Agenda

HCC!genealogiedag in Stadsarchief Rotterdam
Zaterdag, 07 Oktober 2017, 10:00 - 16:00
door John Glaser

Op de 2e verdieping van Stadsarchief Rotterdam wordt een genealogische markt gecreëerd waar de softwaremakers van de bekendste genealogische programma’s aanwezig zullen zijn.Verder is er een Helpdesk aanwezig die bemand zal worden door medewerkers van het archief en regionale verenigingen. Ook worden er door het archief lezingen en rondleidingen gegeven.

Deelnemers

Deelnemers aan deze genealogische dag zijn o.a:
HCC!genealogie met demo's van WieWasWie ,Open Archieven, Zoekakten, Geneaal en HuMo-gen. HCC!zuid-holland en de NGV-Rotterdam.

De leveranciers van genealogische computerprogramma’s Aldfaer, Brother's Keeper, GensDataPro, PRO-GEN, voor de Apple Reunion en de internationaal georiënteerde websites Geneanet, MyHeritage en FamilySearch.

Daarnaast doen ook mee het CBG , DNAgezocht, GEM Magazine, Indische Genealogische Vereniging, Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, Ons Voorgeslacht, Plaatsengids, Pro-book en de PRO-GEN Gebruikersgroep 

Programma

Een dag lang op zoek naar uzelf, uw ouders, uw voorouders. Een rijke en afwisselende dag met informatiemarkt, alles over genealogische computerprogramma's, presentaties, lezingen, rondleidingen, een adviespunt archiefstukken en een Helpdesk voor stamboomonderzoekers. Een uitgelezen kans om antwoord te vinden op alle vragen over stamboomonderzoek.Gedurende de dag worden er rondleidingen en presentaties verzorgd. 

Lezingen

Er worden op de Landelijke Geneaologiedag ’s-ochtend en ’s-middags twee lezingen  gegeven. Een door stadshistoricus Arie van der Schoor. Hij  gaat het hebben over de pech van de Pools-Rotterdamse Abraham Tuschinski. Deze migrant stichtte in Rotterdam zijn bioscoop-imperium. Bij het bombardement van 14 mei 1940, op zijn verjaardag, verloor Tuschinski al zijn Rotterdamse theaters. Zijn enige Amsterdamse theater staat er nu nog steeds. Abraham Tuschinski kwam om in  Auschwitz op 17 september 1942. De geschiedenis van Tuschinski staat voor die van de vele migranten die voor de Tweede Wereldoorlog uit Oost-Europa vluchtten en via Rotterdam naar Amerika wilden, maar soms in de havenstad bleven hangen.

Projectmanager publieksbereik van het archief René Spork gaat het hebben over het geluk van het Stadsarchief. Het reilen en zeilen van het Stadsarchief is geen bezigheidstherapie voor de zittende medewerkers maar dient een hoger doel: zorgen dat de archieven en collecties optimaal worden benut door een zo groot mogelijk publiek. Daarin slagen bepaalt ‘het geluk’ van het Stadsarchief. Rene Spork laat zien wat daar allemaal bij komt kijken. ‘Geluk’ is het thema van de Maand van de Geschiedenis 2017. Geluk kun je nastreven, pech overkomt je.

Klik hier voor de flyer.

10:00 Gebouw open voor bezoekers
10:15 Start doorlopende presentatie
10:15 Officiële opening
10:30 Lezing Arie van der Schoor over Abraham Tuschinski
11:30 Rondleiding
12:30 Lezing René Spork over het geluk van het Stadsarchief
13:30 Lezing Arie van der Schoor over Abraham Tuschinski
14:30 Lezing René Spork over het geluk van het Stadsarchief
15:00 Rondleiding
16:00 Sluiting van de dag

Toegang is gratis (ook voor niet-leden)

Voor de eerste honderd HCC!genealogie-leden ligt er een presentje klaar.

Locatie 22