijk bezig was met zijn puzzelboekje. Als kind sloeg ik weinig acht op hem, hij was gewoon mijn opa. Maar nu ik al die documenten in handen heb en weet wat hij tijdens de Japanse bezetting en de daaropvolgende migratie naar Nederland heeft moeten doormaken, kijk ik heel anders naar hem en zie ik de man die hij is geweest. Dat doet mij wel wat.’

Deelneemster Ciska Lokollo:
‘Ik had al een tijd geleden tegen mijn vader gezegd dat ik onze stamboom wilde uitzoeken, maar ik wist niet waar te beginnen. Totdat ik Tracing Your Roots tegenkwam. In de afgelopen   ben ik heel wat te weten gekomen over mijn familiegeschiedenis. Ik weet nu in welk kamp mijn familie gezeten heeft tijdens de Japanse bezetting, waar de Duitse achternaam van mijn oma vandaan komt, en nog veel meer. Ik heb ontzettend veel geleerd en veel goede tips gekregen hoe mijn stamboom verder uit te zoeken. En verder was het ook een hele leuke groep. Bijzonder om samen te zijn met andere mensen die dezelfde achtergrond delen en dezelfde vragen hebben.  

Deelnemer Reinier Kraft van Ermel:
Als je geïnteresseerd bent in je roots, dan geeft meedoen aan Tracing Your Roots een enorme boost aan jouw zoektocht. Je krijgt een heleboel handvatten mee om aan de slag te gaan, maar ook door de groep zelf wordt je aangespoord om op zoek te gaan. De groep was heel gedreven om te onderzoeken waar ze vandaan komen, en dat heeft mij een enorme impuls gegeven.  

Tracing Your Roots: op zoek naar Indisch/Molukse wortels is een initiatief van Stichting Zieraad..  Het project kan gerealiseerd worden dankzij een financiële bijdrage vanuit de subsidieregeling collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland van het Ministerie van VWS

De 1e editie van Tracing Your Roots zal worden afgesloten met een Familiedag in juni, waarbij verschillende generaties met elkaar in contact komen over afkomst, (familie)geschiedenis en identiteit. Na deze eerste editie volgen een tweede en derde editie in het najaar van 2019 en het voorjaar van 2020 in andere delen van Nederland.   

Tracing Your Roots: op zoek naar Indisch/Molukse wortels  

Initiatief: Stichting Zieraad

Meer informatie: www.zieraad.org

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Yvette Kopijn: 06 269 55 699