100.000e scan gemaakt in studiezaal Nationaal Archief

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

In nog geen twee jaar tijd hebben bezoekers van het Nationaal Archief in de studiezaal 100.000 scans gemaakt. Sinds de gebruiksvriendelijke scanner in gebruik is genomen kunnen bezoekers zelfstandig haarscherpe scans van (openbare) archiefstukken maken en deze op een usb-stick mee naar huis nemen.

100.000e scan 

Melvin van Oppen, student geschiedenis uit Amsterdam maakte de 100.000e scan en kreeg voor deze bijzondere mijlpaal een hoge resolutie print van het Plakkaat van Verlatinge overhandigd door Ina Dijkman, hoofd Dienstverlening van het Nationaal Archief. Melvin doet voor zijn bachelorscriptie onderzoek naar de Nederlandse politieke besluitvorming voor de aanval op Engeland in 1688. Hij maakt scans van archiefstukken in het Nationaal Archief omdat hij dan thuis verder kan met zijn onderzoek. "Nu kan ik in het weekend doorwerken, het scheelt me ontzettend veel tijd." Zo levert het scanapparaat een bijdrage aan efficiënt onderzoek doen.

Veel gebruikt
Frank Kanhai (medewerker studiezaal): “De scanner is erg in trek bij onze bezoekers. Ook diegenen die het vooraf niet zagen zitten om over te stappen op digitale kopieën, zijn nu heel enthousiast. Ze hebben leren vertrouwen op het apparaat. Er wordt zelfs al gevraagd wanneer we een tweede gaan plaatsen!”
De zelfgemaakte scans zijn van hoge kwaliteit en het apparaat is bijzonder gebruiksvriendelijk. Zodra je het stuk op de speciale beschermmat hebt gelegd en op de scanknop hebt gedrukt, stelt de scanner automatisch scherp. Je kunt een document zelfs scheef neerleggen, de scanner maakt er een recht beeld van.

Scannen op verzoek
De scanner op de studiezaal voorziet dus duidelijk in een grote behoefte. Wie liever een scan wil laten maken, dat kan. Ook als een document te groot of te kwetsbaar is voor de zelfscanner is een maatwerkscan mogelijk. Via de uitgiftebalie in de studiezaal kunt u een bestelling plaatsen. Scans zijn ook via de website te bestellen. Scans op verzoek zijn, in tegenstelling tot zelf scannen in de studiezaal, niet gratis. Meer informatie over de tarieven vindt u op de website.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden