Agenda

Landelijke Bijeenkomst HCC!genealogie De Bilt
Zaterdag, 03 Juni 2023, 11:00 - 15:30
door John Glaser
Contact John Glaser

Namens het bestuur nodig ik u uit om op zaterdag 3 juni 2023 de 2e Landelijke Bijeenkomst van 2023 van HCC!genealogie bij te wonen.

De bijeenkomst zal worden gehouden in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt.

In tegenstelling tot eerdere bijeenkomsten worden er GEEN video-opnames gemaakt.

Het Programma van de bijeenkomst is als volgt:

11.00 uur

Opening door de Voorzitter de heer C. Heystek.

11.05 uur

Jacqueline Hofland-Poot: GensDataPro

Jacqueline is schrijfster van de Basisgids GensDataPro 3. Een zeer uitgebreid boekwerk, bestaande uit 40 hoofstukken en 500 pagina's waar alle mogelijkheden van GensDataPro aan bod komen. Het is ook digitaal (als PDF) beschikbaar en zodoende kan er heel snel naar een onderwerp gezocht worden. Eerder schreef zij al de vier In- en Uitvoergidsen voor GensDataPro 2.9.

Deze lezing is niet bedoeld voor de beginner, maar wel voor de gebruiker die zijn stamboom wil verfraaien met foto's en documenten.

Met name het toevoegen van bronnen komt uitgebreid aan de orde. Sinds de mogelijkheid om deze bij WieWasWie, maar ook bij Open Archieven, als scans van de akten te downloaden is dit iets wat u kunt gebruiken als "bewijslast". 

Op de website van Geneaducatie kunt u terecht voor meer informatie over de GensDataPro gidsen en de beschikbare downloads.

PAUZE van 12.30 tot 13.30 uur.

In de pauze kunt u gebruik maken van de uitstekende lunchfaciliteiten.

13.30 uur

Peter Eyckerman: Een genealogische benadering van portretfoto's

Deze lezing gaat dieper in op de vraag hoe je een foto of een fotoalbum in een genealogisch kader analyseert. Wat je kan doen met de informatie die die analyse oplevert, om tot meer achtergrond of identificatie te komen. Aan de hand van voorbeelden zie je wat er mogelijk is om vanuit een foto met een naam, of zonder naam, te komen tot (bevestiging van) identificatie en tot meer informatie over de persoon op de foto. We overlopen de methoden en technieken die je daarvoor kunt gebruiken, zoals dateren en analyseren van foto’s en fotoalbums, personen identificeren, online zoektechnieken en genealogisch onderzoek. We gaan nader in op het analyseren van een volledig familiefotoalbum of verzameling van familiefoto's.

Peter Eyckerman is professioneel genealoog gespecialiseerd in analyse en identificatie van portretfoto's. Hij schrijft columns over familiefoto's in Vlaamse Stam, het tijdschrift van Familiekunde Vlaanderen, en in Gen.magazine van het CBG.

Meer info op zijn website: https://spoorzoeker.petereyckerman.be


15.30 uur 

Sluiting door de Voorzitter. 

Tot ziens in De Bilt.

In de directe omgeving van de vergaderlokatie is voldoende parkeergelegenheid.

Voor een routebeschrijving klik hier.

Locatie H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum
Henri Dunantplein 4
De Bilt
Utrecht
3731 CL
Nederland